Quiz about DNA Replication
Quiz about DNA Replication

DNA Replication Trivia Quiz


This is a quiz based on DNA replication. If you know some basic molecular biology you should do okay. If not then hopefully you will learn something.

A multiple-choice quiz by kylie_wags. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology
  8. »
  9. DNA and RNA

Author
kylie_wags
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
189,935
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
6729
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (2/10), Guest 69 (5/10), Guest 50 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In double stranded DNA how do the four bases (C,A,T,G) pair up with each other? Hint

C always pairs with T and A always pairs with G
A always pairs with T, C always pairs with C, and G always pairs with G
C always pairs with T, A always pairs with A, and G always pairs with G
A always pairs with T and C always pairs with G

2. During DNA replication what is the first process to occur? Hint

Synthesis of the lagging strand
Unwinding of parental DNA
Synthesis of the leading strand
Sealing of the nicks between short DNA sections

3. DNA replicates through what process? Hint

Conservative replication
Disparative replication
Dispersive replication
Semi-conservative replication

4. Which of the following enzymes is not as involved in DNA replication as the others? Hint

Phosphatase
DNA Ligase
Helicase
DNA Polymerase

5. What is the name given to the short stretches of DNA formed on the lagging strand? Hint

Hiorshimi fragments
Okanuri fragments
Japanese fragments
Okazaki fragments

6. The fragments of DNA formed on the lagging strand are approximately how many nucleotides in length in prokaryotes? Hint

5000
500
1000
50

7. Which of the following is NOT a function of DNA polymerase I? Hint

helicase
5' to 3' exonuclease
polymerase
3' to 5' exonuclease

8. DNA helicase is found where? Hint

Replication Bubble
Replication Complex
Replication Fork
All of these

9. What is the function of DNA polymerase III? Hint

It adds nucleotide pairs to the growing DNA strand
It adds single nucleotides to the growing DNA strand
It unwinds the DNA
It attaches the RNA primers to the DNA strand

10. Which three people were awarded the Nobel Prize for the discovery of the structure of DNA: the double helix? Hint

James Watson, Rosalind Franklin and Maurice Wilkins
Francis Crick, James Watson and Rosalind Franklin
James Watson, Francis Crick and Maurice Wilkins
Maurice Wilkins, Rosalind Franklin and Francis Crick


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In double stranded DNA how do the four bases (C,A,T,G) pair up with each other?

Answer: A always pairs with T and C always pairs with G

This complementary base pairing is the basis of DNA replication. This ensures that both of the strands of DNA have exactly the same message contained in them. In fact when Watson and Crick first built their model of the structure of DNA, this relationship was so striking that it immediately showed them how DNA would replicate itself!
2. During DNA replication what is the first process to occur?

Answer: Unwinding of parental DNA

First the DNA is unwound partly then synthesis of the leading and lagging strands occurs simultaneously, although the leading strand is quicker (hence the names). Sealing of the nicks is what occurs as part of replication of the lagging strand, because this strand runs in the opposite direction to DNA synthesis so must be generated in short sections as the DNA unwinds.
3. DNA replicates through what process?

Answer: Semi-conservative replication

It is known as semi-conservative because each daughter molecule of DNA has one old and one new strand of DNA. This allows the genetic code to be copied across intact to the new DNA molecules. If it were conservative, then one daughter molecule would have both old strands and the other would have both new strands. Dispersive replication would be where each strand of DNA would have sections of old and new DNA interspersed along its length. Neither of these models would allow for accurate copying of the genetic material. Disparative replication is something I just made up.
4. Which of the following enzymes is not as involved in DNA replication as the others?

Answer: Phosphatase

Phosphatases remove phosphate groups. They are not involved in this process. Helicase is the enzyme responsible for unwinding the DNA. DNA ligase is the enzyme responsible for joining the small sections of new DNA on the lagging strand (see Q 5). DNA polymerase is responsible for the addition of new bases and thus the elongation of the new strands.
5. What is the name given to the short stretches of DNA formed on the lagging strand?

Answer: Okazaki fragments

Each strand of DNA has two ends. One is known as the 5'end, whilst the other is known as the 3' end. DNA replication always occurs in the 5' to 3' direction, however as the two DNA strands run in opposite directions only one strand can be replicated contiguously in that direction. For this reason short sections of DNA are constructed 5' to 3' on the lagging strand.

Then the enzymes wait until the DNA has unwound a bit more, then they construct another fragment. These are known as Okazaki fragments.
6. The fragments of DNA formed on the lagging strand are approximately how many nucleotides in length in prokaryotes?

Answer: 1000

This is because an RNA primer is laid down every 1000 nucleotides. The DNA polymerases then attach single nucleotides to this primer, extending its length until it butts up against the one before it.
7. Which of the following is NOT a function of DNA polymerase I?

Answer: helicase

It acts as a 5' to 3' exonuclease to destroy the RNA primer on the lagging strand and then as a polymerase to replace the RNA section with DNA nucleotides.
8. DNA helicase is found where?

Answer: All of these

DNA helicase first unwinds a small section of DNA, creating a replication bubble. At this bubble a replication complex will form (of which DNA helicase is a component). Replication will then occur in both directions creating a replication fork.
9. What is the function of DNA polymerase III?

Answer: It adds single nucleotides to the growing DNA strand

DNA polymerase III recognises the short (approximately 10 nucleotide) RNA primers and begins to add nucleotides to the strand. If it reads a T it will add an A, or if it reads a C it will add a G and vice versa.
10. Which three people were awarded the Nobel Prize for the discovery of the structure of DNA: the double helix?

Answer: James Watson, Francis Crick and Maurice Wilkins

Watson and Crick were awarded it for their construction of the model of the DNA double helix. Wilkins was responsible for initiating the X-ray crystallography work on DNA. Rosalind Franklin took the superb X-ray photographs upon which Watson and Crick based their model.

However by the time the Nobel prize was awarded Rosalind Franklin had passed away and the award cannot be given posthumously. On the other hand, we will never know if she would have received one, had she survived. The award can only be shared by a maximum of three people so one of the others would have had to miss out.
Source: Author kylie_wags

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 28 2022 : Guest 174: 2/10
Nov 28 2022 : Guest 69: 5/10
Nov 28 2022 : Guest 50: 6/10
Nov 27 2022 : Guest 184: 7/10
Nov 27 2022 : Guest 99: 9/10
Nov 27 2022 : Guest 96: 5/10
Nov 27 2022 : Guest 172: 7/10
Nov 27 2022 : Guest 92: 4/10
Nov 27 2022 : Guest 213: 2/10

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us