FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Earthly Cycles
Quiz about Earthly Cycles

Earthly Cycles Trivia Quiz


This is a quiz on cycles and processes in nature.

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment

Author
crisw
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
1,866
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
11116
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: rottenshot (5/10), Guest 23 (9/10), Trivia_Fan54 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. By what process do plants create food? Hint


Question 2 of 10
2. What gas is a byproduct of the process that plants use to make food in nature? Hint


Question 3 of 10
3. Plants need nitrogen in order to grow. Nitrogen in the air is not usable by plants. What is the most common process by which nitrogen is made available to plants? Hint


Question 4 of 10
4. What is an organism that breaks down dead organisms called? Hint


Question 5 of 10
5. Ultimately, all of the energy in all life cycles on land originally came from the ...

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. In what phase of the water cycle does rain fall? Hint


Question 7 of 10
7. In the rock cycle, which kind of rocks are made from rocks that undergo heat and pressure? Hint


Question 8 of 10
8. If a pesticide is released into the Arctic that accumulates in body cells, which of the following organisms is apt to have the highest pesticide levels? Hint


Question 9 of 10
9. Under the surface of the Earth, hot molten rock rises, cools, then sinks. This process is called... Hint


Question 10 of 10
10. The state in which organisms maintain internal equilibrium is called... Hint





Most Recent Scores
Jun 08 2024 : rottenshot: 5/10
Jun 05 2024 : Guest 23: 9/10
Jun 03 2024 : Trivia_Fan54: 6/10
Jun 02 2024 : Guest 84: 8/10
Jun 01 2024 : Possum1: 5/10
May 30 2024 : japh: 10/10
May 30 2024 : Shiary: 6/10
May 29 2024 : brm50diboll: 10/10
May 29 2024 : flynnmcalnis: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. By what process do plants create food?

Answer: Photosynthesis

Plants are not the only organisms to use photosynthesis; some bacteria do so as well.
2. What gas is a byproduct of the process that plants use to make food in nature?

Answer: Oxygen

Most of the world's oxygen supply comes from plants.
3. Plants need nitrogen in order to grow. Nitrogen in the air is not usable by plants. What is the most common process by which nitrogen is made available to plants?

Answer: Bacterial action

Many plants have nodules on their roots where nitrifying bacteria live.
4. What is an organism that breaks down dead organisms called?

Answer: Decomposer

Without decomposers, the Earth would be covered in many feet of dead stuff- yuck!
5. Ultimately, all of the energy in all life cycles on land originally came from the ...

Answer: Sun

Yep. The plants turned the sun's energy into food.
6. In what phase of the water cycle does rain fall?

Answer: Precipitation

Snow, sleet, and any other forms of water falling from the sky are also precipitation.
7. In the rock cycle, which kind of rocks are made from rocks that undergo heat and pressure?

Answer: Metamorphic rocks

Marble is an example of a metamorphic rock.
8. If a pesticide is released into the Arctic that accumulates in body cells, which of the following organisms is apt to have the highest pesticide levels?

Answer: Polar bear

The polar bear gets all the pesticide in the seals, which got all of the pesticide from the fish, which got it from the algae...
9. Under the surface of the Earth, hot molten rock rises, cools, then sinks. This process is called...

Answer: Convection

A convection oven uses the same principle!
10. The state in which organisms maintain internal equilibrium is called...

Answer: Homeostasis

Without this, they would quickly die.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us