FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about After the Toilet Flushes
Quiz about After the Toilet Flushes

After the Toilet Flushes Trivia Quiz


A daily routine for each of us, but who gives a second thought about what happens when we're done using the john? Find out some interesting details.

A multiple-choice quiz by Lwaxy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Environment

Author
Lwaxy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,362
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2001
Last 3 plays: TheRemf (7/10), Rezziuq22 (5/10), Trivia_Fan54 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. In modern toilets, the bends collecting toilet water are shaped like certain letters. Can you identify the shapes? Hint


Question 2 of 10
2. Not every toilet is connected to a sewer system. Septic tanks and similar inventions are also used. In which country was a worm-based composting toilet developed? Hint


Question 3 of 10
3. Usually, gravity takes the waste materials down the drain and out of the house. How are suction and subsequent clogging issues reduced? Hint


Question 4 of 10
4. At the treatment facilities, the waste is usually put in a large pond to settle. Why? Hint


Question 5 of 10
5. What does a filter system to clean up water look like? Hint


Question 6 of 10
6. There are more modern ways to filter dirty water. Which of the following is NOT one of those modern techniques? Hint


Question 7 of 10
7. Another step in a waste management system is Rotating Biological Contactors. In what country were these contactors first used? Hint


Question 8 of 10
8. Biological treatment is just one of many steps in waste-water processing. Which of the following tertiary treatment methods is designed to detoxify the water further? Hint


Question 9 of 10
9. In small communities, zoos, parks and even industrial sites you may find artificial reed beds and medium sized ponds with sand and water plants. Those are used instead of the standard secondary treatments. What are they called? Hint


Question 10 of 10
10. There are substances that cause a lot of trouble in trying to remove them from the water, and although they are not poisonous as such, harm can still be done if the concentration in the water is too high. Which of the following is not a problem? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : TheRemf: 7/10
Jun 13 2024 : Rezziuq22: 5/10
Jun 03 2024 : Trivia_Fan54: 5/10
Jun 01 2024 : Possum1: 4/10
May 24 2024 : Dagny1: 8/10
May 14 2024 : Guest 73: 5/10
May 12 2024 : Stonecreek: 9/10
Apr 29 2024 : gibbysgab: 3/10
Apr 29 2024 : rahul0: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In modern toilets, the bends collecting toilet water are shaped like certain letters. Can you identify the shapes?

Answer: S,U,J and P

The flush toilet was not invented by one person at a specific time but can be found in separate developments as early as the 26th century BC. The Romans are well known for theirs as well, although they had no fancy shaped bends.
2. Not every toilet is connected to a sewer system. Septic tanks and similar inventions are also used. In which country was a worm-based composting toilet developed?

Answer: New Zealand

There were actually some concerns the poor worms could be negatively affected by having to deal with human waste.
3. Usually, gravity takes the waste materials down the drain and out of the house. How are suction and subsequent clogging issues reduced?

Answer: Vent systems bring fresh air to the pipes.

Usually, those vents exit via your roof, so you need to make sure there are no bird nests or leaves in them if they are not properly covered.
4. At the treatment facilities, the waste is usually put in a large pond to settle. Why?

Answer: This way, the liquid on top can be pumped into the recycling process while the solid waste may be used as fertilizer.

Some of the solid waste may also be used as fuel substitute.
5. What does a filter system to clean up water look like?

Answer: The water runs over a filtration medium like carbonized coal, gravel or stones to provide oxygenation.

Large surfaces are used instead of sand to allow for the forming of bacterial films, fungi and protozoa. This is important because this bio-film is the key agent removing or at least reducing the organic content in the water. It is important that this bio-film does not become too thick or the filter will clog. Worms and insect larvae help to achieve the optimal thickness.
6. There are more modern ways to filter dirty water. Which of the following is NOT one of those modern techniques?

Answer: Radioactive Recycling Unit (RRU)

Radioactivity isn't used in waste management, but radioactive waste can cause major problems during waste water treatment, even in small amounts.
7. Another step in a waste management system is Rotating Biological Contactors. In what country were these contactors first used?

Answer: Germany

A very similar system is used in aquariums. They are also known as Rotating Biological Filters.
8. Biological treatment is just one of many steps in waste-water processing. Which of the following tertiary treatment methods is designed to detoxify the water further?

Answer: Filtration over activated carbon.

Active carbon is known to bind a number of toxins.
9. In small communities, zoos, parks and even industrial sites you may find artificial reed beds and medium sized ponds with sand and water plants. Those are used instead of the standard secondary treatments. What are they called?

Answer: Constructed Wetlands.

Modern zoos use this system more and more. It is an integral part of water processing at my favorite zoo in Gelsenkirchen, Germany, and Chester Zoo in England uses it for the elephants' enclosure.
10. There are substances that cause a lot of trouble in trying to remove them from the water, and although they are not poisonous as such, harm can still be done if the concentration in the water is too high. Which of the following is not a problem?

Answer: Insulin

When we take medication, some of it leaves our bodies unprocessed, ultimately returning back to us as residue in our drinking water. This is one more reason never to flush your unused medication down the toilet. It'll all come back to you!
Source: Author Lwaxy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us