FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fearsome Formulas
Quiz about Fearsome Formulas

Fearsome Formulas Trivia Quiz


Explore terms used in daily life that pertain to formulas used in physical science. Learn many new formulas and refresh your memory with the old ones.

A multiple-choice quiz by returnofme. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics

Author
returnofme
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,445
Updated
Aug 21 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7187
Last 3 plays: Starbouy (0/10), Guest 97 (8/10), Guest 80 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. You are driving on the freeway when you see a police car on the side of the road. Your speedometer broke, so you don't know how fast you are going. What formula should you use to find out your speed? Hint


Question 2 of 10
2. You want to measure how fast an object is moving. Which unit of measurement can be used for measuring speed? Hint


Question 3 of 10
3. You are watching a rocket launch on television and they mention the velocity of the rocket. What does velocity mean? Hint


Question 4 of 10
4. You are looking for a car and come across one that says it has a zero to sixty acceleration in one second. You remember the meaning of acceleration, but forget the formula. How do you calculate acceleration? Hint


Question 5 of 10
5. The car dealer tries to sell you the car based on its fast acceleration. What is the *standard* unit of measurement for acceleration? Hint


Question 6 of 10
6. You want to find out how much force is acting on you. Which of these formulas could you use to calculate the force? Hint


Question 7 of 10
7. You find out about momentum when you come across it in the dictionary. It sounds interesting, so you decide to find out the momentum of your car when you drive. What formula should you use? Hint


Question 8 of 10
8. Now on to work, something you don't like to do. You finish mowing the lawn and you are exhausted. You are curious to find out how much work you did. How do you calculate this? Hint


Question 9 of 10
9. If you know how much work you did, what unit of measurement will you use to measure your work? Hint


Question 10 of 10
10. You go to a ski resort and they give you complimentary snowshoes. You try them out in the new, powdery snow and are surprised that they don't sink into the snow. You find out that it is because of pressure. What formula should you use to find out how much pressure you are exerting on the snow? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 26 2024 : Starbouy: 0/10
Feb 24 2024 : Guest 97: 8/10
Feb 20 2024 : Guest 80: 9/10
Feb 17 2024 : JepRD: 6/10
Feb 12 2024 : Southendboy: 8/10
Feb 03 2024 : PurpleComet: 6/10
Feb 01 2024 : Guest 2: 10/10
Jan 30 2024 : bgjd: 6/10
Jan 15 2024 : briandoc5: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You are driving on the freeway when you see a police car on the side of the road. Your speedometer broke, so you don't know how fast you are going. What formula should you use to find out your speed?

Answer: Distance/Time

You use the formula and find out you were going too fast. Good thing that you remembered it.
2. You want to measure how fast an object is moving. Which unit of measurement can be used for measuring speed?

Answer: All of these

The only difference between the units is that they use different systems of measurement.
3. You are watching a rocket launch on television and they mention the velocity of the rocket. What does velocity mean?

Answer: Speed in a given direction

Velocity is used in weather. An example would be 50 mph SE winds. It is the speed of the wind in a given direction.
4. You are looking for a car and come across one that says it has a zero to sixty acceleration in one second. You remember the meaning of acceleration, but forget the formula. How do you calculate acceleration?

Answer: (Final Velocity - Initial Velocity)/Time

The definition of acceleration is not only an increase of speed, but also a decrease of speed or change of direction.
5. The car dealer tries to sell you the car based on its fast acceleration. What is the *standard* unit of measurement for acceleration?

Answer: Meters/second^2

Meters/second^2 doesn't seem to make sense, but it does. It is the shortened form for meters/second every second.
6. You want to find out how much force is acting on you. Which of these formulas could you use to calculate the force?

Answer: Your mass multiplied by your acceleration

Unless a force is acting on an object, it will remain moving at the same velocity. If it is not moving (zero velocity), it will stay at rest. If it is moving, it will continue to move with constant speed and direction unless some force changes either of these aspects of its velocity.

Some kind of force must be applied to make it go faster or slower, or to make it turn and move in a different direction.
7. You find out about momentum when you come across it in the dictionary. It sounds interesting, so you decide to find out the momentum of your car when you drive. What formula should you use?

Answer: Momentum = Mass x Velocity

This is why you don't want to get in a car accident with a big truck when you are driving a small car. Its greater mass gives it a lot more momentum, easily knocking a puny car away.
8. Now on to work, something you don't like to do. You finish mowing the lawn and you are exhausted. You are curious to find out how much work you did. How do you calculate this?

Answer: The force you used times the distance you moved the object

Work is only done when an object is moved a distance. If you push against a building with 2000 Newtons of force and you don't move the building, you don't do any work. That is because the force x distance is zero (2000 x 0 = 0).
9. If you know how much work you did, what unit of measurement will you use to measure your work?

Answer: Joules

One Joule is one Newton of force applied to an object that moves one meter. Watts are the unit of measurement for power.
10. You go to a ski resort and they give you complimentary snowshoes. You try them out in the new, powdery snow and are surprised that they don't sink into the snow. You find out that it is because of pressure. What formula should you use to find out how much pressure you are exerting on the snow?

Answer: Force/Area

That is why snowshoes help you walk in the snow. They have more area than regular shoes, creating less pressure on the ground.
Source: Author returnofme

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us