FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Forces
Quiz about Forces

Forces Trivia Quiz


There are many types of forces in physics. Let's see how much you know about them.

A multiple-choice quiz by hotdogPi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics

Author
hotdogPi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,289
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
657
Last 3 plays: creekerjess (8/10), Guest 160 (7/10), Guest 124 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. If an object is in free fall, what is the only force that is acting upon that object? Hint


Question 2 of 10
2. If an object is at rest on a flat surface, there is always gravity pulling down and the normal force pushing up. Which force is greater? Hint


Question 3 of 10
3. What unit is used to measure forces? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these is NOT usually considered tension when a force is applied to its ends? Hint


Question 5 of 10
5. The coefficient of friction is a number that measures friction. It is not constant; it depends on what the two surfaces are. Usually the number will be between 0.1 and 1, although values outside this range can exist. Which Greek letter is used for this value? Hint


Question 6 of 10
6. If an object is on a sloped surface of 45 degrees, in which direction is the normal force? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these would NOT be considered an applied force? Hint


Question 8 of 10
8. If a 30 kg bicycle, a 400 kg car, and a 5000 kg train are all traveling at 10 m/s at a specific time, and they don't accelerate or brake, which one will have the greatest frictional force acting upon it? Assume that the coefficient of friction is the same for all three vehicles. Hint


Question 9 of 10
9. Force is equal to mass times which of these? Hint


Question 10 of 10
10. Theoretically, if there were no forces acting on an object, and the object was moving in a particular direction at 5 m/s, what would eventually happen? Hint





Most Recent Scores
Nov 17 2023 : creekerjess: 8/10
Nov 16 2023 : Guest 160: 7/10
Nov 02 2023 : Guest 124: 5/10
Oct 29 2023 : Guest 78: 7/10
Oct 24 2023 : Guest 113: 6/10
Oct 24 2023 : Guest 175: 7/10
Oct 24 2023 : Guest 102: 7/10
Oct 19 2023 : Guest 180: 5/10
Oct 18 2023 : Guest 105: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If an object is in free fall, what is the only force that is acting upon that object?

Answer: Gravity

On Earth, gravity is acting on everything, even objects which are not falling. An object in free fall is not affected by any force other than gravity, and it has a constant acceleration of -9.8 m/s (-32 ft/s).
2. If an object is at rest on a flat surface, there is always gravity pulling down and the normal force pushing up. Which force is greater?

Answer: They are equal

If gravity was stronger, the object would be falling, and not at rest. If the normal force was stronger, the object would be ascending, which is impossible.
3. What unit is used to measure forces?

Answer: Newtons

One newton is defined as 1 kgm/s. Weight can be also be measured in newtons, since weight is a measure of the force of gravity on an object.
4. Which of these is NOT usually considered tension when a force is applied to its ends?

Answer: Spring

Tension is when a string, rope, wire, cable, or other similar object pulls on something. Spring force is different, and it is only used when there is a spring.
5. The coefficient of friction is a number that measures friction. It is not constant; it depends on what the two surfaces are. Usually the number will be between 0.1 and 1, although values outside this range can exist. Which Greek letter is used for this value?

Answer: Mu

Mu does not have a unit, unlike other measurements, because Mu is the ratio between frictional force and the normal force. Since the units for forces cancel out, all that is left is a number. It could not be a coefficient if it had a unit to go along with it.
6. If an object is on a sloped surface of 45 degrees, in which direction is the normal force?

Answer: Perpendicular to the surface

The normal force is always perpendicular to the surface, no matter what the angle of the surface is. However, gravity, unlike the normal force, is always straight down, regardless of the slope of the surface.
7. Which of these would NOT be considered an applied force?

Answer: Energy

Applied force is defined as when a person pushes or pulls an object. If you push the wall in front of you, even though the wall will not move, an applied force is being acted upon the wall, and an equal force is pushing back at your hand.
8. If a 30 kg bicycle, a 400 kg car, and a 5000 kg train are all traveling at 10 m/s at a specific time, and they don't accelerate or brake, which one will have the greatest frictional force acting upon it? Assume that the coefficient of friction is the same for all three vehicles.

Answer: The train

The coefficient of friction is the same for all three, so the frictional force is proportional to the normal force. The normal force is equal to the gravitational force, and the gravitational force (in newtons) is approximately ten times the mass (in kilograms) while on Earth. If the coefficient of friction is 0.2, friction will be 60 N on the bicycle, 80 N on the car, and 1000 N on the train.
9. Force is equal to mass times which of these?

Answer: Acceleration

This is Newton's Second Law. This formula means that a given force will accelerate a less massive object more than a more massive object. It also means that if the mass is greater, more force is needed to accelerate the object the same amount compared to a less massive object.
10. Theoretically, if there were no forces acting on an object, and the object was moving in a particular direction at 5 m/s, what would eventually happen?

Answer: The object would move at 5 m/s indefinitely

This is Newton's First Law. However, since gravity acts on everything, this is only a theoretical situation, and it could never actually happen. However, if all forces are equal and balanced, a moving object will continue moving at a constant velocity.
Source: Author hotdogPi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us