FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about HTML Fundamentals
Quiz about HTML Fundamentals

HTML Fundamentals Trivia Quiz


HTML is the basic foundation of a webpage. This quiz is on the fundamentals of HTML and how it works.

A multiple-choice quiz by ebanks120. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
ebanks120
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
407,860
Updated
Mar 29 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
214
Last 3 plays: bigwoo (5/10), MikeMaster99 (9/10), gracious1 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many heading tags are in HTML? Hint


Question 2 of 10
2. Which HTML tag hyperlinks text? Hint


Question 3 of 10
3. Which hexadecimal combination displays the color red? Hint


Question 4 of 10
4. Which HTML attribute points to images, audio files, and video clips? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these lines usually appears italicized:

B Twinkle Twinkle Little Star (closed with /B)
EM How I Wonder What You Are (closed with /EM)
Q Up Above the World So High (closed with /Q)
U Like a Diamond in the Sky (closed with /U)
Hint


Question 6 of 10
6. You have an ordered lists of months of the year. If you set the start="5" attribute, which item would be numbered 14? Hint


Question 7 of 10
7. What character does an ampersand followed by gt and a semicolon represent? Hint


Question 8 of 10
8. In a group of radio buttons, multiple items can be selected.


Question 9 of 10
9. Which of the following content would typically be entered in the form element created by a TEXTAREA tag? Hint


Question 10 of 10
10. The SCRIPT tag enables you to enhance a web page with code written in which programming language? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : bigwoo: 5/10
Jul 08 2024 : MikeMaster99: 9/10
Jul 08 2024 : gracious1: 9/10
Jul 08 2024 : Dagny1: 10/10
Jul 08 2024 : Luckycharm60: 10/10
Jul 08 2024 : dee1304: 2/10
Jul 08 2024 : moonraker2: 5/10
Jul 08 2024 : jonnowales: 8/10
Jul 08 2024 : leith90: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many heading tags are in HTML?

Answer: 6

The 6 heading tags decrease in each subsequent heading tag. H1 is the biggest of them all, H2 is smaller than H1, H3 is smaller than H2, and so on.
2. Which HTML tag hyperlinks text?

Answer: A

The A tag, or the anchor tag, hyperlinks texts by including links in the form of URLs (www.youtube.com) and HTML files (home.html). When you click on a hyperlinked word or phrase, it directs you to an internal or external site.
3. Which hexadecimal combination displays the color red?

Answer: #FF0000

The format for hexadecimal color is #RRGGBB. The color red has 255 (FF in hexidecimal) red pixels and no green or blue pixels.
4. Which HTML attribute points to images, audio files, and video clips?

Answer: src

The src attribute is short for the source attribute.
5. Which of these lines usually appears italicized: B Twinkle Twinkle Little Star (closed with /B) EM How I Wonder What You Are (closed with /EM) Q Up Above the World So High (closed with /Q) U Like a Diamond in the Sky (closed with /U)

Answer: How I Wonder What You Are

The EM tag emphasizes text. Almost all browsers render that as italics, in which the letters appear slanted.
6. You have an ordered lists of months of the year. If you set the start="5" attribute, which item would be numbered 14?

Answer: October

If start=5, then the list starts with 5. In this case:

5. January
6. February
7. March
8. April
9. May
10. June
11. July
12. August
13. September
14. October
15. November
16. December
7. What character does an ampersand followed by gt and a semicolon represent?

Answer: >

The character entity "gt" means greater than. Character entities are enclosed between an ampersand (&) and a semicolon and are used to display special characters that would interfere with HTML syntax.
8. In a group of radio buttons, multiple items can be selected.

Answer: False

You can only select one item per group of radio buttons. Selecting another item after selecting one item will select that item and deselect the previous item selected.
9. Which of the following content would typically be entered in the form element created by a TEXTAREA tag?

Answer: a restaurant review

A TEXTAREA tag creates a multi-line text box. It is long enough for you to write a restaurant review in terms of how good the food is, the cleanliness of the place, and how friendly the wait staff is.

Documents are not entered in forms but rather uploaded from local files.
10. The SCRIPT tag enables you to enhance a web page with code written in which programming language?

Answer: JavaScript

JavaScript is a programming language that influences the behavior of a webpage. The opening and closing SCRIPT tags can hold the contents of a JavaScript program. It can also contain a separate JavaScript file and can execute without any code between the SCRIPT tags.
Source: Author ebanks120

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Computer Science Quizzes:

A series of quizzes on computer programming and architecture.

  1. C++ Trivia Average
  2. Assembly Language for the x86 Processor Average
  3. The Science of Computer Technology Average
  4. Unix Is Unique Average
  5. HTML Fundamentals Average
  6. The SQL Database Environment Average

7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us