Quiz about Landslide
Quiz about Landslide

Landslide! Trivia Quiz


If a landslide were to occur in your neighbourhood, would you know what to do? Take this quiz to find out!

A multiple-choice quiz by mthegreat. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Survival Techniques

Author
mthegreat
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
195,994
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1852
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following is not a sign of a possible landslide? Hint

paved driveways or parking lots slowly beginning to crack
door/window jams for the first time
two full moons two nights in a row
trees or walls shifting

2. There are many ways to help prevent damage to your home and family from a landslide. First, you must establish how much your home is at risk. Which of these is a big sign of danger? Hint

colder weather
large winds
extreme erosion
higher traffic rate in your area

3. Another step in being prepared for a landslide is the same as with the danger of fire; making an evacuation plan. When is it best to make this evacuation plan? Hint

as soon as possible, if not done already
whenever you have time; the chances of a landslide are very slim
while your house is slipping down a hill
I don't need an evacuation plan

4. Heavy rainfall can be an indicator of a landslide to come, and you should stay alert during these times.

True
False

5. Assuming you are not in immediate danger, which of these is a sensible thing to do before leaving when evacuating your home because of a landslide? Hint

turn off all electrical items and the main switch
run extremely fast
panic and scream, causing chaos and disorder
get distracted by television or radio

6. Should you return to your home if local officials haven't deemed it safe to return?

Yes
No

7. After the danger has passed, make sure to check your local radio or weather station for updates on the landslide. Which of the following do you NOT have do after returning home? Hint

keep all electronics turned off for a month
stabilize land as soon as possible
check foundation and chimney for damage
replant ruined land

8. If you are in a high risk area, educate yourself about landslides. Do you know approximately how much Americans spent on landslide damage in 2001? Hint

3.5 billion dollars
14 million dollars
2.3 million dollars
1 billion dollars

9. How many humans per year in the United States are killed by landslides? Hint

10-20
12-16
25-50
90-100

10. In the U.S., where do the most landslides occur? Hint

the west- California, Oregon, Washington
the east- New Jersey, Maine, New York
the south- Texas, Georgia, Mississippi
the north- Michigan, Minnesota, Illinois


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is not a sign of a possible landslide?

Answer: two full moons two nights in a row

Another bit of information: volcanic eruptions can cause extremely dangerous landslides.
2. There are many ways to help prevent damage to your home and family from a landslide. First, you must establish how much your home is at risk. Which of these is a big sign of danger?

Answer: extreme erosion

Definition of "erosion" from dictionary.com- the group of natural processes, including weathering, dissolution, abrasion, corrosion, and transportation, by which material is worn away from the earth's surface.
3. Another step in being prepared for a landslide is the same as with the danger of fire; making an evacuation plan. When is it best to make this evacuation plan?

Answer: as soon as possible, if not done already

Everyone should have an evacuation plan for their home in case of emergency. It could save a life, and is quick and easy to make. Also make sure to discuss it with others in your household.
4. Heavy rainfall can be an indicator of a landslide to come, and you should stay alert during these times.

Answer: True

This is especially true in high risk areas. Remember that heavy rainfall isn't the only sign; even if you just suspect there might be a landslide, you should evacuate your family and alert your neighbours. Sure, they might be mad at you if it's a false alarm, but it's better to be safe than sorry!
5. Assuming you are not in immediate danger, which of these is a sensible thing to do before leaving when evacuating your home because of a landslide?

Answer: turn off all electrical items and the main switch

Never panic. Even if you're scared mentally, never let that show through to others; they might begin to panic as well. Just be quick and alert, and use your common sense. Never run either; a trip or a fall could cost you your life.
6. Should you return to your home if local officials haven't deemed it safe to return?

Answer: No

Never return to your home after a landslide if the local officials haven't communicated with you. Stay with a relative or in a hotel until you are positive it is safe to return.
7. After the danger has passed, make sure to check your local radio or weather station for updates on the landslide. Which of the following do you NOT have do after returning home?

Answer: keep all electronics turned off for a month

Make sure to check foundation, chimneys, and gas lines; a leak or a crack could potentially be fatal. Stabilizing land will protect against a second landslide.
8. If you are in a high risk area, educate yourself about landslides. Do you know approximately how much Americans spent on landslide damage in 2001?

Answer: 3.5 billion dollars

With 3.5 billion dollars, you could buy around 38,000 2005 XK Jaguar automobiles.
9. How many humans per year in the United States are killed by landslides?

Answer: 25-50

This is a depressing statistic. With proper technique, many future deaths from landslides can be prevented.
10. In the U.S., where do the most landslides occur?

Answer: the west- California, Oregon, Washington

Even though the western states tend to be hit more with landslides, landslides occur everywhere in the U.S., including Alaska, and Hawaii.
Source: Author mthegreat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us