Quiz about Would You Survive in the Desert
Quiz about Would You Survive in the Desert

Would You Survive in the Desert ? Quiz


The American southwest can be a formidable place. This quiz will test your ability to survive if you were to be stranded.

A multiple-choice quiz by cplum972. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Survival Techniques

Author
cplum972
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,777
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3738
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 90 (4/10), Guest 173 (7/10), Guest 76 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The desert can quickly suck moisture from you. You have a small canteen full of water and it's really getting hot. What should you do? Hint

Drink as much as you feel you need
Ration your water to tiny amounts
Pour the water over your head to cool you off
Pour the water out, the extra weight will tire you

2. Hypothermia is often a concern in the desert.

True
False

3. Black widow spiders are one of many creatures to be cautious of. You can easily identify one by its appearance. What is the best description? Hint

Shiny black body with a red "hourglass" marking on the abdomen
Brown and hairy with white stripes
Shiny black body with a yellow "fiddle" marking on the abdomen
White or cream colored with very long legs

4. Scorpions hunt at night in the desert. One way to detect them is to shine an ultraviolet light on the ground on front of you as you walk.

True
False

5. It is important to keep parasites and dangerous bacteria from accumulating on the body, but bathing is often a luxury in the desert. What is a good alternative to a traditional bath? Hint

Cover yourself with mud
Take a "smoke bath" by burning certain shrubs or plants
Spray yourself with deodorant before you go to the desert
Eat cactus flowers

6. In desert areas, shelter from the sun should be a main consideration, but cold, rain, hail, even snow can also be factors. When building a shelter, you should do what? Hint

Build it in a way that it is visible to searchers/rescuers
All of these
Make it just large enough for you to lie down in
Build it clear of creek beds

7. Certain cactus species contain enough water to sustain a person for weeks in the desert.

True
False

8. Again back to water. Water means life! My canteen is empty and I need to find a water source. What are some ways to find water? Hint

Watch animals or follow their tracks
Head toward the circling flock of birds I see in the distance
Continue to walk downhill
All of these

9. As a food source, most lizards are edible and will make for a decent meal. This one however should be avoided. What is it called? Hint

Desert spiny lizard
Gila monster
Desert iguana
Common chuckwalla

10. Despite their reputations, deserts in the American Southwest have abundant wildlife.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The desert can quickly suck moisture from you. You have a small canteen full of water and it's really getting hot. What should you do?

Answer: Drink as much as you feel you need

Dehydration is the number one killer in the desert. Your body can go for as much as 15 to 20 days without food, but in as little as 2 days without water, you would most likely perish. Dehydration also affects your ability to concentrate and therefore would reduce your chances of rescue/survival.
2. Hypothermia is often a concern in the desert.

Answer: True

During much of the year, the temperature in American southwest deserts can vary as much as 80 degrees Fahrenheit between night and day!
3. Black widow spiders are one of many creatures to be cautious of. You can easily identify one by its appearance. What is the best description?

Answer: Shiny black body with a red "hourglass" marking on the abdomen

The male black widow spider can be as much as 1/4 the size of a female and is not considered to be dangerous.
4. Scorpions hunt at night in the desert. One way to detect them is to shine an ultraviolet light on the ground on front of you as you walk.

Answer: True

Many species actually GLOW in the dark under UV light!
5. It is important to keep parasites and dangerous bacteria from accumulating on the body, but bathing is often a luxury in the desert. What is a good alternative to a traditional bath?

Answer: Take a "smoke bath" by burning certain shrubs or plants

Native Americans used "smoke baths" as part of rituals, but they are also effective cleansing tools, especially by burning plants like juniper which is abundant in the American southwest.
6. In desert areas, shelter from the sun should be a main consideration, but cold, rain, hail, even snow can also be factors. When building a shelter, you should do what?

Answer: All of these

Also try not to lie directly on the ground.
7. Certain cactus species contain enough water to sustain a person for weeks in the desert.

Answer: False

The flesh of a barrel cactus is made up of about 90% water and can relieve the symptoms of thirst for a while, but the water itself is in a slimy mucus like form and is not adequate to sustain life without alternate sources of water.
8. Again back to water. Water means life! My canteen is empty and I need to find a water source. What are some ways to find water?

Answer: All of these

Like humans, most animals large enough to leave tracks need water to survive, so their tracks can often lead to a source of water. Flocks of birds also tend to congregate near water sources. Finally, water always flows downhill. While these methods don't guarantee success, they are simple and produce results in many cases.
9. As a food source, most lizards are edible and will make for a decent meal. This one however should be avoided. What is it called?

Answer: Gila monster

The Gila monster is one of the world's venomous lizards.
10. Despite their reputations, deserts in the American Southwest have abundant wildlife.

Answer: True

Hundreds of species have been identified from almost every animal class.
Source: Author cplum972

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 90: 4/10
Nov 12 2022 : Guest 173: 7/10
Nov 01 2022 : Guest 76: 5/10
Oct 25 2022 : Guest 67: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. OMG It's Smoke and Fire! Very Easy
2. OMG It's a Hurricane! Easier
3. Quick Tips for Survival Easier
4. Man vs. Wild Easier
5. OMG It's a Blizzard! Easier
6. How to Survive an Earthquake Easier
7. OMG It's a Tornado! Average
8. Landslide! Average
9. Stop! Average
10. Ultimate Survival Test! Average
11. Survival Skills Average
12. Cold Weather Safety Average

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us