Quiz about Ultimate Survival Test
Quiz about Ultimate Survival Test

Ultimate Survival Test! Trivia Quiz


If your life was on the line, would you know how to survive?

A multiple-choice quiz by PockyPocky. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Survival Techniques

Author
PockyPocky
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,540
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6470
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 90 (7/10), wjames (10/10), Guest 174 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. You were hiking one day and got lost in the woods. You have been without supplies for almost a day. Which of these is NOT one of your top priorities at the moment? Hint

food
water
shelter
protection from the elements

2. You find yourself lost in the wilderness while hiking, hunting, or camping. You remember bragging to your friends and family about how much fun you'd have at the place you were going, but now the fun has ended and you need to get home. What is the first thing that you should do (if there is no imminent danger)? Hint

Explore the area to orient yourself.
Go off in search of civilization.
Stay put and wait for someone to find you.
Hunt for food.

3. You are in the city when a nearby window shatters and a large piece of glass embeds itself deep into your skin. What should you do? Hint

Take it out, bandage it, and go to the hospital.
Leave it in and go to the hospital immediately.
Take it out and apply treatment yourself.
Leave it in until the bleeding stops, then take it out and see a doctor.

4. You have found a clear stream of water while lost in the wilderness. The water looks very clean and safe to drink. Should you boil it anyway?

Yes
No

5. You are swimming in the ocean when you turn to see a bull shark rushing at you and is about to attack. What should you do? Hint

Swim away as fast as you can.
Make lots of splashes in the water.
Lie perfectly still pretending to be dead.
Fight back.

6. What type of bear is the most likely to attack a human? Hint

A fully grown male.
An old female.
An adolescent male.
A mother bear.

7. You've been bitten by a snake, which may be venomous. Which of these should you NOT do? Hint

Try to suck out the venom
Cover the wound with a loose dressing
Keep the wound below the level of the heart
Remove tight clothing and jewelry

8. When in the cold, it is important to always wear several layers of thick clothing at all times, even if you get overheated.

True
False

9. You're walking down the sidewalk when you see a large aggressive dog growling at you. What do you do? Hint

Scare it away by shouting and throwing things at it.
Stare it down.
Avoid looking it in the eyes and slowly walk away.
Keep walking. It'll move out of your way.

10. Why are maps of sandy deserts not always reliable? Hint

They are rarely updated.
Winds blowing the sand can change the landscape.
All sandy deserts look the same.
Most desert maps are made by ordinary people with little mapping skills or experience.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You were hiking one day and got lost in the woods. You have been without supplies for almost a day. Which of these is NOT one of your top priorities at the moment?

Answer: food

While finding food is important, you need to make sure you have obtained water, shelter, and protection from the elements (such as a fire) first. People can survive weeks without food, but only a few days without water. You also need shelter and fire to stay safe, dry, and warm. (This is only true if you have no dietary problems [diabetes, for ex.] that require you to eat every day.)
2. You find yourself lost in the wilderness while hiking, hunting, or camping. You remember bragging to your friends and family about how much fun you'd have at the place you were going, but now the fun has ended and you need to get home. What is the first thing that you should do (if there is no imminent danger)?

Answer: Stay put and wait for someone to find you.

ALWAYS tell someone where you're going to be before you leave. If you've already told others where you were planning on going, they'll know about where to look for you if you get lost. Moving away from the area will only make matters worse.
3. You are in the city when a nearby window shatters and a large piece of glass embeds itself deep into your skin. What should you do?

Answer: Leave it in and go to the hospital immediately.

The piece of glass could be blocking severed blood vessels. Removing it could result in major blood loss.
4. You have found a clear stream of water while lost in the wilderness. The water looks very clean and safe to drink. Should you boil it anyway?

Answer: Yes

There could still be dangerous microorganisms or other harmful things living in the water, even though it looks perfectly clean. Drinking this water without boiling it can make you very ill. When purifying water over a fire, wait until it reaches a rolling boil. Continue boiling for five minutes if you're at sea level, and one more minute for every one thousand feet above sea level in order to kill all of the disease-causing bacteria.
5. You are swimming in the ocean when you turn to see a bull shark rushing at you and is about to attack. What should you do?

Answer: Fight back.

Even if you lie still, sharks can sense whether something is dead or alive. There is also no way anyone could out-swim a shark. Splashing might entice a shark even more to attack. But your chances of surviving a shark attack are greatly increased if you hit it in the eyes and gills.
6. What type of bear is the most likely to attack a human?

Answer: A mother bear.

Mother bears will do anything to protect their young and are extremely dangerous. Although a mother bear will attack to protect her cubs, she is less likely to kill you than a male. Also, running from a bear is useless. Running ignites their chasing instinct and they can reach speeds of up to 35 miles per hour. So if you're walking through bear country, sing, talk, or make noise so that bears can hear you and avoid you.
7. You've been bitten by a snake, which may be venomous. Which of these should you NOT do?

Answer: Try to suck out the venom

Keeping the victim still, with the wound below the heart will help to prevent the venom from spreading. A sterile dressing will keep the wound clean and removing jewelry or clothing will help if there is swelling following the bite. Cutting into the wound, or trying to suck out the venom may cause further infection. Get medical help as soon as possible.
8. When in the cold, it is important to always wear several layers of thick clothing at all times, even if you get overheated.

Answer: False

Getting overheated leads to sweating, which makes you wet. Being wet in the cold can lead to hypothermia, which is when your body temperature is dangerously low. If too hot, you should remove only one layer of clothing at a time.
9. You're walking down the sidewalk when you see a large aggressive dog growling at you. What do you do?

Answer: Avoid looking it in the eyes and slowly walk away.

It's too dangerous to threaten an aggressive dog. Making eye contact is a dog's way of threatening or challenging another dog. You should be passive and leave it alone.
10. Why are maps of sandy deserts not always reliable?

Answer: Winds blowing the sand can change the landscape.

If the sand dunes are constantly changing, it's easy to get lost, even with a map. It's best to travel with someone who knows the area very well.
Source: Author PockyPocky

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : Guest 90: 7/10
Dec 09 2022 : wjames: 10/10
Nov 27 2022 : Guest 174: 8/10
Nov 25 2022 : sarahpplayer: 10/10
Nov 16 2022 : Guest 173: 10/10
Nov 06 2022 : TurkishLizzy: 8/10
Nov 06 2022 : JepRD: 7/10
Nov 05 2022 : Guest 66: 6/10
Nov 05 2022 : Guest 174: 5/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us