FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Star Gazing
Quiz about Star Gazing

Star Gazing Trivia Quiz


Come with me to view the constellations in the night sky! Hopefully you will learn something along the way!

A photo quiz by ponycargirl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy

Author
ponycargirl
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
362,955
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2474
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 178 (4/10), bakeryfarm (7/10), bernie73 (5/10).
-
Question 1 of 10
1. Castor and Pollux are two stars in the constellation known as Gemini. Which of the following statements about the stars is true? Hint


Question 2 of 10
2. Sirius is the brightest star in Canis Major. It appears at the approach of which season in the northern hemisphere? Hint


Question 3 of 10
3. Actually looking like its namesake, the lion, the constellation Leo shows a head and mane that is formed by a curve that looks like a backwards question mark. What is this feature called? Hint


Question 4 of 10
4. The two brightest stars in the Orion constellation are Betelgeuse and Rigel. Betelgeuse is estimated to be at least 300 times larger than the Sun, and belongs to the largest class of stars, which is what? Hint


Question 5 of 10
5. When viewing the picture, the you will see that the constellation Sagittarius has another name, the "Teapot". When some people look at it, they see a teapot. What shape do others see, which gave the constellation its name? Hint


Question 6 of 10
6. The bright star, Aldebaran, forms the eye of the creature represented by which constellation? Hint


Question 7 of 10
7. By which other name is the constellation Cygnus known? Hint


Question 8 of 10
8. Of course this is the Big Dipper from the constellation Ursa Major! What time of year is the best time to see the Big Dipper in the northern hemisphere? Hint


Question 9 of 10
9. Altair is the brightest star in the constellation Aquila. Which animal does this constellation represent? Hint


Question 10 of 10
10. Antares is the brightest star in the constellation Scorpius. It is at least fifteen times more massive than the Sun. By the end of its existence, because of all the built-up heat and pressure, what element will comprise the core of the star? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 16 2024 : Guest 178: 4/10
Jun 04 2024 : bakeryfarm: 7/10
May 31 2024 : bernie73: 5/10
May 27 2024 : Guest 49: 6/10
May 22 2024 : Guest 217: 7/10
May 18 2024 : Snowman: 6/10
May 18 2024 : mermie316: 1/10
May 15 2024 : turaguy: 6/10
May 15 2024 : japh: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Castor and Pollux are two stars in the constellation known as Gemini. Which of the following statements about the stars is true?

Answer: Pollux is the brighter star.

Pollux, the brighter of the two stars, is thirty-five light years from Earth, while Castor is fifty light years away. At least one planet orbits Pollux, and it is estimated to be at least three times the size of Jupiter.
2. Sirius is the brightest star in Canis Major. It appears at the approach of which season in the northern hemisphere?

Answer: Autumn

Sirius, which is actually a double star, is approximately 8.6 light years away. Sirius B, the companion star, is known as the Pup! Sirius appears in August in the northern hemisphere, and is the signal of the beginning of the "dog days" of summer.
3. Actually looking like its namesake, the lion, the constellation Leo shows a head and mane that is formed by a curve that looks like a backwards question mark. What is this feature called?

Answer: The Sickle

Leo's brightest star, Regulus, is one of the brightest stars in the night sky. The tail of the lion is formed by the star, Denebola, which is more than ten times brighter than the sun.
4. The two brightest stars in the Orion constellation are Betelgeuse and Rigel. Betelgeuse is estimated to be at least 300 times larger than the Sun, and belongs to the largest class of stars, which is what?

Answer: Red supergiant

It is estimated that Betelgeuse puts out at least 100,000 times more energy than the Sun. Rigel is a blue supergiant, and due to its heat puts out a lot of ultraviolet light.
5. When viewing the picture, the you will see that the constellation Sagittarius has another name, the "Teapot". When some people look at it, they see a teapot. What shape do others see, which gave the constellation its name?

Answer: A centaur

Sagittarius the centaur is an archer who had drawn his bow and has it aimed at the star Antares, which forms the heart of Scorpius. He is avenging the death of Orion, who was killed by a scorpion sting. These figures come from Greek mythology.
6. The bright star, Aldebaran, forms the eye of the creature represented by which constellation?

Answer: Taurus

Although Aldebaran is not part of the Hyades cluster, it lies in the same direction and forms one of the eyes of Taurus the bull. The Hyades, which consists of several hundred stars, is the second closest star cluster to earth and forms the rest of the face of the bull.
7. By which other name is the constellation Cygnus known?

Answer: Northern Cross

The brightest stars of Cygnus form a cross, hence the nickname. Representing the tail of the swan, the star Deneb is a white supergiant. It is about 1,500 light years from Earth, and is larger, hotter, and brighter than the Sun.
8. Of course this is the Big Dipper from the constellation Ursa Major! What time of year is the best time to see the Big Dipper in the northern hemisphere?

Answer: Spring

The Big Dipper is always visible in the northern hemisphere, but it is best viewed in the Spring. Seven stars form the dipper, which also forms part of Ursa Major or the bear.
9. Altair is the brightest star in the constellation Aquila. Which animal does this constellation represent?

Answer: Eagle

Altair is part of a group of three bright stars that form the Summer Triangle. The other two are Deneb, in the Cygnus, and Vega, which is part of Lyra the harp. Altair is a white star, which is located approximately seventeen light years from earth.
10. Antares is the brightest star in the constellation Scorpius. It is at least fifteen times more massive than the Sun. By the end of its existence, because of all the built-up heat and pressure, what element will comprise the core of the star?

Answer: Iron

When Antares explodes as a supernova, it will have a center that is an iron core surrounded by layers of oxygen, carbon, and silicon. The blast, because of the extreme heat energy available, will produce elements that are heavier than iron, like lead and gold.
Source: Author ponycargirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Pony's Science:

A sampling of my Science quizzes!

  1. Missouri Springtime Average
  2. I Swear Average
  3. Help! They're Cutting My Hair! Average
  4. The Better-Than-Fair Science Fair Project Average
  5. The Celestial Cosmos Average
  6. Grin and Bare It Very Easy
  7. Star Gazing Tough
  8. Uncommon Nicknames/Uncommon Species Average

Also part of quiz list
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us