FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Colours of Optics
Quiz about The Colours of Optics

The Colours of Optics Trivia Quiz


This quiz deals with optics, and more specifically, the colours of light and how we see them. It is recommended to have some basic knowledge of the topic.

A multiple-choice quiz by mary_rocks. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics
  8. »
  9. Electromagnetic Spectrum and Optics

Author
mary_rocks
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
233,117
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1487
Last 3 plays: kevalex34 (8/10), Guest 80 (4/10), Guest 173 (5/10).
Question 1 of 10
1. What are the subtractive colours of the optics colour wheel? Hint


Question 2 of 10
2. What are the additive colours of the optics colour wheel? Hint


Question 3 of 10
3. If you shine white light through a red filter, then a blue filter, what colour of light will you end up with? Hint


Question 4 of 10
4. If you shine white light through a yellow filter followed by a green filter, what colour of light will you end up with? Hint


Question 5 of 10
5. What colour of light is obtained by mixing equal parts of magenta and green light? Hint


Question 6 of 10
6. Of the two cells that make up your retina, the rods and the cones (both named for their shape), which senses colour? Hint


Question 7 of 10
7. On a TV screen, the pixels are 1/3 red, 1/3 blue, and 1/3 green. If you want to have yellow light, which parts of the pixel have to glow more brightly than the others? Hint


Question 8 of 10
8. Why does a green cucumber appear green? Hint


Question 9 of 10
9. A red tomato appears to be which colour under blue light? Hint


Question 10 of 10
10. What colour do you get when you add all of the additive colours together? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : kevalex34: 8/10
Jun 11 2024 : Guest 80: 4/10
Jun 02 2024 : Guest 173: 5/10
May 20 2024 : Guest 99: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the subtractive colours of the optics colour wheel?

Answer: Cyan, magenta, and yellow

The additive colours are red, blue, and green.
2. What are the additive colours of the optics colour wheel?

Answer: Red, green, blue

Mixing two additive colours gives you a subtractive colour. Red and blue make magenta, green and blue make cyan, and red and green make yellow.
3. If you shine white light through a red filter, then a blue filter, what colour of light will you end up with?

Answer: Black

You will end up with black light because the red filter only lets red light through, then the blue filter only lets blue light through. However, since the red filter already removed all of the blue light, the blue filter can't let any light through, so you end up with black light.
4. If you shine white light through a yellow filter followed by a green filter, what colour of light will you end up with?

Answer: Green

This is because the yellow filter lets through green and red light (because those are the additive colours of which it is composed), then the green filter only lets through green light. This leaves only green light.
5. What colour of light is obtained by mixing equal parts of magenta and green light?

Answer: White

This is because magenta is a subtractive colour made up of red and blue. When added with green, this is like mixing all three additive colours together, which would make white light.
6. Of the two cells that make up your retina, the rods and the cones (both named for their shape), which senses colour?

Answer: Cones

The rods sense intensity of light. An easy way to remember this is that Cones show Colour. If the cone cells don't work, you are colour blind. If your rod cells don't work, you are completely blind.
7. On a TV screen, the pixels are 1/3 red, 1/3 blue, and 1/3 green. If you want to have yellow light, which parts of the pixel have to glow more brightly than the others?

Answer: The red and the green parts

TV pixels work on the same principle as the colour wheel of additive and subtractive colours.
8. Why does a green cucumber appear green?

Answer: It absorbs all the colours except for green, so you only see green.

The theory about a green cucumber giving off green particles was the commonly accepted theory long ago. The theory used nowadays is that one of two things can happen. The object can absorb all the colours except the colour which it appears to be. This colour is reflected. Example: A purple eggplant only reflects purple light, and absorbs all the other colours.

This is what happens with opaque objects. With translucent objects, only one colour (the colour the object is) is transmitted through the object. Example: a blue bottle only transmits blue light, making it appear both blue and translucent.
9. A red tomato appears to be which colour under blue light?

Answer: Black

Since the tomato absorbs all the colours of light except red light, and the light being shone on it is blue, it absorbs all of the blue light, leaving no light to be reflected off the tomato. This makes it appear black.
10. What colour do you get when you add all of the additive colours together?

Answer: White

White is made by adding all of the colours together. Since all colours are derived from the additive colours, mixing them also makes white. White appears in the middle of the optics colour wheel. I hope you enjoyed learning a little bit about coloured light and optics, or maybe reviewing what you already knew. Bye!
Source: Author mary_rocks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us