FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Champions League Winning Managers  The 1990s
Quiz about Champions League Winning Managers  The 1990s

Champions League Winning Managers - The 1990s Quiz


Can you match the Champions League / European Cup winning team with the manager who led them? 1990s edition.

A matching quiz by MickeyDGod. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. UEFA Champions League

Author
MickeyDGod
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
392,245
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
240
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. 1990: AC Milan  
  Louis van Gaal
2. 1991: Red Star Belgrade  
  Raymond Goethals
3. 1992: Barcelona  
  Jupp Heynckes
4. 1993: Marseille  
  Marcello Lippi
5. 1994: AC Milan  
  Fabio Capello
6. 1995: Ajax  
  Arrigo Sacchi
7. 1996: Juventus  
  Ottmar Hitzfeld
8. 1997: Borussia Dortmund  
  Sir Alex Ferguson
9. 1998: Real Madrid  
  Johan Cruyff
10. 1999: Manchester United  
  Ljupko Petrovic





Select each answer

1. 1990: AC Milan
2. 1991: Red Star Belgrade
3. 1992: Barcelona
4. 1993: Marseille
5. 1994: AC Milan
6. 1995: Ajax
7. 1996: Juventus
8. 1997: Borussia Dortmund
9. 1998: Real Madrid
10. 1999: Manchester United

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1990: AC Milan

Answer: Arrigo Sacchi

A 1-0 win against Benfica saw Milan retain the trophy they had won the year before. This feat would not be repeated until Real Madrid won the competition in 2016 & 2017. Sacchi was in charge at Milan for both of their wins, and would later go on to lead Italy to the FIFA World Cup Final in 1994 where they lost out to Brazil on penalties.
2. 1991: Red Star Belgrade

Answer: Ljupko Petrovic

Red Star Belgrade became the first and only team from the old Yugoslavia to win the European Cup, beating French club Marseille 5-3 on penalties following a 0-0 draw.
3. 1992: Barcelona

Answer: Johan Cruyff

A 1-0 win against Sampdoria saw Barcelona win the European Cup for the first time in their history. Cruyff became only the third manager to win the competition as both a player and a manager, having won with Ajax during his playing days in the 1970s.

Cruyff's style of attacking play was highly influential. So much so that the day following his death in 2016 saw his native Netherlands face France in an international friendly match. The game was stopped in the 14th minute (Cruff wore the number 14 shirt as a player) so that he could receive a minute's round of applause from players, staff and supporters.
4. 1993: Marseille

Answer: Raymond Goethals

The first final of the Champions League era saw Marseille become the first team from France to win the competition, beating AC Milan in the final. At 71 years of age, Raymond Goethals became the oldest manager to win the competition. He had previously won the Cup Winners Cup with Anderlecht in 1978.
5. 1994: AC Milan

Answer: Fabio Capello

AC Milan won the 1994 final with a convincing 4-0 victory over Barcelona. On the Milan scoresheet that day was French defender Marcel Desailly, who had beaten Milan in the 1993 final with Marseille.

During a 5 year spell at Milan between 1991-1996, Fabio Capello won four Italian Serie A titles, missing out only in 1995, three Italian Supercup victories, the Champions League and UEFA Super Cup. He also led them to the Champions League final in 1993 and 1995.
6. 1995: Ajax

Answer: Louis van Gaal

Ajax defeated AC Milan 1-0 thanks to a late goal from 19-year old Patrick Kluivert to win the Champions League for the first time since 1973. Van Gaal also won the UEFA Cup with Ajax in 1992 and would later go on to manage Barcelona, Bayern Munich and Manchester United. He led Netherlands to third place at the 2014 FIFA World Cup.
7. 1996: Juventus

Answer: Marcello Lippi

Juventus won the final 4-2 on penalties following a 1-1 draw with 1995 winners Ajax. Lippi led Juventus to three successive finals but won only one. He would later go on to win the 2006 FIFA World Cup with Italy.
8. 1997: Borussia Dortmund

Answer: Ottmar Hitzfeld

Dortmund beat holders Juventus 3-1 to win their first Champions League title. Dortmund's third goal was scored with substitute Lars Ricken's first touch of the ball, having come onto the pitch only 16 seconds before. Ottmar Hitzfeld would reach the final twice more with Bayern Munich, losing to Manchester United in 1999 and beating Valencia in 2001.
9. 1998: Real Madrid

Answer: Jupp Heynckes

Real Madrid won the final 1-0 against a Juventus team which was competing in their third straight final. Despite winning the European Cup for the first five years of it's existence, this was Madrid's first victory in the tournament since 1966. Heynckes would later go on to win the Champions League with Bayern Munich in 2013.
10. 1999: Manchester United

Answer: Sir Alex Ferguson

Manchester United and Bayern Munich had already played against each other in the group stage of the competitions, drawing both games.

An early goal from Mario Basler looked to have won the game for Bayern Munich until two goals in second half stoppage time from substitutes Teddy Sheringham and Ole Gunner Solskjaer gave Manchester United a famous 2-1 victory.

Sir Alex Ferguson had previously won the Cup Winners Cup with Manchester United in 1991 and in 1983 with Aberdeen. He would go on to win the Champions League again with Manchester United in 2008 and also led the to the final in both 2009 and 2011 but lost both times to Barcelona. Sir Alex retired from management in 2013 after 27 years at Manchester United, during which time he won 38 trophies, including 13 Premier League titles.
Source: Author MickeyDGod

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Soccer Managers:

UEFA Champions League Winning Managers

  1. Champions League Winning Managers - The 1960s Average
  2. Champions League Winning Managers - The 1970s Easier
  3. Champions League Winning Managers - The 1980s Easier
  4. Champions League Winning Managers - The 1990s Easier
  5. Champions League Winning Managers - The 2000s Easier

2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us