Quiz about Indian Premier League 2008
Quiz about Indian Premier League 2008

Indian Premier League 2008 Multiple Choice Quiz | Twenty20 Cricket


The Indian Premier League (IPL) is a twenty-twenty cricket league started on the lines of the English football league. A number of top players are slated to play in the first edition of this series in 2008.

A multiple-choice quiz by deepakmr. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Twenty20 Cricket
  8. »
  9. Indian Premier League

Author
deepakmr
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,009
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2797
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 49 (0/10), Guest 42 (6/10), Guest 42 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is the organiser of the Indian Premier League tournament? Hint

BCCI
ESPN Star
ICC
ACC

2. Each of the IPL teams have innovative name. What is the name of the team captained by Ganguly and coached by Buchanan? Hint

Royal Challengers
Knight Riders
Mumbai Indians
Delhi Daredevils

3. Which team does Shane Warne represent in the IPL? Hint

Bangalore
Hyderabad
Jaipur
Delhi

4. Who was the one player who was not taken by any team in the auction? Hint

Mohd. Yousuf
Ricky Ponting
Glenn McGrath
Shane Warne

5. The IPL was started by the Indian cricket board in response to the rebel cricket league ICL. Which famous cricketer is associated with the rebel ICL? Hint

Kapil Dev
Ravi Shastri
Sunil Gavaskar
Nawab of Pataudi

6. Former New Zealand great Martin Crowe is associated with one of the teams, which one? Hint

Bangalore
Mohali
Jaipur
Mumbai

7. Many big Indian businessmen are involved with the IPL. Who among the following is associated with IPL? Hint

Subroto Sahara, Sahara Group
Mukesh Ambani, Reliance Group
Azim Premji, Wipro Group
Rupert Murdoch, Star Group

8. Which of the following sports channels has the telecast rights for IPL? Hint

ESPN Star
NEO Sports
Ten Sports
SET Max

9. Which team does Australian great Adam Gilchrist represent in the IPL? Hint

Mohali
Hyderabad
Chennai
Kolkata

10. Saurav Ganguly was designated as an icon player by IPL.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is the organiser of the Indian Premier League tournament?

Answer: BCCI

The Indian Premier League is the brainchild of the BCCI (Board for Control of Cricket in India). The Indian cricket board and its Vice-President Lalit Modi are behind the IPL venture. IPL has its own establishment with Lalit Modi as its Chairman and Commissioner and Sundar Raman as its CEO. ICC (International Cricket Council) has given its nod for IPL, but is not involved anyway in the tournament. ESPN Star incidentally is the organiser of the Indian Premier Hockey League (PHL).
2. Each of the IPL teams have innovative name. What is the name of the team captained by Ganguly and coached by Buchanan?

Answer: Knight Riders

The Kolkata team is called as Kolkata Knight Riders. The owner of the league is filmstar Shahrukh Khan. The captain is Saurav Ganguly and the coach for the team is John Buchanan. Among other players contracted by Kolkata are Ricky Ponting, Shoaib Akthar, Ishant Sharma and Chris Gayle.
3. Which team does Shane Warne represent in the IPL?

Answer: Jaipur

Shane Warne represents the Jaipur team Rajasthan Royals in the IPL. Following his retirement, Warne was lured by IPL and also the rebel ICL. Warne opted to go with IPL and was signed up by the Jaipur franchisee.
4. Who was the one player who was not taken by any team in the auction?

Answer: Mohd. Yousuf

Pakistani Mohammed Yousuf did not receive any bids in the auctions. This was because he was initially associated with the rebel Indian cricket league (ICL). He later on decided to switch to the IPL, but the ICL decided to sue him. As a result of the court battle, no league wanted to take the risk of bidding for him.
5. The IPL was started by the Indian cricket board in response to the rebel cricket league ICL. Which famous cricketer is associated with the rebel ICL?

Answer: Kapil Dev

Legendary Indian all-rounder Kapil Dev is associated with the rebel Indian Cricket League. After India's disastrous defeat in the 2007 World Cup, the head of the Zee group Subash Goel, announced the start of the ICL to promote cricket and discover new talent. Kapil Dev is the cricketing head of ICL. For his role in ICL, the Indian board sacked him as head of the National Cricket Academy. Sunny Gavaskar, Ravi Shastri and Mansoor Ali Khan Pataudi are associated with the official IPL.

The IPL is recognized by the ICC. The other International cricketers associated with the rebel ICL include Tony Greig and Dean Jones.
6. Former New Zealand great Martin Crowe is associated with one of the teams, which one?

Answer: Bangalore

Martin Crowe is the Cricketing Director of the Bangalore team, Royal Challengers. He was invited to the league by Bangalore captain Rahul Dravid.
7. Many big Indian businessmen are involved with the IPL. Who among the following is associated with IPL?

Answer: Mukesh Ambani, Reliance Group

Mukesh Ambani, head of the Reliance Group is associated with IPL. He owns the Mumbai league (Mumbai Indians), which is captained by Sachin Tendulkar. Rupert Murdoch is not directly associated with IPL, his son Lachlan is associated with the Emerging Media group, which owns the Jaipur franchisee.
8. Which of the following sports channels has the telecast rights for IPL?

Answer: SET Max

SET Max, a channel of the SONY group has won the telecast rights for IPL. Through a bidding process, the IPL awarded the telecast rights to SET Max, which was the highest bidder. SET Max earlier had the rights to ICC events in Asia. SET Max bid for the rights along with World Sports Group(WSG).
Other telecasters worldwide include Network Ten (Australia), Setanta Sports (UK), ART Prime Sports (Middle East), Willow TV(North America) and SuperSport (South Africa).
9. Which team does Australian great Adam Gilchrist represent in the IPL?

Answer: Hyderabad

Adam Gilchrist was in great demand for the IPL as he had just retired and could play full time for IPL. He plays for the Hyderabad team (Deccan Chargers).
10. Saurav Ganguly was designated as an icon player by IPL.

Answer: True

The IPL designated few players as icon players. The concept was that, these players would receive 15 percent more fee than the highest paid player in their team. Dravid, Ganguly, Tendulkar, Yuvraj and Sehwag were designated as icon players. Laxman voluntarily relinquished the icon tag offered by his Hyderabad team, thereby allowing them to bid more for players like Symonds and Gilchrist.
Source: Author deepakmr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Dalgleish before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 49: 0/10
Nov 22 2022 : Guest 42: 6/10
Nov 08 2022 : Guest 42: 5/10
Nov 08 2022 : Guest 192: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Indian Premier League Teams Average
2. IPL 2008 [2] Average
3. Indian Premier League Average
4. IPL 2011 Average
5. IPL 2008 [1] Average
6. Indian Premier League 2008 Average
7. Indian Premier League 2015 Tough
8. DLF IPL 2009: The Final Tough
9. IPL 2009 [1] Tough
10. Kings XI Punjab: IPL 2008 Tough
11. IPL 2009 [4] Tough
12. IPL 2009 [2] Difficult

12/6/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us