FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Last Of The Summer Wine
Quiz about Last Of The Summer Wine

Last Of The Summer Wine Trivia Quiz


As of 2007 "Last Of The Summer Wine" is the longest running sitcom in the history of British TV. It centres around three old reprobates trying to relive their childhood. How much do you know about it?

A multiple-choice quiz by romeomikegolf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television L-P
  8. »
  9. L

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,191
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
995
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (14/15), Guest 82 (11/15), Guest 109 (11/15).
- -
Question 1 of 15
1. In the first two series the trio of main characters comprised Compo, Clegg and Blamire. What was Blamire's first name? Hint


Question 2 of 15
2. Blamire was replaced by Foggy Dewhurst, an ex military man with delusions about his army career. What was his rank and profession when he left the Army? Hint


Question 3 of 15
3. From 1984 a new regular started to appear. Her character name was Marina. A certain married man had a passion for her, but they never really got very far. Who was that man? Hint


Question 4 of 15
4. Compo had two passions in life, his ferrets and who?

Answer: (1 or 2 words, first and last or first name only)
Question 5 of 15
5. For three series Foggy Dewhurst was not present. What was the reason given in the show for his absence? Hint


Question 6 of 15
6. In 1988 the BBC started showing a prequel called "First Of The Summer Wine".


Question 7 of 15
7. When Bill Owen, Compo, died in 1999, who was brought in to the series? Hint


Question 8 of 15
8. We quite often see the women, Ivy, Nora, Pearl, Edie and Glenda having a coffee and cake together and discussing their husbands' faults. Ivy and Nora have a private silent battle with each other as to who will get the last cake. What type of cake is it? Hint


Question 9 of 15
9. Whose Auntie is the formidable Auntie Wainright? Hint


Question 10 of 15
10. What was the former occupation of Edie Pegdon's brother? Hint


Question 11 of 15
11. In which part of the UK was the series set? Hint


Question 12 of 15
12. In later episodes the 'third man' was one Herbert Truelove. What was his former job? Hint


Question 13 of 15
13. What was Foggy Dewhurst's real first name? Hint


Question 14 of 15
14. Which vehicle does Wesley call his 'Ferrari in overalls'?

Answer: (Two Words)
Question 15 of 15
15. It was always the intention to film "Last Of The Summer Wine" in The Peak District National Park.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 86: 14/15
Jun 04 2024 : Guest 82: 11/15
Jun 01 2024 : Guest 109: 11/15
May 31 2024 : Guest 217: 13/15
May 27 2024 : Guest 94: 14/15
May 26 2024 : Linda_Arizona: 10/15
May 24 2024 : Guest 89: 11/15
May 23 2024 : Guest 193: 13/15
May 22 2024 : Guest 31: 1/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the first two series the trio of main characters comprised Compo, Clegg and Blamire. What was Blamire's first name?

Answer: Cyril

Cyril Blamire was played by Michael Bates who was also responsible for the head Bearer in "It Ain't Half Hot Mum". Bates was forced to leave after the second series because of ill health. He passed away shortly afterwards.
2. Blamire was replaced by Foggy Dewhurst, an ex military man with delusions about his army career. What was his rank and profession when he left the Army?

Answer: Corporal Signwriter

Although he likes other people to believe he was a great military man, Compo takes delight in pointing out to him what he really was.
3. From 1984 a new regular started to appear. Her character name was Marina. A certain married man had a passion for her, but they never really got very far. Who was that man?

Answer: Howard

Howard was married to, and kept in check by, Pearl. There were many ways that Howard tried to escape Pearl's sharp eyes. Some were more successful than others.
4. Compo had two passions in life, his ferrets and who?

Answer: Nora Batty

Nora was married to Wally who was terrified of her. Later on she was widowed and Compo became more amorous. Deep in her heart Nora had a soft spot for Compo.
5. For three series Foggy Dewhurst was not present. What was the reason given in the show for his absence?

Answer: He took over an egg painting business

Brian Wilde, who played Foggy, left the show. His character was seen boarding a bus for Bridlington to take over the family egg painting business. He returned a few years later.
6. In 1988 the BBC started showing a prequel called "First Of The Summer Wine".

Answer: True

It was first aired on January 3rd 1988 and ran for 13 episodes, ending on 8 October 1989. The show was written by the same man as the main series, Roy Clarke. It was set in the younger days of the three main characters. Peter Sallis who played Norman Clegg appeared in FOTSW as the father of that character.
7. When Bill Owen, Compo, died in 1999, who was brought in to the series?

Answer: Tom Owen

Tom was Bill Owens' real life son. He played Tom Simmonite, Compos' long lost son. Norman Wisdom joined in 1995, Jonathan Linsley played Crusher, Ivy's well meaning but rather dim nephew, and Keith Clifford joined in series 20 and played Billy Hardcastle.
8. We quite often see the women, Ivy, Nora, Pearl, Edie and Glenda having a coffee and cake together and discussing their husbands' faults. Ivy and Nora have a private silent battle with each other as to who will get the last cake. What type of cake is it?

Answer: Chocolate eclair

Sometimes Nora gets it, sometimes it's Ivy. On at least one occasion Pearl has managed to get in there quickly and steal it, much to the annoyance of the other two.
9. Whose Auntie is the formidable Auntie Wainright?

Answer: Howard

Auntie Wainright runs the local junkshop and is very adept at getting people to buy things that they don't want. She started off as a once only character but proved so popular that she was given further appearances.
10. What was the former occupation of Edie Pegdon's brother?

Answer: Headmaster

The brother is Seymour Utterthwaite. When he retired from his position as Headmaster of a boy's school he turned his mind to inventing. He was not very successful. Whenever Edie talked of 'our Seymour' she almost always put on an upper class accent.
11. In which part of the UK was the series set?

Answer: Yorkshire Pennines

Although the name of the town is never mentioned in the series, it is filmed in the small town of Holmfirth. Much of the scenery is part of The Peak District National Park. The Peak District covers 555 sq.miles and stretches from Derbyshire into South and West Yorkshire.
12. In later episodes the 'third man' was one Herbert Truelove. What was his former job?

Answer: Policeman

Herbert Truelove was a retired policeman, and because of this calls himself 'Truly of The Yard'.
13. What was Foggy Dewhurst's real first name?

Answer: Walter

Where the name 'Foggy' came from doesn't seem to be documented. But it may be a reference to him being thick and wet. This, however, is pure conjecture.
14. Which vehicle does Wesley call his 'Ferrari in overalls'?

Answer: Land Rover

Wesley is forever tinkering with anything mechanical in his shed. His beloved old Land Rover has featured in many episodes.
15. It was always the intention to film "Last Of The Summer Wine" in The Peak District National Park.

Answer: False

The original intention was to film in and around either Doncaster or Rotherham. It was because of the comedy writer Barry Took that filming was moved to Holmfirth. Barry had visited the place earlier and had mentioned it to one of the production team. Roy Clarke visited the town, saw the location, and the rest, as they say, is history.
Source: Author romeomikegolf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Gamemaster1967 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us