Quiz about American Freight Cars
Quiz about American Freight Cars

American Freight Cars Trivia Quiz


A short quiz about American freight cars & freight car systems.

A multiple-choice quiz by StarWarsBuff. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Trains
  8. »
  9. U.S. Railroads

Author
StarWarsBuff
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
99,591
Updated
Jan 17 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
700
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first freight cars were made and used (on railroads) about what year? Hint

1835
1825
1845
1955

2. What was the first major addition to freight-car construction? Hint

4-wheel bogie trucks
Round wheels
Iron frame
Sprung wheels

3. What feature of later American freight cars was something never seen before on British freight cars? Hint

4-wheel bogie trucks
Enclosed freight cars
Iron frames
Ventilated walls

4. True or false: Freight cars were originally constructed from iron, but they changed it to wood when they discovered it was cheaper.

True
False

5. What is the average length of a modern boxcar? Hint

10 feet
30 feet
50 feet
60 feet

6. The next several questions are about a cars' reporting marks. Here's the first: What does LT.WT. on a car mean?

Answer: (He's no heavyweight, he's a _____ ______ (two words))
7. A Plate C notation indicates that the car is too big for some services.

True
False

8. The mark "TA" on a freight car indicates that it is a: Hint

General service caboose
General service boxcar
General service tankcar
General service flatcar

9. Buckeye-style freight car trucks are notable for what feature? Hint

Denser steel
4 big wheels
6 wheels
Stronger axles

10. The average freight car earns about how many dollars a month for the operating company? Hint

$400
$600
$200
$1000


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first freight cars were made and used (on railroads) about what year?

Answer: 1825

1825: The Granite Railroad in Quincy, MA, employed primitive 4-wheel flatcars to carry granite slabs between a quarry and the river transport system.
2. What was the first major addition to freight-car construction?

Answer: Sprung wheels

The very first freight cars were flatcars. Because of their small size, iron frames were not needed until cars started getting much bigger. Round wheels are a given in any freight car and bogie trucks didn't happen until, again, cars started getting bigger.
But car builders realized very early on that cars needed some kind of cushioning to protect the cargo and lengthen the car's life and -poof- sprung cars appeared!
3. What feature of later American freight cars was something never seen before on British freight cars?

Answer: Enclosed freight cars

Enclosing freight cars had to do with American climate and the locomotives we used. Vicious summer heat, icy cold winters, baking deserts, and lots of rain are not good for freight, with was also exposed to flaming cinders pouring from the locomotive. Obviously, something had to be done: the enclosed freight car.
4. True or false: Freight cars were originally constructed from iron, but they changed it to wood when they discovered it was cheaper.

Answer: False

Freight cars were originally made from wood, then wood with iron frames, then steel. Certain parts of the car have always been made from iron, though: the couplers and the wheels were made of iron out of necessity.
5. What is the average length of a modern boxcar?

Answer: 50 feet

The boxcar, often called the jack-of-all-trades freight car because of its widespread use hauling every good imaginable, is often about 40-50 feet long. Stockcars, when they were in widespread use, were about 30 feet long. Certain boxcars, known as hi-cube boxcars because of their high cubic foot capacity, can be as long as 93 feet from coupler to coupler.
6. The next several questions are about a cars' reporting marks. Here's the first: What does LT.WT. on a car mean?

Answer: Light Weight

Reporting marks tell dispatchers what kind of car it is, who owns it, etc. LT.WT. indicates the car's light weight. This is the car's weight when it is unloaded.
7. A Plate C notation indicates that the car is too big for some services.

Answer: True

A plate C notation (EXCEEDS PLATE C) is applied when a freight car is too big to clear certain bridges, tunnels, etc. and therefore is restricted from some services.
8. The mark "TA" on a freight car indicates that it is a:

Answer: General service tankcar

TA indicates that the freight car is a general service tankcar, with no special qualities or anything.
9. Buckeye-style freight car trucks are notable for what feature?

Answer: 6 wheels

Buckeye trucks are equipped with six wheels, making them perfect for cars that carry very heavy loads. A flatcar with two sets of buckeye trucks contain 4 more wheels than a normal freight car, which has eight wheels. Here's a little bit factoid that wouldn't fit anywhere else: It cost less for trucking companies to send their trailers by train than by truck, which I find very ironic.
10. The average freight car earns about how many dollars a month for the operating company?

Answer: $600

I hope you enjoyed my quiz! If you did, try my other quizzes. They are about steam, diesel, and electric locomotives. Soon to come: Passenger Cars, the quiz about, you guessed it: passenger cars!
Source: Author StarWarsBuff

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us