FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Funny Money
Quiz about Funny Money

Funny Money! Trivia Quiz


Let's have some fun with money!

A multiple-choice quiz by qtmelba. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Currencies

Author
qtmelba
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
30,701
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4434
Last 3 plays: Trufflesss (8/10), Guest 165 (6/10), Guest 180 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is cash (in terms of money)? Hint


Question 2 of 10
2. Governments produce coins in a place called a what?

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. What is the science of coins called? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following metals is no longer used for making coins? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these US coins has a president that faces to the right? Hint


Question 6 of 10
6. What is the official term for the HEAD side of the coin? Hint


Question 7 of 10
7. What is the official term for the TAILS side of the coin? Hint


Question 8 of 10
8. The Latin phrase term 'E Pluribus Unum' translates as what? Hint


Question 9 of 10
9. According to the Board of Governors of the Federal Reserve System in 2013, what is the life-expectancy of a modern U.S. one-dollar bill? Hint


Question 10 of 10
10. Why do we call a dollar a 'buck'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Trufflesss: 8/10
Feb 22 2024 : Guest 165: 6/10
Feb 21 2024 : Guest 180: 0/10
Feb 19 2024 : Guest 216: 8/10
Feb 19 2024 : Guest 86: 0/10
Feb 18 2024 : sw11: 10/10
Feb 05 2024 : Guest 130: 4/10
Feb 02 2024 : Andyboy2021: 10/10
Feb 02 2024 : Guest 58: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is cash (in terms of money)?

Answer: Money that can be spent right away

In the 11th century, Chinese coins made of copper were called 'cash.'
2. Governments produce coins in a place called a what?

Answer: mint

In Roman mythology, the goddess Juno was also known as Moneta, from which we get the words money and mint.
3. What is the science of coins called?

Answer: numismatics

Did you know that, in the past, Chinese coins had a hole in the middle? They would string their coins together.
4. Which of the following metals is no longer used for making coins?

Answer: tin

Archaeologists have found coins that date back to around 650 B.C.
5. Which of these US coins has a president that faces to the right?

Answer: penny

Today, coins are made by machines. We use the term STRUCK when referring to the production of coins.
6. What is the official term for the HEAD side of the coin?

Answer: obverse

All U.S. coins are round and they all have E Pluribus Unum on the back.
7. What is the official term for the TAILS side of the coin?

Answer: reverse

8. The Latin phrase term 'E Pluribus Unum' translates as what?

Answer: Out of many, one

The phrase is a traditional motto of the USA, and appears on all US coins. It refers to the fact that one nation arose out of the 13 original colonies. The phrase also contains 13 letters and can also be translated as 'one from many' or 'many joined into one'.
9. According to the Board of Governors of the Federal Reserve System in 2013, what is the life-expectancy of a modern U.S. one-dollar bill?

Answer: 5.8 years

On the average, a dollar bill can be used about 8,000 times before it wears out. Banks will destroy notes deposited with them that are no longer in good condition. In general, the lower denomination notes are used more frequently, so last the shortest time. A $50 note, for example, is estimated to last 8.5 years.
10. Why do we call a dollar a 'buck'?

Answer: In the frontier days, the pelt of a male deer was worth a dollar

All of the following were used for trading: paper, shells, animal teeth, stones, furs, cows, metal, and beads.
Source: Author qtmelba

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us