FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gandhi Wants His Change
Quiz about Gandhi Wants His Change

Gandhi Wants His Change Trivia Quiz


Arrange these ten Indian coins from highest face value to lowest face value. (Coins are drawn from the British Raj and first two decades of independence.)

A matching quiz by bernie73. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Currencies

Author
bernie73
Time
6 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
392,953
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
242
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. The coin with the highest face value  
  One Pie
2. The coin with the second highest face value  
  One Pavala
3. The coin with the third highest face value  
  One Anna
4. The coin with the fourth highest face value  
  One Mohur
5. The coin with the fifth highest face value  
  One Beda
6. The coin with the sixth highest face value  
  One Paraka
7. The coin with the seventh highest face value  
  One Rupee
8. The coin with the eighth highest face value  
  One Ardharupee
9. The coin with the ninth highest face value  
  One Naya Paisa (after 1957)
10. The coin with the tenth highest face value  
  One Pice (before 1957)





Select each answer

1. The coin with the highest face value
2. The coin with the second highest face value
3. The coin with the third highest face value
4. The coin with the fourth highest face value
5. The coin with the fifth highest face value
6. The coin with the sixth highest face value
7. The coin with the seventh highest face value
8. The coin with the eighth highest face value
9. The coin with the ninth highest face value
10. The coin with the tenth highest face value

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The coin with the highest face value

Answer: One Mohur

The Mohur was a gold coin equal to approximately fifteen Rupees. It was first minted in India in the sixteenth century. During the period of the British Raj, the coin was minted by both the British government in India (until 1918) as well as some of the princely states (in some cases as late as 1947). From 1835 to 1918 a double Mohur coin was minted by the British government (also called an Ashrafi).

It contained 23.3 grams of gold (0.9170 fine) and weighed 0.69 of an ounce.
2. The coin with the second highest face value

Answer: One Rupee

The Rupee has existed since ancient times--perhaps as far back as Emperor Chandragupta Maurya (c. 340-290 BCE). Throughout much of its history, the Rupee was a silver coin. The Rupee was an important coin both during the period of the British Raj and under the Republic of India.

In 1957, the Rupee was converted to a decimal standard with one Rupee equal to 100 Paise as compared to the old exchange rate of one Rupee to 64 Paise.
3. The coin with the third highest face value

Answer: One Ardharupee

The Ardharupee was worth half of the value of the Rupee. The 50 Naya Paise or Paise coins issued after 1957 would be equivalent in value. The Ardharupee issed by the British East India Company and the British Raj would have been silver.
4. The coin with the fourth highest face value

Answer: One Pavala

The Pavala had a face value of one-fourth of a Rupee. The 25 Naya Paise or Paise coins issued after 1957 would be equivalent value. The pavala issued by the British East India Company and British Raj would have been silver.
5. The coin with the fifth highest face value

Answer: One Beda

The Beda was a pre-decimal coin worth two Annas or one-eighth of a Rupee. The Beda issued by the British East India Company and British Raj would have been silver.
6. The coin with the sixth highest face value

Answer: One Anna

Sixteen Annas were equal to one Rupee. One Anna was equal to four Pices or twelve Pies. Like many other non-decimal coins in the Indian coinage system, the Anna was demonetized in 1957. The term "Anna" is still used informally in referring to 50 Paise coins as being worth eight Annas and 25 Paise coins as being worth four Annas.
7. The coin with the seventh highest face value

Answer: One Paraka

The Paraka was a pre-decimal coin in India worth one-half of a Anna or two Pices. The Parakas issued by the British East India Company and British Raj would have been copper in the nineteenth century. In the twentieth century, the coins would have been issued in bronze.
8. The coin with the eighth highest face value

Answer: One Pice (before 1957)

The Pice was a coin equal in value to three Pies and was issued from 1835 to 1957. Four Pices were equal to one Anna and sixty-four Pices were equal to one Rupee. Pice and Paisa are considered alternate spellings of the same coinage concept. With decimalization, the ratio between the Rupee and the Paisa or Pice changed from 1:64 to 1:100.
9. The coin with the ninth highest face value

Answer: One Naya Paisa (after 1957)

The Naya Paisa was first minted in 1957 as part of the decimalization of India's monetary system. 100 Naya Paise were equal to one Rupee. After 1964, the word "Naya" was dropped from the name of the coin. The initial Naya Paisa (issued 1957-1962) was bronze, weighed about 1.5 grams and measured about 16 millimeters across the diameter. Issues of the Paisa beginning in 1964 were aluminum. By 1997 all coins denominated lower than 50 Paise had been demonetized.
10. The coin with the tenth highest face value

Answer: One Pie

The Pie was a coin in circulation in India until 1947. It was a low denomination coin with three Pies equal to a pre-decimal Paisa, twelve Pies equal to an Anna, and 192 Pies equal to a Rupee. During the nineteenth century, one Pie was equal to 12 Cowrie shells.

The last year the Pie was minted was 1942. By the time of it was demonetized in 1947, the Pie had almost no value left. The Pie was a copper coin. The Pie minted in 1883 weighed about 2.1 grams and measured about 18 millimeters across the diameter.
Source: Author bernie73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Big and Small Change:

Arrange the coins from these countries in order from highest face value to lowest face value.

  1. Uncle Sam Wants His Change Tough
  2. John Bull Wants His Change Average
  3. Marianne Wants Her Change Tough
  4. Caesar Wants His Change Tough
  5. Gandhi Wants His Change Tough

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us