FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about General Motors Trivia
Quiz about General Motors Trivia

General Motors Trivia Trivia Quiz


Some trivia questions for the General Motors aficionados.

A multiple-choice quiz by goofyfoot009. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. USA Cars

Author
goofyfoot009
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
341,024
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
425
- -
Question 1 of 10
1. What item was the 265 cubic-inch engine lacking at its introduction in 1955? Hint


Question 2 of 10
2. Why did '58-64 Impalas require a multi-piece drive shaft? Hint


Question 3 of 10
3. Initially, what did the "442" option on an Oldsmobile Cutlass stand for? Hint


Question 4 of 10
4. Which Chevrolet engine was made famous by a musical group? Hint


Question 5 of 10
5. The Chevrolet Nova of the late '60s shared the same basic chassis as which other model? Hint


Question 6 of 10
6. What made Ronnie and the Daytona's "Little GTO" look so fine? Hint


Question 7 of 10
7. Which engine, introduced in 1975, was the smallest displacement V8 built by Chevrolet? Hint


Question 8 of 10
8. Which engine component does the term "Duntov 30-30" refer to? Hint


Question 9 of 10
9. Which automotive emissions device was introduced in the 1973 model year? Hint


Question 10 of 10
10. Aside from the obvious styling changes, what other development separated the 1963 Corvette from its earlier versions? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 03 2024 : Guest 69: 9/10
Mar 30 2024 : Guest 107: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What item was the 265 cubic-inch engine lacking at its introduction in 1955?

Answer: An oil filter.

It wasn't until the following year that the 265 block had a cast-in provision for an oil filter.
2. Why did '58-64 Impalas require a multi-piece drive shaft?

Answer: They utilized an "X" frame.

In 1958 Chevrolet introduced the "X" frame, which required a multi-piece drive shaft with a carrier bearing at the "X".
3. Initially, what did the "442" option on an Oldsmobile Cutlass stand for?

Answer: 4 bbl carburetor, 4-speed, dual exhaust.

The initial engine used in a 442 was the 330 Police Interceptor motor. The second year the 400 engine was specified, and 442 then stood for 400 ci, 4 bbl carb, and dual exhausts.
4. Which Chevrolet engine was made famous by a musical group?

Answer: 409 Turbo-fire.

In 1962 the Beach Boys released "409" on their Surfin' Safari album.
5. The Chevrolet Nova of the late '60s shared the same basic chassis as which other model?

Answer: Camaro.

In 1968, the Nova was increased in size, and the Camaro and it shared many chassis components.
6. What made Ronnie and the Daytona's "Little GTO" look so fine?

Answer: Three deuces and a 4-speed, and a 389.

The song fueled the GTO craze, much as the Beach Boys' "409" and "Shutdown" did for Pontiac's corporate rival, Chevrolet.
7. Which engine, introduced in 1975, was the smallest displacement V8 built by Chevrolet?

Answer: 262

Superseded by the 305 in 1977, this engine offered a great deal of performance coupled with 20+ gas mileage in the Monza.
8. Which engine component does the term "Duntov 30-30" refer to?

Answer: A solid lifter camshaft.

It seemed every kid in the early 60's stuck a Duntov camshaft in their Chevrolet small-block. The thump-thump of the rough idle could be felt through the floorboards.
9. Which automotive emissions device was introduced in the 1973 model year?

Answer: Exhaust Gas Recirculation valves.

The EGR, introduced in 1975, was designed to lower the temperatures in the combustion chambers of an engine by diluting the incoming fuel mixture with exhaust, thus lowering NOx emissions.
10. Aside from the obvious styling changes, what other development separated the 1963 Corvette from its earlier versions?

Answer: An independent rear suspension was utilized.

The solid rear axle of the previous generations of Corvettes became history, as the new Stingray encorporated a number of technological advances.
Source: Author goofyfoot009

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us