Quiz about Hows Your Gaelic
Quiz about Hows Your Gaelic

How's Your Gaelic? Trivia Quiz


They say if you have 'cupla focal' (a couple of words) in Irish that you can truly call yourself a Gael! Let's see...

A multiple-choice quiz by francisk. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Gaelic

Author
francisk
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,502
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1118
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When you arrive in Ireland and someone says "fáilte romhat", what are they saying? Hint

Stay where you are
Welcome to you
Come to my home
I am your cousin

2. If your spouse or partner offers you a "póg", what will you get? Hint

a gift
a hug
a punch
a kiss

3. If you had a pain in your "lámh", where would it hurt? Hint

your leg
your back
your head
your hand

4. If you are someone's "cara", what are you? Hint

a neighbour
a brother
a friend
a sister

5. When someone is "ag ól", what are they doing? Hint

eating
talking
walking
drinking

6. If a person has a beautiful "teach", what do they have that is beautiful? Hint

a car
a face
a house
a baby

7. "Áth Cliath" is an Irish city in Gaeilge (Gaelic). Which one? Hint

Belfast
Cork
Galway
Dublin

8. If one likes to drink "bainne", what is their drink? Hint

milk
water
whisky
stout

9. If you are living "cois fharraige", where are you? Hint

beside an airport
near a mountain
beside the sea
in a city

10. ...and finally, if you send "grá" to someone, what do they get? Hint

love
a letter
flowers
butter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When you arrive in Ireland and someone says "fáilte romhat", what are they saying?

Answer: Welcome to you

pronounced FAWL-CHEH ROW-ATH. The Irish Tourist Board is called 'Fáilte Ireland'.
2. If your spouse or partner offers you a "póg", what will you get?

Answer: a kiss

The Pogues got their name from a rather naughty Irish phrase which asks people to kiss a certain part of their anatomy!
3. If you had a pain in your "lámh", where would it hurt?

Answer: your hand

pronounced LAWV. Leg = cos (KUSS); head = ceann (KYONN); back = droim (DHRIMM).
4. If you are someone's "cara", what are you?

Answer: a friend

pronounced KORRA. Brother = deartháir (DHRIH-HARR); sister = deirfiúr (DHRIH-FOOR); neighbour = comharsa (KOAR-SAH).
5. When someone is "ag ól", what are they doing?

Answer: drinking

pronounced EGG OAL. Eating = ag ithe (EGG IH-HEH); walking = ag siúil (EGG SHOOL); talking = ag caint (EGG KONCH).
6. If a person has a beautiful "teach", what do they have that is beautiful?

Answer: a house

pronounced CHOCK. Face = aghaidh (EYE-GHH); baby = leanbh (LANN-OV); car = gluaisteán (GLOOSH-THAWN).
7. "Áth Cliath" is an Irish city in Gaeilge (Gaelic). Which one?

Answer: Dublin

pronounced AW-KLEE-AH. Belfast = Béal Feiriste (BALE FERR-ISH-THEH); Galway = Gaillimh (GOLL-YUVV); Cork = Corcaigh (KURK-IGH).
8. If one likes to drink "bainne", what is their drink?

Answer: milk

pronounced BONN-YEH. Whisky = uisce beatha (ISH-KEH BAH-HEH); water = uisce (ISH-KEH); stout = leann dubh (LYANN DHUVV).
9. If you are living "cois fharraige", where are you?

Answer: beside the sea

Cois (KUSH) = beside; farraige (FORR-AGG-EH) = sea. Mountain = sliabh (SHLEE-OVV); city = cathair (KOH-HER); airport = aerfort (AIR-FURTH).
10. ...and finally, if you send "grá" to someone, what do they get?

Answer: love

pronounced GRAW. Flowers = bláthanna (BLAW-HENNA); letter = litir (LITCH -ERR); butter = im (IMM).

Slán anois (Goodbye now)!
Source: Author francisk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 06 2023 : wellenbrecher: 10/10
Dec 27 2022 : Dagny1: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series A Taste of Ireland - second helpings:

A mix of quiz writers with a mish-mash of topics relating to Ireland.

  1. How's Your Gaelic? Average
  2. St. Patrick's Day - Fact and Fable Tough
  3. Irish History & Politics Average
  4. Danny Boy Very Easy
  5. Ulster's Acclaim Academy Average

1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us