Quiz about Latin Song Names
Quiz about Latin Song Names

Latin Song Names Trivia Quiz


I will give you the name of a song, translated into Latin. You have to give the song name in the original English. All songs are from the 60s or 70s.

A multiple-choice quiz by armand77. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
armand77
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,698
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1076
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who am I singing to if I sing to "puella mea"? Hint

My Guy
My Girl
Love Child
My Cherie Amour

2. What am I doing if I am "saltans in via"? Hint

Dancing in the Street
Too Busy Thinking 'bout my Baby
Waiting at the Station
Sitting on the Dock of the Bay

3. What do I have if I have "voluptas"? Hint

Satisfaction
Praise
Anger
Respect

4. What is my question, if I ask "possumne testem adipisci"? Hint

What Becomes of the Broken Hearted?
What's Going On?
Can I Get a Witness?
How Can you Mend a Broken Heart?

5. What is a "messis mundo"? Hint

War
Tramp
Superstition
Harvest for the World

6. What am I looking at if I can see "lacrimae scurrae"? Hint

Tears of a Clown
Lovely Day
The Tracks of my Tears
Gypsy Woman

7. If I say "Mihi ut flumen ducet", I want to go somewhere. Where is it? Hint

Take Me to the River
Cloud Nine
Highways of my Life
Going to a Go-Go

8. What am I saying to my loved one if I say "es sol meae vitae"? Hint

That's How Strong my Love is
You are the Sunshine of my Life
You're a Wonderful One
I'm Still in Love with You

9. What advice do I want to give if I say "ostendam te iter"? Hint

Hold Back the Night
You Don't Have to Go
Show you the Way to Go
Move on Up

10. Easy one to finish with. What is going on in the song "cum homo feminam amat"? Hint

Tired of Being Alone
I Can't Get Next to You
When a Man Loves a Woman
You Beat Me to the Punch


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who am I singing to if I sing to "puella mea"?

Answer: My Girl

This classic, written by Smokey Robinson, was first performed by the Temptations in 1964.
2. What am I doing if I am "saltans in via"?

Answer: Dancing in the Street

This song was first performed by Martha Reeves and the Vandellas, also in 1964.
3. What do I have if I have "voluptas"?

Answer: Satisfaction

First performed in 1965 by the Rolling Stones.
4. What is my question, if I ask "possumne testem adipisci"?

Answer: Can I Get a Witness?

First sung in 1963 by Marvin Gaye.
5. What is a "messis mundo"?

Answer: Harvest for the World

First sung in 1976 by the Isley Brothers.
6. What am I looking at if I can see "lacrimae scurrae"?

Answer: Tears of a Clown

Sung first by Smokey Robinson and the Miracles in 1967.
7. If I say "Mihi ut flumen ducet", I want to go somewhere. Where is it?

Answer: Take Me to the River

This song, covered many times, was most notably sung in 1974 by Al Green.
8. What am I saying to my loved one if I say "es sol meae vitae"?

Answer: You are the Sunshine of my Life

This tremendously upbeat song was first sung by Stevie Wonder in 1972.
9. What advice do I want to give if I say "ostendam te iter"?

Answer: Show you the Way to Go

The literal translation of the Latin would be 'Let me show you the path', which is as close as I could get. It was first sung by the Jacksons in 1976.
10. Easy one to finish with. What is going on in the song "cum homo feminam amat"?

Answer: When a Man Loves a Woman

This song was first sung by Percy Sledge in 1966.
Source: Author armand77

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us