Quiz about Months in Bulgarian
Quiz about Months in Bulgarian

Months in Bulgarian Trivia Quiz


Do you know the months in Bulgarian? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by ivet. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
ivet
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,466
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
555
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which month is "Ianuari"? Hint

January
September
March
August

2. How would you say March in Bulgarian? Hint

Mai
Oktomvri
Mart
Fevruari

3. "Dekemvri" is one of the winter months. Which one exactly? Hint

October
December
November
February

4. How is "June" said in Bulgarian? Hint

Iuli
Mart
Mai
Iuni

5. This is maybe the hottest month of the year in Bulgaria - Avgust. What is this month called in English? Hint

June
July
August
April

6. How would you say "May" in Bulgarian? Hint

Mart
Mai
Avgust
April

7. Which month is called "Fevruari"? Hint

January
February
November
December

8. Which month is "October"? Hint

Noemvri
Septemvri
Dekemvri
Oktomvri

9. Noemvri - a pretty cold month. What's the word in English? Hint

November
December
September
October

10. Perhaps this is the easiest one. April in Bulgarian is...? Hint

Mart
Avgust
April
Mai




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which month is "Ianuari"?

Answer: January

Bulgarians also call the first day of the New Year with the names "Souroka", "Vassilitza" or "Sourozdru". On the eve of the holiday the family gathers round the table, which is piled with various dishes, everything that the family wishes to have during the year.
2. How would you say March in Bulgarian?

Answer: Mart

On the 1st of March there is a holiday celebrated only in Bulgaria. It's called Baba Marta and on that day everybody gets the so-called "martenitza"- twisted red and white thread, as a symbol of health and vitality.
3. "Dekemvri" is one of the winter months. Which one exactly?

Answer: December

December is the twelfth month in the Roman calendar and according to the Bulgarian calendar the twelfth month bears the beautiful name of 'prosinetz'. This Old Bulgarian word is derived from the Indo-European 'bherat': shining, glowing. Legends tell that during this month the day begins to "glow", to become brighter and to grow.

In some regions of Bulgaria this month is called Nikulden's month.
4. How is "June" said in Bulgarian?

Answer: Iuni

In the Roman calendar Junius is a month dedicated to the goddess Junona, wife of Jupiter. The Bulgarians call this month "red" and believe that like June, like December.
5. This is maybe the hottest month of the year in Bulgaria - Avgust. What is this month called in English?

Answer: August

In the ancient Roman solar calendar, the last month of summer is the sixth month of the year and was called sextilis. In the 1st c. BC it became the eighth month and by decision of the Senate was renamed in honor of Emperor Guy Octavian (63 BC - 14 AD), who received the title of August ('dignified by the gods'). This name is preserved until now. The Bulgarians call it "glowing" month.
6. How would you say "May" in Bulgarian?

Answer: Mai

In Latin, 'Maius' is the month of the goddess Maya, daughter of Atlas and mother of Mercury, the messenger of the gods and god of trade, eloquence and cunning. People call the month of May "grassy".
7. Which month is called "Fevruari"?

Answer: February

"Malak Sechko". This is how elderly people call the month for repentance, dedicated to the god of death - Februus.
8. Which month is "October"?

Answer: Oktomvri

October in the Roman calendar is the eighth month of the year. Old people call it "Mitro's month" or "fall of the leaf". In Thrace the autumn till St. Demetrius' Day is called "Grandmother's summer" which is harvest time. This is the reason why the holidays are not so many.
9. Noemvri - a pretty cold month. What's the word in English?

Answer: November

The ninth month of the year was called by the Romans November, proto-Bulgarians called it Month of the monkey, Slavs gave it the name "the cold month", and today's Bulgarians call it Rangel's month. The forty days between St. Demetrius' Day and St. Nicholas Day are called Poor man's summer.
10. Perhaps this is the easiest one. April in Bulgarian is...?

Answer: April

The Latin Aprilis comes from aperire 'open', meaning that April opens the doors for spring. For that reason folk lexicon also has the name "colorful" for April.
Source: Author ivet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us