FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Month of January
Quiz about The Month of January

The Month of January Trivia Quiz


January's here! What do you know about this month?

A multiple-choice quiz by cryptix. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. January & February

Author
cryptix
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
63,054
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2338
Last 3 plays: rainbowriver (9/10), andymuenz (8/10), PDAZ (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who added the month of January to the calendar? Hint


Question 2 of 10
2. How many months were in the Romans' year before January was added? Hint


Question 3 of 10
3. How many days had January when it was first added to the calendar? Hint


Question 4 of 10
4. Who changed the length of this month in 46BC? Hint


Question 5 of 10
5. January is named after Janus. What was he the god of? Hint


Question 6 of 10
6. The head of Janus is usually portrayed in a certain way. What is it? Hint


Question 7 of 10
7. Who named their first month after Thor? Hint


Question 8 of 10
8. What flower is the symbol of January?

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. What is January's gem? Hint


Question 10 of 10
10. Who said 'The blast of January would blow you through and through'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : rainbowriver: 9/10
Jul 10 2024 : andymuenz: 8/10
Jul 10 2024 : PDAZ: 9/10
Jul 10 2024 : postcards2go: 6/10
Jul 10 2024 : kingghost: 7/10
Jul 10 2024 : gogetem: 8/10
Jul 10 2024 : masfon: 8/10
Jul 10 2024 : wellenbrecher: 10/10
Jul 10 2024 : moonraker2: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who added the month of January to the calendar?

Answer: Romans

Legend has it that around 700BC Numa Pompilius added January and February to the end of the ten month Roman calendar. In his calendar reforms in 46B.C. Julius Caesar added a day to make January 31 days in length.
2. How many months were in the Romans' year before January was added?

Answer: ten

January and February became the eleventh and twelfth months of the year.
3. How many days had January when it was first added to the calendar?

Answer: 30

4. Who changed the length of this month in 46BC?

Answer: Julius Caesar

As well as making January 31 days long, Julius Caesar also made it the first month of the year, instead of the eleventh. This calendar became known as the Julian calendar.
5. January is named after Janus. What was he the god of?

Answer: doors and gates

He was chosen for January because when you start something new, symbolically you pass through a door.
6. The head of Janus is usually portrayed in a certain way. What is it?

Answer: two faces

One face looks forward and the other looks back.
7. Who named their first month after Thor?

Answer: Norsemen

Thor was the god of thunder and storms in Norse mythology.
8. What flower is the symbol of January?

Answer: snowdrop

Usually the snowdrop is generally regarded as January's flower, but for some it's the carnation. So I've allowed both.
9. What is January's gem?

Answer: garnet

Garnet for constancy.
10. Who said 'The blast of January would blow you through and through'?

Answer: Shakespeare

from 'The Winter's Tale'
Source: Author cryptix

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us