FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Should Auld Quizzes Be Forgot
Quiz about Should Auld Quizzes Be Forgot

Should Auld Quizzes Be Forgot?


A New Year quiz... Good luck.

A multiple-choice quiz by Ikabud. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. January & February

Author
Ikabud
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
60,244
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2924
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Joepetz (10/10), gracious1 (9/10), sam388 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was one of the festivals celebrated by the ancient Romans on January 1st ? Hint


Question 2 of 10
2. In Greece what is also celebrated on New Year's Day ? Hint


Question 3 of 10
3. Which ancient civilization celebrated the New Year by stripping their king of his clothes and sending him away? Hint


Question 4 of 10
4. What 'strange' custom is practiced by Japanese people at the moment the New Year begins ? Hint


Question 5 of 10
5. What was the Celts' New Year Festival called ? Hint


Question 6 of 10
6. This band leader was well known for his New Year's Eve performances with his band, the 'Royal Canadians'. Who was he ? Hint


Question 7 of 10
7. What famous horror novel was published on New Year's Day ? Hint


Question 8 of 10
8. What color flags are flown from buildings on New Year's Day in Central India ? Hint


Question 9 of 10
9. Where is the New Year celebration called 'Hogmanay' ? Hint


Question 10 of 10
10. What famous Scotsman published the New Year standard 'Auld Lang Syne' ? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Joepetz: 10/10
Jul 10 2024 : gracious1: 9/10
Jul 10 2024 : sam388: 10/10
Jul 10 2024 : Barbarini: 7/10
Jul 10 2024 : masfon: 8/10
Jul 10 2024 : wellenbrecher: 10/10
Jul 10 2024 : ArlingtonVA: 7/10
Jul 10 2024 : Dizart: 4/10
Jul 10 2024 : moonraker2: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was one of the festivals celebrated by the ancient Romans on January 1st ?

Answer: Festival of Aesculapius

January is named after the Roman God Janus, who was always shown with two heads, or two faces. He looked back to the last year and forward to the new one.
2. In Greece what is also celebrated on New Year's Day ?

Answer: The Festival of Saint Basil

Saint Basil was famous for his kindness, and Greek children leave their shoes by the fire on New Year's Day, with hope that he will come and fill the shoes with gifts.
3. Which ancient civilization celebrated the New Year by stripping their king of his clothes and sending him away?

Answer: Babylonian

The king would be gone for a few days and everyone would do whatever they liked. Then the king would return, in a grand procession, dressed in fine robes. Then everyone had to return to work and behave properly. Thus, each New Year, the people made a new start to their lives.
4. What 'strange' custom is practiced by Japanese people at the moment the New Year begins ?

Answer: They begin to laugh

The laughter is supposed to bring them good luck in the New Year.
5. What was the Celts' New Year Festival called ?

Answer: Samhain

The word means 'Summer's End' and the festival took place in October.
6. This band leader was well known for his New Year's Eve performances with his band, the 'Royal Canadians'. Who was he ?

Answer: Guy Lombardo

Born in London, Ontario, Guy Lombardo traditionally welcomed the New Year at the Waldorf Astoria in Manhattan.
7. What famous horror novel was published on New Year's Day ?

Answer: 'Frankenstein'

Mary Shelley's classic novel was published on January 1st, 1818.
8. What color flags are flown from buildings on New Year's Day in Central India ?

Answer: Orange

This is just one of a variety of ways in which Hindus celebrate the New Year. For instance, the people of West Bengal like to wear flowers at New Year, and they use flowers in the colors of pink, red, purple or white. Women like to wear yellow, which is the color of spring.
9. Where is the New Year celebration called 'Hogmanay' ?

Answer: Scotland

There are many theories for the origins of the word Hogmanay, including the Anglo Saxon 'Haleg Monath', meaning holy month, and the Gaelic 'Oge Maidne', meaning new morning. Whatever the origins, there are few places on the planet that know how to throw a better New Year's bash than Scotland.
10. What famous Scotsman published the New Year standard 'Auld Lang Syne' ?

Answer: Robert Burns

Robert Burns was known as the 'Bard of Ayrshire', he died on July 21st, 1796, aged 37. An annual 'Burns Night' is held on his birthdate, January 25th.
Source: Author Ikabud

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us