FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Groundhog Day Trivia
Quiz about Groundhog Day Trivia

Groundhog Day Trivia Trivia Quiz


How much do you know about Punxsutawney Phil and the origins of Groundhog Day?

A multiple-choice quiz by Pookiepay. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Seasonal
  8. »
  9. January & February

Author
Pookiepay
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
166,524
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1670
Last 3 plays: Guest 77 (5/10), Guest 1 (5/10), Guest 86 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. If the groundhog sees his shadow on February 2nd, what does this portend? Hint


Question 2 of 10
2. The celebration of Groundhog Day was derived from the ancient Christian celebration of what? Hint


Question 3 of 10
3. Where does Punxsutawney Phil make his yearly prediction? Hint


Question 4 of 10
4. Punxsutawney Phil has appeared as a guest on 'The Oprah Winfrey Show.'


Question 5 of 10
5. In 1981 Punxsutawney Phil wore something special. What was it? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the first American president to meet Punxsutawney Phil? Hint


Question 7 of 10
7. Punxsutawney Phil's live predictions have been covered in many different mediums. Which one have I made up? Hint


Question 8 of 10
8. What is Punxsutawney Phil's official name? Hint


Question 9 of 10
9. On occasion, Phil has been known to skirt federal law. What did he threaten if he wasn't allowed a drink during Prohibition? Hint


Question 10 of 10
10. Harold Ramis and Bill Murray, the director and star of the movie 'Groundhog Day' have been Honorary Grand Marshals for the Groundhog Day Celebrations in Pennsylvania.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 18 2024 : Guest 77: 5/10
May 04 2024 : Guest 1: 5/10
May 03 2024 : Guest 86: 7/10
Mar 28 2024 : Guest 174: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If the groundhog sees his shadow on February 2nd, what does this portend?

Answer: Six more weeks of bad weather

Unfortunately for most of the country six more weeks of winter is pretty typical, and here in Minnesota it would be a blessing!
2. The celebration of Groundhog Day was derived from the ancient Christian celebration of what?

Answer: Candlemas Day

Candlemas Day was celebrated on the 40th day following the birth of Jesus and celebrated the presentation of the baby Jesus to the Temple.
3. Where does Punxsutawney Phil make his yearly prediction?

Answer: Gobbler's Knob

Gobbler's Knob is a 350 square foot plot of land on the outskirts of Punxsutawney, Pennsylvania.
4. Punxsutawney Phil has appeared as a guest on 'The Oprah Winfrey Show.'

Answer: True

Phil made an appearance on 'The Oprah Winfrey Show' in 1995.
5. In 1981 Punxsutawney Phil wore something special. What was it?

Answer: A yellow ribbon

The yellow ribbon was worn in honor of the American hostages in Iran.
6. Who was the first American president to meet Punxsutawney Phil?

Answer: Ronald Reagan

Punxsutawney Phil traveled to Washington, D.C. in 1986.
7. Punxsutawney Phil's live predictions have been covered in many different mediums. Which one have I made up?

Answer: KHOG radio network

Phil's prediction was broadcast live on the Internet in 1998, over the JumboTron in 2001 and was reported on in The Punxsutawney Spirit in 1886.
8. What is Punxsutawney Phil's official name?

Answer: Punxsutawney Phil, Seer of Seers, Sage of Sages, Prognosticator of Prognosticators, and Weather Prophet Extraordinary

This was declared to be Phil's official name by The Punxsutawney Spirit in 1886.
9. On occasion, Phil has been known to skirt federal law. What did he threaten if he wasn't allowed a drink during Prohibition?

Answer: 60 weeks of winter

Fortunately, Phil didn't follow through on his threat.
10. Harold Ramis and Bill Murray, the director and star of the movie 'Groundhog Day' have been Honorary Grand Marshals for the Groundhog Day Celebrations in Pennsylvania.

Answer: True

To the great disappointment of many residents of Punxsutawney, the movie was filmed in Woodstock, Illinois.
Source: Author Pookiepay

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us