FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Turkish Vocabulary  Family Members
Quiz about Turkish Vocabulary  Family Members

Turkish Vocabulary - Family Members Quiz


This is my first match quiz. I'll give you the English term for a family member and you'll have to match it with its Turkish equivalent.

A matching quiz by lizzy243. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
lizzy243
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
402,262
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
128
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Mother  
  Teyze
2. Aunt  
  Kuşak
3. Son  
 
4. Sibling  
  Dede
5. Grandfather  
  Kardeş
6. Generation  
  Anne
7. Older brother  
  Aile
8. Cousin   
  Kuzen
9. Spouse  
  Abi
10. Family  
  Oğlu





Select each answer

1. Mother
2. Aunt
3. Son
4. Sibling
5. Grandfather
6. Generation
7. Older brother
8. Cousin
9. Spouse
10. Family

Most Recent Scores
May 29 2024 : Guest 94: 10/10
May 01 2024 : Guest 176: 4/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mother

Answer: Anne

Baba means Father.
2. Aunt

Answer: Teyze

It is also used as an honorific to address strangers as well as elderly people (someone around 70-80 years old). Its counterpart is "amca/dayı".
3. Son

Answer: Oğlu

Many surnames in Turkish end with -oğlu indicating they're 'the son of' the name preceding it. Several other cultures have the same linguistic characteristic such as Swedish and Icelandic.
4. Sibling

Answer: Kardeş

This term is generic. If you want to say you have a "younger stepsister", you can say "küçük üvey kız kardeş". For specific genders, there are the terms "abi" and "abla" (brother and sister, respectively).
5. Grandfather

Answer: Dede

This is the formal term. Most Turkish people use 'babaanem' to refer to your 'paternal grandmother'.
6. Generation

Answer: Kuşak

It's a combination of the noun 'Kuş' which means 'wings/birds' and the suffix ~ak. I know it doesn't have a direct relation with the family members but families consist of different generations.
7. Older brother

Answer: Abi

It can be used also as honorific title to address strangers. Its feminine counterpart is Abla (for sister).
8. Cousin

Answer: Kuzen

As you will have noticed, they're very similar in sound.
9. Spouse

Answer:

This is another generic term. Karı means wife while Kocası means husband.
10. Family

Answer: Aile

Family as in every member of it. You can see it more predominantly at cemeteries where more than a member of the family are interred within the same graveyard. It is engraved in a gravestone after the name of the family. I.e. Koca Aile (Family Koca).
Source: Author lizzy243

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us