Trivia Questions and Answers
photo of  Jeremiah

30 Jeremiah Bible Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Jeremiah Bible? This category is for trivia questions and answers related to Jeremiah Bible (Religion). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Exodus   
1 Jeremiah was a young man when God called him to be a prophet to many nations. Before what event did God tell Jeremiah He knew him, in Jeremiah 1:5 (NIV version)?
Answer: before Jeremiah's birth

Jeremiah recorded in the first chapter of his book that God spoke to him saying, "Before I formed you in the womb I knew you, before you were born I set you apart; I appointed you as a prophet to the nations." (Jeremiah 1:5). Jeremiah was afraid because he was young and did not have much experience, but God told him not to be afraid. God spoke to him and said, "Do not say, 'I am too young.' You must go to everyone I send you to and say whatever I command you. Do not be afraid of them, for I am with you and will rescue you," (Jeremiah 1:7)
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
2 When was Jeremiah ordained as a prophet?
Answer: before he was born

Jeremiah 1:5 states that God knew him before he was conceived. He was sanctified and ordained a prophet before he was born.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
3 According to Jeremiah 1:5 (KJV) how soon does the Lord know us?
Answer: Before conception

Jeremiah 1:5 "Before I formed thee in the belly I knew thee; and before thou camest forth out of the womb I sanctified thee, and I ordained thee a prophet unto the nations."

God is all-knowing so he actually knew us before he even created the world. The word for being all-knowing is omniscient.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
4 In the first chapter of the book of Jeremiah, what were the first two signs God showed him?
Answer: a branch of an almond tree and a boiling pot running over

God showed Jeremiah the branch of an almond tree and a boiling pot running over. He asked Jeremiah to describe what he saw, and Jeremiah did. Then God told Jeremiah, "From the north disaster will be poured out on all who live in the land. I am about to summon all the peoples of the northern kingdoms. Their kings will come and set up their thrones in the entrance of the gates of Jerusalem; they will come against all her surrounding walls and against all the towns of Judah. I will pronounce my judgments on my people because of their wickedness in forsaking me, in burning incense to other gods and in worshiping what their hands have made." (Jeremiah 1:14-16)
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
5 Why did Jeremiah think he wasn't qualified to be a prophet of God?
Answer: because he was a child

Jeremiah 1:6 says, "Then said I, Ah, Lord God, behold, I cannot speak for I am a child". It is thought that Jeremiah may have been around 20 years old.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
6 What/who does God command Judah to obey in Jeremiah 7:23 (KJV)?
Answer: His (God's) voice

Jeremiah 7:23 "But this thing commanded I them, saying, Obey my voice, and I will be your God, and ye shall be my people: and walk ye in all the ways that I have commanded you, that it may be well unto you."

Obeying God is a common theme throughout the Bible. In a Bible search on biblegateway.com for the KJV of the Bible the word "obey" appeared in 114 verses from Genesis to I Peter in the Old Testament.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
7 God told Jeremiah to go to the temple and prophesy. According to Jeremiah 7:11, what had the Israelites turned the house of God into? (NIV version)
Answer: a den of robbers

God accused them of making His house a den of robbers. The Israelites had not followed the commandments of God and were worshiping idols. God warned of the coming destruction He would give, but pleaded with the Israelites to change their wicked ways. "'Will you steal and murder, commit adultery and perjury, burn incense to Baal and follow other gods you have not known, and then come and stand before me in this house, which bears my Name, and say, "We are safe" -safe to do all these detestable things? Has this house, which bears my Name, become a den of robbers to you? But I have been watching!' declares the Lord." (Jeremiah 7:9-11)
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
8 According to Jeremiah 2:13, God's people were guilty of committing two evils. What were they?
Answer: They forsook the fountains of living waters and hewed out for themselves broken cisterns that held no water

In Jeremiah 2:13 God describes how His people had forsaken God (fountains of living waters) and no longer kept His commandments (hewed out broken cisterns that could hold no water).
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
9 Whose sins are written with a "pen of iron" and a "pit of diamond"?
Answer: Judah's

  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
10 In Jeremiah 18, God told the prophet to go to the potter's house. What message did God give to Jeremiah after the prophet observed how the potter formed clay? (NIV version)
Answer: "Can I not do with you, Israel, as this potter does?"

After Jeremiah had watched the potter, Jeremiah heard God speak. "Then the word of the Lord came to me. He said, 'Can I not do with you, Israel, as this potter does?' declares the Lord. 'Like clay in the hand of the potter, so are you in my hand, Israel. If at any time I announce that a nation or kingdom is to be uprooted, torn down and destroyed, and if that nation I warned repents of its evil, then I will relent and not inflict on it the disaster I had planned. And if at another time I announce that a nation or kingdom is to be built up and planted, and if it does evil in my sight and does not obey me, then I will reconsider the good I had intended to do for it.'" (Jeremiah 18:5-10) God wanted Israel to turn to Him so He could avoid the upcoming disasters.
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
11 Why was Jeremiah commanded not to marry or have children?
Answer: because God's judgement on Judah would destroy the next generation

Jeremiah 16:1-9 describes how thoroughly the next generation of Judah would be destroyed due to God's judgement against them and how no one would even remember them.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
12 Who is the son of Immer, the priest?
Answer: Pashur

Jeremiah 20:1 "Now Pashur the son of Immer the priest, who was also chief governor in the house of the LORD, heard that Jeremiah prophesied these things."


There was three different Pashur's mentioned in the book of Jeremiah. The other two are Pashur the son of Malchiah, and Pashur the father of Gedaliah. However, Wikipedia.com says that the son of Immer may be the same Pashur as the father of Gedaliah, but it is not certain.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
13 God instructed Jeremiah to write His prophetic words on a scroll. Who destroyed the scroll by burning it with fire?
Answer: Jehoiakim, king of Judah

Jeremiah obeyed God and wrote down all the words that God gave to him. When the scroll was presented to King Jehoiakim, the king burned the scroll with fire in front of the entire court. God told Jeremiah to write down the words on another scroll. He also told Jeremiah to prophesy to the king that because of his actions, King Jehoiakim would have no descendants on the thrown after him and would not have a proper burial. (Jeremiah 36:27-31) King Jehoiakim was taken captive by the Babylonians and died on the way to Babylon.
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
14 Why was Jeremiah called the weeping prophet?
Answer: because of the anguish he felt over the destruction of his people

Jeremiah 1:9 says, "Oh that my head were waters and mine eyes a fountain of tears, that I might weep day and night for the slain of my people."
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
15 Who does the Branch refer to in Jeremiah 23:5 (KJV) according to the Christian belief?
Answer: Jesus

Jeremiah 23:5 says, "Behold, the days come, saith the LORD, that I will raise unto David a righteous Branch, and a King shall reign and prosper, and shall execute judgment and justice in the earth."

Jesus was born into the lineage of David through both Mary and Joseph.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
16 The people continued to rebel against Babylon. In Jeremiah 27, God told Jeremiah to take a wooden yoke and tell the people that they needed to submit to Babylon. When a false prophet broke the yoke and prophesied prosperity, what did God tell him he would replace the wooden yoke with?
Answer: yokes of iron

God told Jeremiah to wear a wooden yoke and prophesy to the people. God wanted the people to submit to Babylon and told them that every kingdom that opposed Babylon would be destroyed. He told them that Nebuchadnezzar would make them all slaves with heavy yokes.

A false prophet grabbed the yoke from Jeremiah and broke it. He told the people God would break Nebuchadnezzar in pieces just like he broke the wooden yoke. The people rejoiced, but it was a lie.

God told Jeremiah to go back and tell the false prophet, "I am the Lord All-Powerful, the God of Israel. You smashed a wooden yoke, but I will replace it with one made of iron. I will put iron yokes on all the nations, and they will have to do what King Nebuchadnezzar commands. I will even let him rule the wild animals. Hananiah, I have never sent you to speak for me. And yet you have talked my people into believing your lies and rebelling against me. So now I will send you-I'll send you right off the face of the earth! You will die before this year is over."

As God said, the false prophet died. (Jeremiah 27 and 28)
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
17 Who does Jeremiah accuse of lying in Jeremiah 28:15 (KJV)?
Answer: Hananiah

Jeremiah 28:15 "Then said the prophet Jeremiah unto Hananiah the prophet, Hear now, Hananiah; The LORD hath not sent thee; but thou makest this people to trust in a lie."

Hananiah's name means "gracious". He was a false prophet. It is important to be careful whom you listen to, as some people may be false prophets and therefore dangerous to listen to.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
18 When officials heard that Jeremiah was encouraging people to go peacefully with the Babylonians, where did they imprison him?
Answer: a cistern of mud

Jeremiah was accused of causing desertion among the king's soldiers. After the king agreed, officials took Jeremiah and threw him in a cistern filled with mud. A man named Ebed-Melek petitioned the king if he could save Jeremiah, and the king granted his request. Because of the effect of the mud, Jeremiah had to be rescued with a rope made out of rags. (Jeremiah 37) Jeremiah was placed in the courtyard of another prison for his safety.
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
19 What was Jeremiah commanded to put on his loins before hiding it in a hole in a rock in the Euphrates River (King James Version)?
Answer: a linen girdle

When he recovered the girdle from the rock it was marred and good for nothing. This was to demonstrate how God would mar the pride of Judah. This is from Jeremiah 13:1-11.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
20 What did the king of Babylon take from Zedekiah?
Answer: his eyes

Jeremiah 39:7 "Moreover he put out Zedekiah's eyes, and bound him with chains, to carry him to Babylon."

According to Wikipedia, Zedekiah's name at birth was Matanyahu. His name meant "gift of God". Zedekiah means "God is righteous".
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
21 More than once, Jeremiah was very discouraged. According to Jeremiah 29:11 (NIV version), what were God's plans concerning Jeremiah and the people who faithfully served Him?
Answer: "Plans to prosper you and not to harm you, plans to give you hope and a future."

God told Jeremiah to write down to the people who were faithful, "For I know the plans I have for you," declares the Lord, "plans to prosper you and not to harm you, plans to give you hope and a future" (Jeremiah 29:11)

God promised to bring them back after seventy years, back to their homes and land that had been destroyed.
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
22 What did King Jehoiakim do after hearing God's word that Jeremiah prophesied?
Answer: he cut the scroll in pieces and burned it in the fire

Jeremiah 36:23 tells us that the king cut the scroll in pieces and threw it in the fire. He thought God's word could be destroyed and not come to pass.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
23 Where is the Pharoah's home in Jeremiah 43:9 (KJV)?
Answer: Tahpanes

Jeremiah 43:9 "Take great stones in thine hand, and hide them in the clay in the brickkiln, which is at the entry of Pharaoh's house in Tahpanhes, in the sight of the men of Judah."

Tahpanhes, is on the Suez Canal. It is located on Lake Manzala in Egypt.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
24 What word goes in the blanks? Jeremiah 29:11, King James Version, says, " For I know the ________ that I think toward you, saith the Lord, ________ of peace, and not of evil, to give you an expected end."
Answer: thoughts

Although the book of Jeremiah seems heartless and hopeless, these words give the reader hope and comfort that in His mercy God still cares.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
25 What was the judgment on Moab according to Jeremiah 48:47 (KJV)?
Answer: captivity

Jeremiah 48:47 "Yet will I bring again the captivity of Moab in the latter days, saith the LORD. Thus far is the judgment of Moab."

The Moabites fought a lot with the Israelites. The capital of Moab was Dibon.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
26 What did Jeremiah buy from his cousin Hanamel as a sign that the Israelites would return from captivity and have prosperity once again?
Answer: the deed to a field

God would fulfill his plan to destroy Judea, but He gave Jeremiah a promise that the Israelites would return and be prosperous again. He told Jeremiah to go and buy the field that his uncle wanted to sell him. Jeremiah did as God said and bought the field in front of many people.

Afterwards God told Jeremiah, "This is what the Lord says: As I have brought all this great calamity on this people, so I will give them all the prosperity I have promised them. Once more fields will be bought in this land of which you say, 'It is a desolate waste, without people or animals, for it has been given into the hands of the Babylonians.' Fields will be bought for silver, and deeds will be signed, sealed and witnessed in the territory of Benjamin, in the villages around Jerusalem, in the towns of Judah and in the towns of the hill country, of the western foothills and of the Negev, because I will restore their fortunes,declares the Lord." (Jeremiah 32:42-44)
  From Quiz: BBB Bible Series: Jeremiah
27 Why was Jeremiah commanded to buy his uncle's land while Jerusalem was being besieged by Babylon?
Answer: as evidence that God would bring His people back to their lands

We are told in Jeremiah 32:37 that God would bring his people safely back from Babylon and they would dwell safely at home. Jeremiah would have his own place to live when they returned.
  From Quiz: When the Heavens Turned Black
28 What is the last word of the KJV book of Jeremiah?
Answer: life

Jeremiah 52:34 "And for his diet, there was a continual diet given him of the king of Babylon, every day a portion until the day of his death, all the days of his life."

Thank you for taking this quiz. The next quiz will be on Lamentations which is the book of the Bible that follows Jeremiah.
  From Quiz: Jeremiah Was a Prophet
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Jeremiah Bible Quizzes