Trivia Questions and Answers
photo of   Cross Country

30 Cross Country Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Cross Country? This category is for trivia questions and answers related to Cross Country (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Track & Field   
1 In kilometers, what is the usual distance for a U.S. cross country race for women?
Answer: 5

A cross country race for women is usually 5 km, or 3.1 miles.
  From Quiz: Cross Country
2 What is Cross Country?
Answer: Long Distance Running

Cross Country is a sport that involves running long distances. The typical running length is three miles. It involves running up and down many different terrains such as trails, street and dirt, and sometimes concrete.
  From Quiz: Cross Country
3 How many laps are run in a 3200m race?
Answer: 8

Each lap is 400m. The distance is about 20yds short of 2 miles.
  From Quiz: Track & Cross Country
4 Who was the first highschool girl in the state of Virginia to run a sub 5 minute mile?
Answer: Sarah Bowman

She ran a 4:58 in April 2002. She was a student of Fauquier High School. Many girls had run a 5:01 but she was the first to go under.
  From Quiz: Track & Cross Country
5 What term is known as "Race Pace"?
Answer: The pace that you are most comfortable running at for the whole race.

A race pace is the speed you run the cross country race, or any race. It is different for everyone.
  From Quiz: Cross Country
6 What's considered the best thing to drink before a run?
Answer: Water

Coke is obviously not correct. Lemonade is full of sugar. Water is great, and so are other sports drinks such as Gatorade and Powerade.
  From Quiz: Cross Country
7 What are most U.S. tracks made of?
Answer: Rubber

Rubber is better for impact.
  From Quiz: Track & Cross Country
8 How long is a 5k Cross Country race?
Answer: 3.1 miles
  From Quiz: Track & Cross Country
9 What was the fastest time ever run by a high school boy in a U.S. 5000m cross country race in the 1980s?
Answer: 14:35

In 1982, Eric Reynolds ran 5000m in 14:35. The record stood for 17 years until 1999, when Dathan Ritzenhein finished in 14:29.
  From Quiz: Cross Country
10 Where was the second most popular running course located in the U.S.A in 2002?
Answer: Mt. SAC (San Antonio College)

It was voted 2nd most popular with DyeStat.com. Cal State poly is just a made up answer. I'm told the most popular course in the U.S.A, is in the Rocky Mountains. Woodland Park was where the CA state meet was located, but no course beats Mt. SAC. (except for the one in the Rocky Mountains.) The West Regionals (higher then state, lower then nationals) was held at Mt.SAC.
  From Quiz: Cross Country
11 Who was the man that ran a 3:53 mile as a senior in high school in 2001?
Answer: Alan Webb

At the 27th Prefontaine Classic in Eugene Oregon, on Sunday, May 27, 2001, Alan Webb (South Lakes High School in Reston, Virginia) ran 3:53:43, the second fastest mile ever by an American, and broke the High School Mile record of 3:55.3 set by Jim Ryan in 1965. He also broke Ryan's 1500 meter record of 3:39.0 with a 3:38:26 along the way. He went to Michigan in the followingyear on a full scholarship.
  From Quiz: Track & Cross Country
12 What is the name of the stick that is passed in most relays?
Answer: Baton
  From Quiz: Track & Cross Country
13 What is the shape of most tracks, in the US?
Answer: oval

I have seen a square track, but most are oval.
  From Quiz: Track & Cross Country
14 The men's hurdle race is _________ ?
Answer: 110m

I don't know why men go a longer distance, they just do.
  From Quiz: Track & Cross Country
15 What are the special shoes that a racer races in called?
Answer: spikes

They are very light weight.
  From Quiz: Track & Cross Country
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Cross Country Quizzes