FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Track  Cross Country
Quiz about Track  Cross Country

Track & Cross Country Trivia Quiz


This is a very easy quiz on track and cross country. For those of you who are runners, it should be extremely easy for the most part.

A multiple-choice quiz by Artone. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Track & Field
  8. »
  9. Cross Country

Author
Artone
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,137
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1578
Last 3 plays: Guest 103 (9/10), Guest 172 (8/10), Guest 68 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many laps are run in a 3200m race? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first highschool girl in the state of Virginia to run a sub 5 minute mile? Hint


Question 3 of 10
3. What are most U.S. tracks made of? Hint


Question 4 of 10
4. How long is a 5k Cross Country race? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the man that ran a 3:53 mile as a senior in high school in 2001? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of the stick that is passed in most relays? Hint


Question 7 of 10
7. What is the shape of most tracks, in the US? Hint


Question 8 of 10
8. The men's hurdle race is _________ ? Hint


Question 9 of 10
9. What are the special shoes that a racer races in called?

Answer: (One Word)
Question 10 of 10
10. Which of these four is not an internationally recognised track event? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 103: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 172: 8/10
Feb 07 2024 : Guest 68: 6/10
Jan 17 2024 : Guest 104: 10/10
Jan 04 2024 : Guest 68: 9/10
Jan 04 2024 : Guest 104: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many laps are run in a 3200m race?

Answer: 8

Each lap is 400m. The distance is about 20yds short of 2 miles.
2. Who was the first highschool girl in the state of Virginia to run a sub 5 minute mile?

Answer: Sarah Bowman

She ran a 4:58 in April 2002. She was a student of Fauquier High School. Many girls had run a 5:01 but she was the first to go under.
3. What are most U.S. tracks made of?

Answer: Rubber

Rubber is better for impact.
4. How long is a 5k Cross Country race?

Answer: 3.1 miles

5. Who was the man that ran a 3:53 mile as a senior in high school in 2001?

Answer: Alan Webb

At the 27th Prefontaine Classic in Eugene Oregon, on Sunday, May 27, 2001, Alan Webb (South Lakes High School in Reston, Virginia) ran 3:53:43, the second fastest mile ever by an American, and broke the High School Mile record of 3:55.3 set by Jim Ryan in 1965.

He also broke Ryan's 1500 meter record of 3:39.0 with a 3:38:26 along the way. He went to Michigan in the followingyear on a full scholarship.
6. What is the name of the stick that is passed in most relays?

Answer: Baton

7. What is the shape of most tracks, in the US?

Answer: oval

I have seen a square track, but most are oval.
8. The men's hurdle race is _________ ?

Answer: 110m

I don't know why men go a longer distance, they just do.
9. What are the special shoes that a racer races in called?

Answer: spikes

They are very light weight.
10. Which of these four is not an internationally recognised track event?

Answer: 200m hurdles

Source: Author Artone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us