FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Cross Country Quizzes, Trivia and Puzzles
  Cross Country Quizzes, Trivia

Cross Country Trivia

Cross Country Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Track & Field

Fun Trivia
3 Cross Country quizzes and 20 Cross Country trivia questions.
1.
  Track & Cross Country    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a very easy quiz on track and cross country. For those of you who are runners, it should be extremely easy for the most part.
Average, 10 Qns, Artone, May 06 09
Average
Artone
1590 plays
2.
  What do you know about Cross Country?    
Multiple Choice
 5 Qns
My favorite sport is cross country.
Easier, 5 Qns, UM, Oct 01 09
Easier
UM
1146 plays
3.
  Cross Country    
Multiple Choice
 5 Qns
I was a little disappointed to find few cross country quizzes on this site, so I made my own. Have fun!
Easier, 5 Qns, batboy331, May 10 19
Easier
batboy331
May 10 19
914 plays
trivia question Quick Question
Who was the man that ran a 3:53 mile as a senior in high school in 2001?

From Quiz "Track & Cross Country"




Related Topics
  Track & Field [Sports] (79 quizzes)

  Walking and Running in Songs [Music] (16 quizzes)


Cross Country Trivia Questions

2. What is Cross Country?

From Quiz Cross Country

Answer: Long Distance Running

Cross Country is a sport that involves running long distances. The typical running length is three miles. It involves running up and down many different terrains such as trails, street and dirt, and sometimes concrete.

3. How many laps are run in a 3200m race?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: 8

Each lap is 400m. The distance is about 20yds short of 2 miles.

4. Who was the first highschool girl in the state of Virginia to run a sub 5 minute mile?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: Sarah Bowman

She ran a 4:58 in April 2002. She was a student of Fauquier High School. Many girls had run a 5:01 but she was the first to go under.

5. What term is known as "Race Pace"?

From Quiz Cross Country

Answer: The pace that you are most comfortable running at for the whole race.

A race pace is the speed you run the cross country race, or any race. It is different for everyone.

6. What's considered the best thing to drink before a run?

From Quiz Cross Country

Answer: Water

Coke is obviously not correct. Lemonade is full of sugar. Water is great, and so are other sports drinks such as Gatorade and Powerade.

7. What are most U.S. tracks made of?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: Rubber

Rubber is better for impact.

8. How long is a 5k Cross Country race?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: 3.1 miles

9. What was the fastest time ever run by a high school boy in a U.S. 5000m cross country race in the 1980s?

From Quiz Cross Country

Answer: 14:35

In 1982, Eric Reynolds ran 5000m in 14:35. The record stood for 17 years until 1999, when Dathan Ritzenhein finished in 14:29.

10. Where was the second most popular running course located in the U.S.A in 2002?

From Quiz Cross Country

Answer: Mt. SAC (San Antonio College)

It was voted 2nd most popular with DyeStat.com. Cal State poly is just a made up answer. I'm told the most popular course in the U.S.A, is in the Rocky Mountains. Woodland Park was where the CA state meet was located, but no course beats Mt. SAC. (except for the one in the Rocky Mountains.) The West Regionals (higher then state, lower then nationals) was held at Mt.SAC.

11. Who was the man that ran a 3:53 mile as a senior in high school in 2001?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: Alan Webb

At the 27th Prefontaine Classic in Eugene Oregon, on Sunday, May 27, 2001, Alan Webb (South Lakes High School in Reston, Virginia) ran 3:53:43, the second fastest mile ever by an American, and broke the High School Mile record of 3:55.3 set by Jim Ryan in 1965. He also broke Ryan's 1500 meter record of 3:39.0 with a 3:38:26 along the way. He went to Michigan in the followingyear on a full scholarship.

12. What is the name of the stick that is passed in most relays?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: Baton

13. What is the shape of most tracks, in the US?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: oval

I have seen a square track, but most are oval.

14. The men's hurdle race is _________ ?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: 110m

I don't know why men go a longer distance, they just do.

15. What are the special shoes that a racer races in called?

From Quiz Track & Cross Country

Answer: spikes & flats & racers & cleats

They are very light weight.

This is category 9970
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.