FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 21
Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 21

FunTrivia Animals Mix: Vol 21 Trivia Quiz


A mix of 10 Animals questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
425,241
Updated
Aug 09 26
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
38
Last 3 plays: grisham (9/10), wdstk (8/10), Guest 96 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What lucky pet is the first animal known to see both ultraviolet and infrared light? Perhaps that vision helps with murky waters. Hint


Question 2 of 10
2. A denizen of the Ganges River, what kind of toothy animal is the gharial? Hint


Question 3 of 10
3. Which butterfly has no coloured scales, thus making its wings transparent? Hint


Question 4 of 10
4. The Vietnamese pot-bellied pig has become very popular as a unique pet choice. It is believed that pigs like to wallow in mud. Why do they do this? Hint


Question 5 of 10
5. Common in the United States, in which of these countries might you also find a wild turkey? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following mammals is NOT native to Australia? Hint


Question 7 of 10
7. The Rhodesian Ridgeback dog has a narrow strip of fur growing backward along its spine. Oh, my! For what was the imposing Ridgeback bred? Hint


Question 8 of 10
8. What can crawl through a hole the size of a quarter, tread water for three days and fall from a five-story building and land unharmed? Hint


Question 9 of 10
9. Which one of the following cat breeds was created by accident as a cross between two other breeds? Hint


Question 10 of 10
10. The American robin was so-named due to early settlers mistaking it for the European robin. Not even closely related, to which family does the American robin belong? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : grisham: 9/10
Today : wdstk: 8/10
Today : Guest 96: 5/10
Today : royboy1964: 6/10
Today : elgecko44: 9/10
Today : sarryman: 7/10
Today : lethisen250582: 10/10
Today : SueLane: 9/10
Today : Steelflower75: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What lucky pet is the first animal known to see both ultraviolet and infrared light? Perhaps that vision helps with murky waters.

Answer: Goldfish

While many sources list the goldfish as the ONLY animal with this sight ability, it must be stated that vision studies on animals are not complete, and there are many other fish in the sea. But goldfish vision has been extensively studied, and their eyesight is believed to be highly developed.

They have four types of cone cells in their eyes as opposed to the three types that humans have, and an enzyme called Cyp27c1, that is linked to vitamin A, gives the fish their infrared vision abilities.

Question by player PDAZ
2. A denizen of the Ganges River, what kind of toothy animal is the gharial?

Answer: crocodile

The gharial (Gavialis gangeticus) owes its common name to the hollow protuberance that develops with age at the end of the males' snout, resembling the "ghara" - an earthenware pot commonly used in India and Pakistan to store drinking water and keep it cool.

This crocodilian is a large animal (males can reach a length of 6 m/19.8 ft), characterized by a very long, narrow snout. Unlike other crocodilians, it is harmless to humans, and feeds mainly on fish and other aquatic fauna, as it very rarely leaves the water. Once abundant in most major river systems of the northern Indian subcontinent, the gharial is now a critically endangered species (IUCN 2017), because of hunting and habitat loss caused by human activity.

It is now protected in both India and Nepal, and there have been numerous attempts to reintroduce it in parts of its former range. Depicted in artifacts from the Indus Valley Civilization (which flourished over 4,000 years ago), the gharial has also been identified with the mythical creature Makara, the "vahana" (vehicle) of the river goddess Ganga and the wind god Varuna.

Question by player LadyNym
3. Which butterfly has no coloured scales, thus making its wings transparent?

Answer: Glasswing butterfly

Having transparent wings obviously aids the glasswing butterfly to avoid predators like birds, lizards and toads. Birds, in particular, struggle to track a glasswing butterfly while it is in flight.

Question by player renboyski
4. The Vietnamese pot-bellied pig has become very popular as a unique pet choice. It is believed that pigs like to wallow in mud. Why do they do this?

Answer: To cool off, as pigs do not sweat.

Pigs are actually very clean animals, and will cool off in a cleaner way if given the choice (like in fresh water). Now you know some of the "dirt" on pigs.

Question by player kgebauer
5. Common in the United States, in which of these countries might you also find a wild turkey?

Answer: Mexico

Turkeys are native to North America and have spread into Mexico and Canada. In Mexico, the Spanish word for turkey is "pavo". Turkeys don't live in Turkey, despite the country's name.

Question by player hotdogPi
6. Which of the following mammals is NOT native to Australia?

Answer: rabbit

Rabbits were introduced to Australia by Europeans for sport and food. Having no natural predators to control numbers, they bred like... well, like rabbits, and became a pest. Diseases like myxomatosis, poisons and fences have variously been tried to stem the tide.

Question by player barrywlj
7. The Rhodesian Ridgeback dog has a narrow strip of fur growing backward along its spine. Oh, my! For what was the imposing Ridgeback bred?

Answer: Track lions

The Rhodesian was bred by crossing a native ridged African dog with large, fast dogs from Europe. They track and hold dangerous quarry such as lions, and protect farm animals in wild terrain. I have a Rhodesian Ridgeback mix, a beautiful, powerful dog with a refined manner. From birth, those with a ridge gene have a backward-growing strip of fur along the spine.

Its origins and purpose are lost to time.

Question by player Godwit
8. What can crawl through a hole the size of a quarter, tread water for three days and fall from a five-story building and land unharmed?

Answer: a rat

There are about 56 different species of rats. They have an average life span of 6 to 12 months. A female can become impregnated at 2 or 3 months and produce 4 to 7 litters a year, each containing an average of 10 rats. They can chew through anything softer than their teeth.

Question by player ncterp
9. Which one of the following cat breeds was created by accident as a cross between two other breeds?

Answer: Burmilla

Oriental, American shorthair, and Abyssinian are all very popular breeds of cats that can be found in many houses across the world! Burmilla is actually one of the most rare breeds, accidentally made in the 1980s by the combination of a Burmese and a Chinchilla Persian.

Question by player kadyrogers
10. The American robin was so-named due to early settlers mistaking it for the European robin. Not even closely related, to which family does the American robin belong?

Answer: Thrush

The American robin (Turdus migratorius) is a familiar songbird of North America. The similarity to the European robin (Erithacus rubecula), a member of the flycatcher family, only goes as far as the breast coloration, a reddish-orange in both species.

Question by player CliftonClowers
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
8/9/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us