Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 5
Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 5

FunTrivia Animals Mix: Vol 5 Trivia Quiz


A mix of 10 Animals questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,785
Updated
Apr 05 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
557
Last 3 plays: Guest 82 (6/10), Guest 75 (6/10), rossian (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Parawakan chicken strain is found in which Asian country? Hint

Italy
Argentina
Philippines
Senegal

2. This very large tortoise shares its name with the islands where it lives. What is its name? Hint

leatherback
Galapagos
hawksbill
Kemp's ridley

3. What animal can survive long periods of time without water? Hint

dog
camel
elephant
whale

4. Among the flying birds, which is considered the tallest? Hint

Philippine cockatoo
Sarus crane
Bee hummingbird
Blue-naped parrot

5. The Belgian shepherd dog breed is subdivided into four varieties or sub breeds. Which of the following is not a Belgian shepherd dog? Hint

Malinois
Corgi
Groenendael
Tervuren

6. Which animals are included in the biological order Lepidoptera? Hint

Turtles and tortoises
Lions and tigers
Butterflies and moths
Raccoons and squirrels

7. A monotreme is the name given to a mammal which exhibits what extremely unusual behaviour? Hint

It flies
It is venomous
It lives underwater
It lays eggs

8. Which aquatic animal's scientific name is Monodon monoceros? Hint

Warthog
Walrus
Narwhal
Swordfish

9. The whippet is an English sighthound bred for racing and hare-coursing. Under the American Kennel Club breed standard, what kind of coat should a whippet have? Hint

short, close, smooth and firm
smooth with woolly feathers
short, wire-like and coarse to the touch
sleek, glistening, often slightly wavy

10. In 2014, a sport fisherman posted a video of his loss of a shark from his fishing line. What huge, large-mouthed fish related to sea basses caused him to lose the shark? Hint

A goliath grouper swallowed it whole.
Another shark sank the boat.
A giant squid pulled it under.
A swordfish speared it.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Parawakan chicken strain is found in which Asian country?

Answer: Philippines

The Parawakan can be found in the island of Palawan. It is considered as the largest native chicken strain in the Philippines with weight averaging 5 kilos. In the Philippines, Parawakan cocks are used in "Tampur", a lengthy type of cockfighting.

Question by player pomophagist44
2. This very large tortoise shares its name with the islands where it lives. What is its name?

Answer: Galapagos

Spaniards discovered the Galapagos Islands in the 16th century. Galápago is the Spanish word for tortoise. The Galapagos tortoise can weigh more than 400 kg./880 lbs. and be more than 1.8 meters/5.9 feet long. All the other choices live in the ocean, so they are known as turtles - not tortoises.

Question by player ELJ1
3. What animal can survive long periods of time without water?

Answer: camel

Camels are known to be the animals who can sustain themselves for long periods of time without drinking water. To be able to survive in the desert environment, a camel can drink up to 120 liters of water at one time. The camel humps also contain large amounts of fat, made up of food sources.

Question by player milliesmall
4. Among the flying birds, which is considered the tallest?

Answer: Sarus crane

Standing around 1.5 to 1.8 meter, the sarus crane is considered as the world's tallest extant flying bird. They were formerly widely distributed in south and southeast Asia, including the Philippines, but the conversion of wetlands into farms and excessive hunting dwindled the population of these magnificent birds.

Question by player pomophagist44
5. The Belgian shepherd dog breed is subdivided into four varieties or sub breeds. Which of the following is not a Belgian shepherd dog?

Answer: Corgi

Agile, intelligent, hard working dogs, similar in many ways to both the Dutch and German shepherd dog. The Malinois in particular is rapidly growing in popularity with police/armed forces around the world.

Question by player Machya
6. Which animals are included in the biological order Lepidoptera?

Answer: Butterflies and moths

Lepidoptera is an insect family with over 180,000 separate species. They are one of the most common and widespread families of animals in the world, being found on all continents apart from Antarctica.

Question by player timence
7. A monotreme is the name given to a mammal which exhibits what extremely unusual behaviour?

Answer: It lays eggs

There are only two existing animals in the world known to be monotremes. They are the platypus and several species of echidna. The platypus is a fascinating creature, not just because of its unique appearance and monotremism, but because the male of the species has a venomous spur on its hind foot, making it one of very few venomous mammals in the world.

Question by player candy-pop
8. Which aquatic animal's scientific name is Monodon monoceros?

Answer: Narwhal

"One-tooth one-horn", as the narwal's scientific names translates from Greek, is a whale that lives in the frigid Arctic waters. Although it is also called the "unicorn of the sea" its spiraled tusk is not really a horn but a tooth, precisely its left canine tooth that can grow up to 10 ft (3 m) long.

In rare cases a male narwal may develop both canine teeth. Female narwals have either very short tusks or none at all. Scientists speculate that the tusk is most likely a gender-specific sexual trait, like antlers or feathers.

Question by player tiye
9. The whippet is an English sighthound bred for racing and hare-coursing. Under the American Kennel Club breed standard, what kind of coat should a whippet have?

Answer: short, close, smooth and firm

The AKC Breed Standard attempts to define the ideal or perfect specimen of any given breed of dog. For the whippet, the AKC Standard calls for a coat that is short, close, smooth and firm in texture. Any other coat shall be a disqualification. Old scars and injuries, the result of work or accident, should not be allowed to prejudice the dog's chance in the show ring.

Question by player Napalm_Chic
10. In 2014, a sport fisherman posted a video of his loss of a shark from his fishing line. What huge, large-mouthed fish related to sea basses caused him to lose the shark?

Answer: A goliath grouper swallowed it whole.

A goliath grouper gulped the four feet (1.2 meter) long black-tip shark down in one bite. The video, taken off the coast of Bonita Springs, Florida, became an internet sensation when posted in August, 2014. The Atlantic goliath grouper (Epinephelus itajara), sometimes called a jewfish, can grow as long as 10 feet (3 meters) and weigh up to 790 pounds (360kg).


Question by player nannywoo
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 82: 6/10
Jan 30 2023 : Guest 75: 6/10
Jan 26 2023 : rossian: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 99: 9/10
Jan 26 2023 : demurechicky: 10/10
Jan 25 2023 : Guest 100: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 96: 10/10
Jan 25 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 21 2023 : Fieroguy: 10/10

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us