Quiz about No Man Its An Island
Quiz about No Man Its An Island

No Man, It's An Island! Trivia Quiz

Geographic Configurations of Island Nations

Approximately a quarter of all sovereign countries are island nations. Some consist of one or two main islands, some are archipelagos, and some are parts of larger islands. Can you sort these 20 island countries into the correct category? Enjoy!

A classification quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Physical Geography
  8. »
  9. Islands

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Classify Quiz
Quiz #
411,518
Updated
Jan 24 23
# Qns
20
Difficulty
Easy
Avg Score
17 / 20
Plays
230
Last 3 plays: skatersarehott (9/20), hbosch (14/20), Kabdanis (18/20).
Two main islands
Archipelago
One main island
Part of a larger island

Haiti New Zealand Singapore Kiribati Dominican Republic Barbados Antigua and Barbuda East Timor Trinidad and Tobago Nauru Papua New Guinea Cape Verde Bahamas Saint Kitts and Nevis Brunei Sri Lanka Maldives Madagascar São Tomé and Príncipe Indonesia

* Drag / drop or click on the choices above to move them to the correct categories.



Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Antigua and Barbuda

Answer: Two main islands

Located in the West Indies, Antigua and Barbuda consists of two main islands - Antigua and Barbuda. The island of Barbuda is located approximately 48 kilometers (30 miles) north of the island of Antigua.

In Spanish, the words "Antigua" and "Barbuda" mean ancient and bearded, respectively.
2. Bahamas

Answer: Archipelago

The Commonwealth of the Bahamas is an archipelago located within the Lucayan Archipelago (also known as the Bahama Archipelago). The nation consists of more than 700 coral islands.

Bahamas' nearest neighbors include the US (the state of Florida) and Cuba.
3. Barbados

Answer: One main island

Geographically speaking, Barbados is a continental island located in the Lesser Antilles. The island nation is also the easternmost Caribbean island.

Etymologically speaking, the word "Barbados" means "the bearded one" in Portuguese and Spanish.
4. Brunei

Answer: Part of a larger island

Brunei, or Brunei Darussalam, shares the island of Borneo with two other nations - Malaysia (the states of Sabah and Sarawak) and Indonesia (Kalimantan). This tiny Southeast Asian nation is completely surrounded by Malaysia's largest state, Sarawak.

The country consists of four districts. The Belait, Brunei-Muara, and Tutong districts are separated from the Temburong district by the Malaysian district of Limbang. Opened in March 2020, the Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Bridge, also known as the Temburong Bridge, connects the Brunei-Muara district with the Temburong district.
5. Cape Verde

Answer: Archipelago

Located in the Atlantic Ocean, the Republic of Cape Verde is an archipelagic nation that is made up of ten volcanic islands, symbolized by the ten five-pointed stars arranged in a circle on the nation's flag.

The island nation is named after Cap-Vert (also known as the Cape Verde Peninsula), which is the westernmost point of the African continent. In Portuguese, the name "Cabo Verte" means green cape.
6. Dominican Republic

Answer: Part of a larger island

The Dominican Republic occupies the eastern half of the island of Hispaniola, which is the second largest island in the West Indies, after Cuba.

The country was named after the patron saint of astronomers, Saint Dominic.
7. East Timor

Answer: Part of a larger island

The Democratic Republic of Timor-Leste, or East Timor, occupies the eastern half of the island of Timor in Maritime Southeast Asia. The western half of Timor, on the other hand, is occupied by the Indonesian province of East Nusa Tenggara.

The nation gained its independence in 2002, making it the newest sovereign state in the 21st century.
8. Haiti

Answer: Part of a larger island

The Republic of Haiti occupies the western half of the island of Hispaniola. The eastern half of the Hispaniola, on the other hand, is occupied by the Dominican Republic.

The name of the nation, Haiti, means "land of high mountains" in the indigenous Taíno language.
9. Indonesia

Answer: Archipelago

Located in Maritime Southeast Asia, the Republic of Indonesia is an archipelago that is made up of more than 17,000 islands. Some major islands include Java, Sulawesi, and Sumatra.

Indonesia also has lands on the islands of Borneo, New Guinea, and Timor.
10. Kiribati

Answer: Archipelago

Located in the central Pacific Ocean, the Republic of Kiribati is an archipelago that consists of more than 30 atolls.

Kiribati straddles both the equator and the International Date Line, making it the only nation in the world that has lands in all four hemispheres.
11. Madagascar

Answer: One main island

Located in the Indian Ocean, the Republic of Madagascar is the world's fourth largest island, after Greenland, New Guinea, and Borneo.

The nation is located approximately 400 kilometers (250 miles) east of Mozambique in mainland Africa.
12. Maldives

Answer: Archipelago

Located in the Laccadive Sea of the Indian Ocean, the Republic of Maldives is an archipelago that is made up of approximately 1,200 coral islands, the largest of which is the island of Gan.

Occupying an approximate area of 298 square kilometers (115 square miles), the Maldives is the smallest Asian nation.
13. Nauru

Answer: One main island

Located in the subregion of Micronesia in the South Pacific Ocean, the Republic of Nauru consists of a single oval-shaped island.

Occupying an area of 21 square kilometers (8.1 square miles), Nauru is the world's third smallest nation, after Vatican City and Monaco.
14. New Zealand

Answer: Two main islands

Located in the southwestern Pacific Ocean, New Zealand consists of two main islands - the North Island and the South Island. The two islands are separated by the Cook Strait.

The Māori name of the country, Aotearoa, means "land of the long white cloud".
15. Papua New Guinea

Answer: Part of a larger island

The Independent State of Papua New Guinea occupies the eastern half of the island of New Guinea. The western half of the island, on the other hand, is occupied by Indonesia.

Located on the Pacific Ring of Fire, the country is largely mountainous.
16. Saint Kitts and Nevis

Answer: Two main islands

Located in the West Indies, the Federation of Saint Christopher and Nevis, or Saint Kitts and Nevis, is made up of two main lands - Saint Kitts (also known as the Saint Christopher Island) and Nevis.

At only 3 kilometers (2 miles) apart, the two islands are separated by The Narrows Strait.
17. São Tomé and Príncipe

Answer: Two main islands

Located in the Gulf of Guinea, the Democratic Republic of São Tomé and Príncipe consists of two main islands - São Tomé (the larger island) and Príncipe (the smaller island).

São Tomé and Príncipe is the second smallest African nation, after Seychelles.
18. Singapore

Answer: One main island

Located in the Maritime Southeast Asia, the Republic of Singapore's main island is called Pulau Ujong, also known as Singapore Island.

Singapore is linked to Malaysia via the Johor-Singapore Causeway and the Tuas Second Link.
19. Sri Lanka

Answer: One main island

Located in the Indian Ocean, the Democratic Socialist Republic of Sri Lanka consists of one main island.

Located on the northwestern coast of Sri Lanka, Mannar Island is linked to the mainland via the Mannar Bridge.
20. Trinidad and Tobago

Answer: Two main islands

Located in the West Indies, the Republic of Trinidad and Tobago is made up of two main islands - Trinidad (the larger island) and Tobago (the smaller island).

The island of Trinidad is known to be the southernmost island in the West Indies.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : skatersarehott: 9/20
Today : hbosch: 14/20
Today : Kabdanis: 18/20
Today : jackseleven: 8/20
Jan 29 2023 : PDAZ: 18/20
Jan 29 2023 : Guest 184: 13/20
Jan 29 2023 : Guest 24: 12/20
Jan 29 2023 : Guest 213: 16/20
Jan 29 2023 : mfc: 20/20

Related Quizzes
1. Archipelago Easier
2. Fire and Water Average
3. Shutter Island Average
4. Adorable Ascension Island Average
5. The World's Largest Islands Average
6. All Sorts of Islands Average
7. And We Never Saw It Again...Ever! Tough
8. Interesting Islands of the World Easier
9. Island Nations Average
10. No Cars Go Average
11. Mysterious Islands Average
12. Islands Around the World Difficult

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us