FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Three Musketeers
Quiz about The Three Musketeers

The Three Musketeers Trivia Quiz


'The Three Musketeers' by Alexandre Dumas is probably the best book ever written! Play this entertaining quiz and see how well you know it!

A multiple-choice quiz by VBookWorm. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Alexandre Dumas

Author
VBookWorm
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,336
Updated
Oct 08 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
200
- -
Question 1 of 10
1. Who are the legendary four Musketeers? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of Porthos' lackey?

Answer: (one word)
Question 3 of 10
3. Porthos loved Madame Coquenard.


Question 4 of 10
4. How many diamond studs did the queen give Buckingham? Hint


Question 5 of 10
5. Where did d'Artagnan and the musketeers go to recover the studs from Buckingham? Hint


Question 6 of 10
6. What is the name of Aramis' lackey?

Answer: (one word)
Question 7 of 10
7. Who asked d'Artagnan to recover the studs from London? Hint


Question 8 of 10
8. What was the pseudonym of Aramis' mistress?


Question 9 of 10
9. Athos was once married to Milady de Winter.


Question 10 of 10
10. How did Madame Bonacieux die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who are the legendary four Musketeers?

Answer: Aramis, Athos, Porthos, & d'Artagnan

Their different qualities contrast each other and make a nice group of friends. Porthos is funny and likes to talk, Aramis talks little about his private affairs and is book-smart, Athos is melancholy and secretive with a passion for wine, and d'Artagnan is street-smart and brave.
2. What is the name of Porthos' lackey?

Answer: Mousqueton

Instead of money for payment, Mousqueton got to wear Porthos' old clothes, dressing nobly for a lackey. Mousqueton and Porthos had the best master-&-lackey relationship. Mousqueton loved Porthos so much that, when Porthos died, Mousqueton died of grief.
3. Porthos loved Madame Coquenard.

Answer: True

Madame Coquenard is the widow of an attorney. Porthos married her and after her death 18 years later, Porthos became very rich.
4. How many diamond studs did the queen give Buckingham?

Answer: Twelve

The Duke of Buckingham was in love with Queen Anne of Austria. She gave him 12 diamond studs at his request for a memento of their love. This caused Cardinal Richelieu to invent a new conspiracy against the Royal Family.
5. Where did d'Artagnan and the musketeers go to recover the studs from Buckingham?

Answer: London

The Cardinal asked the King to tell the Queen to wear the diamond studs she gave Buckingham. The King didn't know about the affair with Buckingham; the Cardinal knew that if she was asked to wear them, she wouldn't be able to wear them and her love affair would be exposed.
6. What is the name of Aramis' lackey?

Answer: Bazin

Bazin always dreamed of serving a churchman. His master, Aramis, had intended to become a churchman and it was through this intent that Bazin served Aramis as a musketeer. In 'Twenty Years After', Bazin lied to d'Artagnan about where Aramis was because Bazin didn't want Aramis to be corrupted into a musketeer again.
7. Who asked d'Artagnan to recover the studs from London?

Answer: Madame Bonacieux

Madame Bonacieux is d'Artagnan's mistress and the Queen's seamstress. However, Mme. Bonacieux was more than a seamstress. She helped the Queen during the Queen's love affair with Buckingham.
8. What was the pseudonym of Aramis' mistress?

Answer: Marie Michon, his cousin

Through 'Marie Michon', Aramis obtained written permissions and orders from the Queen. D'Artagnan discovered Aramis' secret and Aramis begged him not to tell anyone, not even Athos and Porthos.
9. Athos was once married to Milady de Winter.

Answer: True

After having a horrible experience with Milady de Winter, Athos never loved another woman again. In 'Twenty Years After', this was one of the reasons Milady's son, Mordaunt, was desperate to avenge his mother on Athos before he killed the other three.
10. How did Madame Bonacieux die?

Answer: Poison

Milady was hiding from her brother-in-law, Lord de Winter, in the Convent of Bethune. She was surprised to see Mme. Bonacieux there and jumped at her chance of revenge on her bitterest enemy, d'Artagnan.
Source: Author VBookWorm

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series VBookWorm's Dumas Quizzes:

I write lots of the quizzes about Alexandre Dumas, so a quiz list would be helpful. There will be quizzes here in the categories of Literature, Television, Movies, and whichever quizzes of mine have a distinct relation to Dumas.

  1. The Three Musketeers Average
  2. Books by A. Dumas Average
  3. Dumas's Aramis Average
  4. 'The Three Musketeers': Which Musketeer? Average
  5. There Are Really Four Musketeers Tough
  6. D'Artagnan and the Three Musketeers Average

Also part of quiz lists:
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us