FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dumas Alexandre Quizzes, Trivia and Puzzles
Dumas Alexandre Quizzes, Trivia

Alexandre Dumas Trivia

Alexandre Dumas Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G

Fun Trivia
We have Alexander Dumas (pere) to thank for being the inspiration of many swashbuckling films over the years, based on the characters he created for "The Three Musketeers" and "The Count of Monte Cristo". Here you can refresh your memory of the original creations.
20 Alexandre Dumas quizzes and 240 Alexandre Dumas trivia questions.
1.
  The Count of Monte Cristo Multiple Choice Quiz   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Questions all about the greatest historical novel - "The Count of Monte Cristo" by Alexandre Dumas.
Tough, 20 Qns, LeoDaVinci, Apr 25 18
Tough
LeoDaVinci editor
Apr 25 18
2663 plays
2.
  There Are Really Four Musketeers    
Ordering Quiz
 10 Qns
Dumas lied to us. Why would he say that there are three musketeers when there really are four? This quiz will focus on the sequence of events in D'Artagnan's life. All questions, answers, and info will refer to the first book, "The Three Musketeers".
Tough, 10 Qns, VBookWorm, Apr 28 23
Tough
VBookWorm
Apr 28 23
106 plays
3.
  'The Three Musketeers': Which Musketeer?    
Multiple Choice
 10 Qns
Which musketeer did what?
Average, 10 Qns, VBookWorm, Feb 17 23
Average
VBookWorm
Feb 17 23
132 plays
4.
  Dumas's Aramis    
Multiple Choice
 10 Qns
Aramis is one of the famed 'Three Musketeers'. Do you know him well? Play to find out!
Average, 10 Qns, VBookWorm, Feb 27 23
Average
VBookWorm
Feb 27 23
97 plays
5.
  The Three Musketeers    
Multiple Choice
 10 Qns
'The Three Musketeers' by Alexandre Dumas is probably the best book ever written! Play this entertaining quiz and see how well you know it!
Average, 10 Qns, VBookWorm, Oct 08 22
Average
VBookWorm
Oct 08 22
198 plays
6.
  Books by A. Dumas    
Multiple Choice
 10 Qns
Dumas wrote many books. Some are more known than others. How many have you heard about?
Average, 10 Qns, VBookWorm, Apr 27 23
Average
VBookWorm
Apr 27 23
168 plays
7.
  Pretend to be - "The Three Musketeers"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Before you begin to solve this quiz you have to forget who, when and where you are. Now your name is d'Artagnan and you're 18. You are in France, in the year 1628. Your father has sent you to Paris in order to become a famous musketeer. Good luck !
Average, 15 Qns, iridiana, Mar 21 10
Average
iridiana
1635 plays
8.
  Count of Monte Cristo    
Multiple Choice
 15 Qns
Betrayed, abandoned, imprisoned, and left for dead, Edmond Dantès vows revenge on the men who locked him away. He became the Count of Monte Cristo and does many good deeds while getting his revenge on those who imprisoned him. See what you know.
Average, 15 Qns, mashfan105, Aug 04 18
Average
mashfan105
Aug 04 18
181 plays
9.
  The Musketeer Chronicle    
Multiple Choice
 15 Qns
Being such a great Musketeer fan, you decide to go to Paris and search the local history archive, hoping you will find more about your favorite characters in Dumas' "The Three Musketeers".
Average, 15 Qns, iridiana, Jan 22 05
Average
iridiana
509 plays
10.
  "The Three Musketeers": Which One was Which?    
Multiple Choice
 15 Qns
Actually there were four: Athos, Porthos, Aramis, and D'Artagnan. "One for all and all for one" was their motto. Can you tell them apart?
Average, 15 Qns, Julia103, Dec 16 16
Average
Julia103 gold member
1718 plays
trivia question Quick Question
Monseigneur Nicolas Fouquet loves and has secret rendezvous with whom?

From Quiz "The Vicomte de Bragelonne - Love and Affairs"




11.
  How Did I Die ?    
Multiple Choice
 15 Qns
The quiz is about the death of the main characters in Dumas' trilogy: "The Three Musketeers", "Twenty Years After" and "The Viscount of Bragelonne". If you haven't read all of them, this is your chance to find out what happened to the characters.
Average, 15 Qns, iridiana, Aug 04 04
Average
iridiana
575 plays
12.
  The Vicomte de Bragelonne - Love and Affairs    
Multiple Choice
 15 Qns
Can you keep track of love and affairs in Alexandre Dumas' book 'The Vicomte de Bragelonne'? This includes 'Ten Years Later', 'Louise de la Valliere', and 'The Man in the Iron Mask'.
Average, 15 Qns, SeventyFiveBN, Dec 02 06
Average
SeventyFiveBN
307 plays
13.
  "The Three Musketeers Characters" Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Alexandre Dumas' "The Three Musketeers" is full of very different and exciting characters. How well do you know them? The questions increase in difficulty as you move along! Please note there are book spoilers in this quiz!
Average, 10 Qns, Federation, Aug 04 04
Average
Federation
790 plays
14.
"The Count of Monte Cristo" by Alexandre Dumas (père) is a nuanced and fascinating novel. I hope this quiz adds to your appreciation of the book.
Tough, 10 Qns, broscfischer, Jun 09 12
Tough
broscfischer
258 plays
15.
  Dumas - "The Three Musketeers"    
Multiple Choice
 10 Qns
Quite possibly one of the best "Cloak and Sword" books ever written, "The Three Musketeers" was first published in 1844, and has been a classic ever since then. It was written by one of the most influential French authors ever, Alexander Dumas.
Average, 10 Qns, PhileasFogg1, Jul 04 14
Average
PhileasFogg1
274 plays
16.
  Could You be a "Musketeer?"    
Multiple Choice
 10 Qns
I recently read and thoroughly enjoyed "The Three Musketeers." How well do you know the novel's four heroes, their enemies and their friends?
Average, 10 Qns, jlozado, May 24 05
Average
jlozado
753 plays
17.
  Alexandre Dumas' "20 Years After"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is one of my favourite books. I hope you will enjoy playing this quiz as much as I enjoyed creating it. Good luck.
Average, 10 Qns, iridiana, Oct 22 03
Average
iridiana
426 plays
18.
  The Count of Monte Cristo: the lesser known    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about this classic tale of revenge?
Average, 10 Qns, BenjiSim, Jun 27 12
Average
BenjiSim
1526 plays
19.
  Visit Exotic Monte Cristo    
Multiple Choice
 10 Qns
With the recent release of the film The Count of Monte Cristo, it seems high time to make a quiz about the book that started it all.
Average, 10 Qns, heralady, Dec 03 17
Average
heralady
Dec 03 17
1478 plays
20.
  Take this The Count of Monte Cristo Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
I love this novel by Alexandre Dumas (père). If you have watched only the movie, I don't think you can answer any of my questions.
Tough, 10 Qns, marcial10, Feb 16 13
Tough
marcial10
224 plays
Related Topics
  Count of Monte Cristo, The [Movies] (4 quizzes)

  French Literature [Literature] (9 quizzes)

  Literature Before 1900 [Literature] (50 quizzes)

  Man in the Iron Mask, The [Movies] (4 quizzes)

  Three Musketeers, The [Movies] (3 quizzes)


Alexandre Dumas Trivia Questions

1. Which musketeer came last to join the quartet?

From Quiz
'The Three Musketeers': Which Musketeer?

Answer: D'Artagnan

After hurting Athos' shoulder, exposing Porthos' fraud, and embarrassing Aramis, D'Artagnan was challenged to a duel with them. Right when they began to fight, a group of Cardinal's Guards, led by Monsieur de Jussac, came about. Recently, His Eminence had issued an edict against fighting public duels, so that meant the musketeers were under arrest. D'Artagnan helped Athos, Aramis, and Porthos fight off the guards, and they were so impressed that they became his closest friends. D'Artagnan joined their trio, making it a quartet.

2. What is Aramis' formal name as given in 'Twenty Years After'?

From Quiz Dumas's Aramis

Answer: Abbé D'Herblay

D'Herblay was Aramis' original formal name. Afterwards, he became Bishop of Vannes, Superior General of the Jesuits, and Duke of Alameda.

3. In 'The Three Musketeers', who is in the lovable quartet?

From Quiz Books by A. Dumas

Answer: Aramis, Athos, Porthos, & d'Artagnan

'The Three Musketeers' is perhaps Dumas' most famous book. It was first published in 1844, and to this day it's still a popular read. Many film adaptions have been based on the book.

4. Who are the legendary four Musketeers?

From Quiz The Three Musketeers

Answer: Aramis, Athos, Porthos, & d'Artagnan

Their different qualities contrast each other and make a nice group of friends. Porthos is funny and likes to talk, Aramis talks little about his private affairs and is book-smart, Athos is melancholy and secretive with a passion for wine, and d'Artagnan is street-smart and brave.

5. Who mutinied on Edmond and threw him in prison?

From Quiz Count of Monte Cristo

Answer: Morcerf, Danglars, and Caderousse

It would be these three who would lock up Edmond. Morcerf's (real name Fernand Mondega) motive was jealousy and treachery. He coveted Edmond's fiancee Mercedes, and made himself rich off of Edmond's money, bankrupting their employer Max Morrel. Fernand would pay for his crimes because not only is he guilty of coveting, he is guilty of treason, theft, and murder. Danglars' was Edmond's best friend and second mate on his ship. He was jealous of his captain and made himself rich by stealing from the poor. His motive was greed, and it would also lead to his downfall. Caderousse started out as a respected tavern owner and became a robber. Caderousse did not care for Edmond's father and he died of starvation, and since Caderousse did not pay the funeral bill Louis got buried in an unmarked grave. Caderousse's motive was envy, but it led him into crime and would lead to his death.

6. What was the name of the horse D'Artagnan compared his horse to?

From Quiz Dumas - "The Three Musketeers"

Answer: Rosinante

Rosinante was the horse of the hero in the book "Don Quixote". It was rather a sorry specimen.

7. What is the cause of the death of Captain Leclere?

From Quiz The Count of Monte Cristo

Answer: brain fever

This was mentioned in the very first chapter of the novel.

8. When de Villefort was called away to examine Dantès, he was at his own betrothal dinner. To whom was he betrothed?

From Quiz The Count of Monte Cristo

Answer: Renée de Saint-Méran

The correct answer is Renée de Saint-Méran. Julie Morrel is the daughter of Pierre Morrel, and sister of Maximilien Morrel. She marries Emmanuel Herbault. Hermine de Nargonne is the maiden name of Baroness Danglars. She has a relationship with de Villefort, but does not marry him. Heloise is the first name of de Villefort's second wife, and de Noirtier is his father's name.

9. Who does Raoul de Bragelonne profess his undying love for?

From Quiz The Vicomte de Bragelonne - Love and Affairs

Answer: Mademoiselle de la Valliere

Raoul speaks to Athos in the chapter titled 'The Consent of Athos' and says: "I love Mademoiselle de la Valliere above everything; and it is not proper to leave her in a position where her reputation, her virtue even, may be assailed. It is my wish, therefore, to marry her, monsieur, and I have come to solicit your consent to my marriage."

10. On my way to Paris, I was disgracefully robbed by a man in Meung (upon whom I vowed vengeance). I arrived in Paris with next to nothing, and on an old yellow horse given to me by my father.

From Quiz "The Three Musketeers Characters" Quiz

Answer: D'Artagnan

Unfortunately for our beloved hero D'Artagnan, his father gave him very little when he left for Paris. His yellow horse was the ridicule of many, and in the small town of Meung, D'Artagnan was robbed by the infamous Man of Meung, later revealed to be Rochefort.

11. Milady de Winter was my role In evilness I had no match To achieve my every goal I used my charms and all my touch Now what I ask is not so much How did I ever lose my soul?

From Quiz How Did I Die ?

Answer: I was beheaded by the executioner in Lille

Willing to make justice after all the mischiefs this woman had done, the four musketeers appealed to the executioner in Lille who also had some complaints against Milady. They caught her in Armentieres and the executioner beheaded her on the bank of Lys River. Twenty years after Athos asked his three friends if they had any remorse. Aramis answered that he didn't, because Milady's death had been God's will and they had only been His tools.

12. D'Artagnan's sworn enemy from Meung turns out to be Cardinal Richelieu's right-hand-man. What is his name?

From Quiz Could You be a "Musketeer?"

Answer: Rochefort

Rochefort is the mysterious fellow that d'Artagnan seeks revenge against for several grievances. Buckingham is the Englishman caught in the Queen's scandal, La Rochelle is the town the Musketeers travel to in preparation for battle and Coquenard is the name of Porthos' mistress' husband.

13. What is the name of the celebration which honoured the Lens victory ?

From Quiz Alexandre Dumas' "20 Years After"

Answer: Tedeum

The Prince of Conde led the French army against the Spanish in the Lens battle. The French victory was celebrated with very much enthusiasm on the streets of Paris. On the grounds of this commotion, the royal guards entered the house of Broussel (a member of the Parliament who, with Blancmesnil's help, fought against the raising of the taxes). Broussel was finally released, after being arrested for several days.

14. Who were the ones who framed Edmond Dantes by writing and sending a letter filled with lies about him to the public prosecutor?

From Quiz The Count of Monte Cristo

Answer: Danglars, Fernand and Caderousse

Ferdinand and Danglars sit at an inn and write the incriminating letter, while Caderousse, half-drunk, sits with them. He does nothing to stop them and therefore is also part of the conspiracy. The next day, at his own betrothal feast, Edmond is arrested... Villefort, the public prosecutor, is just as guilty as the three who framed Dantes. He throws Dantes in prison simply because the letter from Napoleon was supposed to have been delivered to M. Nortier, Villefort's own father.

15. When the captain of the ship Edmond Dantes is on dies, he gives Edmond a package. Where is this package to be delivered to?

From Quiz The Count of Monte Cristo: the lesser known

Answer: Elba

Captain Leclere's last wishes to have a package delivered to Elba lead to the wrongful imprisonment of Dantes.

16. What is the first name of the main character?

From Quiz Visit Exotic Monte Cristo

Answer: Edmond

17. Which musketeer dreamed of becoming a churchman?

From Quiz 'The Three Musketeers': Which Musketeer?

Answer: Aramis

Since the age of nine, Aramis had been studying theology. His dream was to become an Abbe (French for Abbot). Right before he became one, a soldier insulted Aramis. Aramis killed the soldier, and thus forfeited becoming an Abbe. Aramis became a musketeer. It was always his hope to become a churchman. His lackey, Bazin, also dreamed of being a churchman, or at least serving one. The only reason Bazin agreed to serve Aramis was his intent of becoming a churchman.

18. Who was Aramis' first mistress?

From Quiz Dumas's Aramis

Answer: Madame de Chevreuse

Madame de Winter was Athos' old mistress, Madame Bonacieux was d'Artagnan's mistress, and Madame Coquenard was Porthos' mistress.

19. What is the name of Porthos' lackey?

From Quiz The Three Musketeers

Answer: Mousqueton

Instead of money for payment, Mousqueton got to wear Porthos' old clothes, dressing nobly for a lackey. Mousqueton and Porthos had the best master-&-lackey relationship. Mousqueton loved Porthos so much that, when Porthos died, Mousqueton died of grief.

20. When Edmond delivers the letter to Villefort what does he do with it?

From Quiz Count of Monte Cristo

Answer: He throws it into the fire and burns it

Villefort is a royalist but has ties to Bonapartism. His father Noirtier, a well known Bonapartist, helped Napoleon escape to Elba during the French Revolution. Villefort knew if he or his father saw the letter the French would hang him as a traitor, so he burned it and forgot about Edmond, thereby condemning him to imprisonment in Château d'If, a notorious Turkish prison off the French coast, without a trial.

21. What was the terrible wound that Athos had received which worried his friends?

From Quiz Dumas - "The Three Musketeers"

Answer: A sword through his shoulder and into his chest

Athos was the only one wounded in the earlier fight with the Cardinal's guards, as before any of them had "time to draw their swords, two of them had been killed and Athos badly wounded." That is a quote from the book.

22. What is the true name of the Count of Morcerf?

From Quiz The Count of Monte Cristo

Answer: Fernand Mondego

The correct answer is Fernand Mondego. Gérard de Villefort is the deputy crown prosecutor who unjustly sentences Edmond Dantès, the main character, to prison. Gaspard Caderousse drunkenly witnesses the plot against young Dantès, but does nothing to actually stop it.

23. Mademoiselle de la Baume le Blanc de la Valliere loves and becomes the mistress of who?

From Quiz The Vicomte de Bragelonne - Love and Affairs

Answer: Louis XIV

La Valliere first professes her love for the King in the chapter titled 'Under the Royal Oak': "...it is not the privilege of all eyes to gaze upon the sun; but I will look upon him, even were I to be blinded in doing so."

24. Constance Bonacieux, this is my name And though I was so pure and smart I couldn't stop the "evil dame" And left my love in broken heart I'm telling you it's not a lie Now you tell me: How did I die ?

From Quiz How Did I Die ?

Answer: Milady poisoned me

Constance was the innocent victim of an evil plot. Wanting to intimidate d'Artagnan, who had ruined his plans, Richelieu ordered the kidnapping of Constance Bonacieux, the musketeer's sweetheart. He had her imprisoned in Mantes. Thanks to the queen, who cared for Constance and managed to obtain a written order from the king, the girl was taken to the Monastery in Bethune. But fate brought Milady in the same place. Having the chance to get revenged at d'Artagnan whom she hated from all her heart, Milady tricked Madame Bonacieux. She told her that the Cardinal had sent his guards after her and that she had to leave immediately. When the sound of galloping horses was aproaching the monastery, Milady said: "It's the cardinal's guards. Let's run away !". Actually, it was d'Artagnan who was coming to see his dear Constance. Madame Bonacieux, with all the excitement, no longer had the courage to run away. Her feet melted and she fell on her knees. To end her revenge, Milady gave her a poisoned drink, telling her that it was actually an invigorating potion. Constance Bonacieux died in poor d'Artagnan's arms.

25. What does Buckingham give d'Artagnan in exchange for his help regarding the Queen's diamond tags?

From Quiz Could You be a "Musketeer?"

Answer: four fine horses with excellent saddles

Buckingham gives d'Artagnan a nicely kept horse and equipment for himself and his three friends. The letter of pardon is given to Lady de Winter by the Cardinal and the Queen of France gives d'Artagnan the diamond ring.

26. Who was the executioner of Charles Stuart I, king of England ?

From Quiz Alexandre Dumas' "20 Years After"

Answer: Mordaunt

Mordaunt, the son of Milady de Winter (who was decapitated in the first book, "The Three Musqueteers"), was angry at King Charles because he denied his name and inheritance. He disguised himself as an executioner and decapitated Charles I, while Athos, Porthos, Aramis and d'Artagnan were helplessly watching the horrifying scene.

27. Which Musketeer had been married prior to the events in the book "The Three Musketeers"?

From Quiz "The Three Musketeers": Which One was Which?

Answer: Athos

Athos' wife was a condemned murderess who tried to kill him when he found out her history. She fled to England and became known as Milady de Winter.

28. On what isle does Edmond land after finally fleeing the Chateau d'If?

From Quiz The Count of Monte Cristo

Answer: Tiboulen

The closest isle to the Chateau d'If is Tiboulen, which Dantes barely reaches even though he's in excellent shape. The Chateau d'If was where Edmond was incarcerated after being tried by Villefort. Because of the charges against him, he is considered a political prisoner, and quite mad, and is quickly thrown into the dungeons. There he meets the other 'crazed' prisoner and they become firm friends.

This is category 8897
Last Updated Feb 25 2024 9:08 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.