FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Could You be a Musketeer
Quiz about Could You be a Musketeer

Could You be a "Musketeer?" Trivia Quiz


I recently read and thoroughly enjoyed "The Three Musketeers." How well do you know the novel's four heroes, their enemies and their friends?

A multiple-choice quiz by jlozado. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. Alexandre Dumas

Author
jlozado
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
166,284
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
753
- -
Question 1 of 10
1. D'Artagnan's sworn enemy from Meung turns out to be Cardinal Richelieu's right-hand-man. What is his name? Hint


Question 2 of 10
2. What does Buckingham give d'Artagnan in exchange for his help regarding the Queen's diamond tags? Hint


Question 3 of 10
3. Choose the correct pairing of master and servant from "The Three Musketeers." Hint


Question 4 of 10
4. What is the Queen of France's name? Hint


Question 5 of 10
5. What type of wine is mentioned several times as Athos' favorite? Hint


Question 6 of 10
6. What is the occupation of the husband of Porthos' mistress? Hint


Question 7 of 10
7. What is Athos' real name? Hint


Question 8 of 10
8. According to the bet with the four men dining in the Parpaillot Inn, how long do the Musketeers have to stay in the bombed out bastion eating their breakfast? Hint


Question 9 of 10
9. Immediately before her execution, how many people is Lady de Winter accused of killing? Hint


Question 10 of 10
10. What turns out to be in the chest belonging to the husband of Porthos' mistress? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. D'Artagnan's sworn enemy from Meung turns out to be Cardinal Richelieu's right-hand-man. What is his name?

Answer: Rochefort

Rochefort is the mysterious fellow that d'Artagnan seeks revenge against for several grievances. Buckingham is the Englishman caught in the Queen's scandal, La Rochelle is the town the Musketeers travel to in preparation for battle and Coquenard is the name of Porthos' mistress' husband.
2. What does Buckingham give d'Artagnan in exchange for his help regarding the Queen's diamond tags?

Answer: four fine horses with excellent saddles

Buckingham gives d'Artagnan a nicely kept horse and equipment for himself and his three friends. The letter of pardon is given to Lady de Winter by the Cardinal and the Queen of France gives d'Artagnan the diamond ring.
3. Choose the correct pairing of master and servant from "The Three Musketeers."

Answer: Athos and Grimaud

Athos and Grimaud have their own version of sign language to communicate; in fact, Grimaud is chastised for speaking. Porthos benefits from Mousqueton's tailoring skills, Bazin is disappointed in Aramis' wavering to take holy orders and d'Artagnan is thankful for Planchet's courage and resourcefulness.
4. What is the Queen of France's name?

Answer: Anne of Austria

The Queen is Austrian, but has familial ties to Spain.
5. What type of wine is mentioned several times as Athos' favorite?

Answer: Spanish

Athos spends a small fortune to purchase several cases of it and d'Artagnan reveals that Athos drains a bottle of Spanish wine each evening before bed. It is also mentioned that Athos likes champagne.
6. What is the occupation of the husband of Porthos' mistress?

Answer: lawyer

Coquenard is a very stingy lawyer who thinks Porthos is his wife's cousin. Porthos is disappointed in Coquenard's large lunch consisting of one bottle of wine and a very scrawny hen.
7. What is Athos' real name?

Answer: Count de la Fere

The reader never learns the real names of Porthos and Aramis. However, fellow trivia player "danlowy" has informed me that Porthos is Sire du Vallon de Bracieux de Pierrefonds and is later made a baron. Aramis is Viscount d'Herblay and eventually is made Duke of Alameda by the king of Spain. D'Artagnan is eventually Count d'Artagnan. Thanks to danlowy!
8. According to the bet with the four men dining in the Parpaillot Inn, how long do the Musketeers have to stay in the bombed out bastion eating their breakfast?

Answer: one hour

Athos plans to use the bastion breakfast as a time for the Musketeers to talk amongst themselves without being overheard. The Musketeers win the bet.
9. Immediately before her execution, how many people is Lady de Winter accused of killing?

Answer: four

Lord de Winter accuses her of poisoning his brother, having the Duke of Buckingham murdered and causing Officer Felton's death. D'Artagnan accuses her of Constance Bonacieux's poisoning. She also indirectly causes the death of the executioner's brother (the priest), but this is not brought up immediately before her execution.
10. What turns out to be in the chest belonging to the husband of Porthos' mistress?

Answer: 800,000 livres

Porthos tries for months to see what is in the chest. The husband dies and at the end of the novel and Porthos plans to marry Madame Coquenard.
Source: Author jlozado

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us