FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Sign Languages Quizzes, Trivia and Puzzles
  Sign Languages Quizzes, Trivia

Sign Languages Trivia

Sign Languages Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages

Fun Trivia
17 Sign Languages quizzes and 175 Sign Languages trivia questions.
1.
The Morse Code Alphabet
  The Morse Code Alphabet    
Photo Quiz
 10 Qns
I'll show you some dots and dashes and you tell me what letter they represent in Morse code. Enjoy!
Easier, 10 Qns, zebra101, Oct 14 13
Easier
zebra101
1157 plays
2.
Sign Language is Handy
  Sign Language is Handy   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
British Sign Language (BSL) uses gestures and facial expressions to communicate meaning. Can you guess the word by looking at the diagram?
Average, 10 Qns, AcrylicInk, Nov 11 19
Average
AcrylicInk gold member
Nov 11 19
249 plays
3.
  Read My Lips!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to Lipreading (Speechreading) class! Come see what you would learn in a typical class, aimed at people with hearing loss who live in the hearing world. You might want to have a mirror handy.
Average, 10 Qns, agony, Nov 18 22
Average
agony editor
Nov 18 22
222 plays
4.
ASL Alphabet
  ASL Alphabet    
Photo Quiz
 10 Qns
In order to fingerspell, first you must know the letters in American Sign Language. Here are ten of them.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Sep 10 13
Average
Ilona_Ritter gold member
756 plays
5.
  Braille Basics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Braille is the system that lets blind and visually impaired people read and write. Let's take a basic tour of this system.
Average, 15 Qns, Catreona, May 08 14
Average
Catreona gold member
360 plays
6.
  Sign Languages   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many myths surrounding sign languages, in particular that there is only one, universal language. Discover more by taking this quiz!
Average, 10 Qns, riotgrrl, Jun 16 06
Average
riotgrrl
2305 plays
7.
American  Sign Language Scramble
  American Sign Language Scramble    
Photo Quiz
 10 Qns
Look at the pictures and unscramble the letters to make words. The words get longer and longer. This is a fun way to work on fingerspelling in American Sign Language.
Tough, 10 Qns, Ilona_Ritter, Jun 12 23
Tough
Ilona_Ritter gold member
Jun 12 23
85 plays
8.
  Can You Feel Me Now?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Braille, a tactual language for the visually impaired, was invented by Louis Braille. Please have fun with this quiz, and I hope you learn a few things, too!
Average, 10 Qns, Blindlady-27, Jul 03 10
Average
Blindlady-27
576 plays
9.
  Read My Lips    
Multiple Choice
 10 Qns
Lipreading is one of the ways in which people who are deaf or hard of hearing communicate. See how much you know about it.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Nov 18 20
Average
Ilona_Ritter gold member
Nov 18 20
596 plays
10.
  A Touch of Class: A Little Lesson in Braille   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I have been asked many questions about Braille for all my life. This will give you a basic understanding of Braille and how it works.
Average, 10 Qns, RachaelWarke, May 02 11
Average
RachaelWarke
454 plays
trivia question Quick Question
What is Gloss in relation to American Sign Language?

From Quiz "Hands Down! American Sign Language"




11.
  Lots of Dots and More    
Multiple Choice
 10 Qns
It may not be commonly known that Braille was not the only system used by the blind. In the 19th century, one had to know several systems in order to read much less write anything down! Come with me as we take a journey back through time to study dots.
Tough, 10 Qns, biblioholik, Mar 27 07
Tough
biblioholik
334 plays
12.
  Hands Down! American Sign Language   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see how much you know about American Sign Language! That beautiful and expressive language we all know and love. As well as the culture and history that goes with it!
Average, 10 Qns, pudgypenguin, May 29 23
Average
pudgypenguin
May 29 23
1474 plays
13.
  Knowing Sign Language is Pretty "Handy"    
Multiple Choice
 10 Qns
Aristotle theorized that people could only learn through hearing spoken language, but many people throughout history developed the use of sign language, a huge aid to the deaf and hearing-impaired allowing them to communicate and learn.
Average, 10 Qns, Billkozy, Jan 08 23
Average
Billkozy
Jan 08 23
68 plays
14.
  Hands Up for Coffee    
Multiple Choice
 10 Qns
Can you ask for coffee in the sign language known as Auslan? What exactly *is* Auslan? See how much you know!
Average, 10 Qns, VegemiteKid, Dec 13 13
Average
VegemiteKid gold member
322 plays
15.
  Sign Me Up: American Sign Language   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about American Sign Langugge (ASL)?
Average, 10 Qns, mam711, Jun 20 12
Average
mam711
305 plays
16.
  Sign Here    
Multiple Choice
 10 Qns
Having grown up with several deaf friends, American Sign Language has always been intriguing to me. Hopefully, by the end of this quiz, it will be to you too! Please note, unless otherwise specified, I am using ASL signs.
Average, 10 Qns, NovaLuna, Apr 23 19
Average
NovaLuna
Apr 23 19
218 plays
17.
  Sign of the Times   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As I studied British Sign Language and Deaf Culture for two years, I thought I'd introduce you to the basics.
Tough, 10 Qns, MissCirrus, Apr 23 19
Tough
MissCirrus gold member
Apr 23 19
161 plays
Related Topics
  Foreign Languages in Songs [Music] (11 quizzes)

  India Languages [World] (30 quizzes)

  Language Use [Humanities] (234 quizzes)

  Languages [World] (792 quizzes)

  Linguistics [Humanities] (35 quizzes)

  Middle Earth Languages [Literature] (14 quizzes)

  North American Native Languages [World] (5 quizzes)

  Pacific Islands Languages [World] (11 quizzes)


Sign Languages Trivia Questions

1. It is not known exactly how many Deaf signers use British Sign Language as their first language, but it is estimated to be:

From Quiz
Sign of the Times

Answer: Over 100,000

At least 140,000 people use BSL as their first language, with several more thousands using it as their second or third language. Many hearing people also know some BSL - they might have Deaf friends or family, or be learning it in school or college. Recent figures from the British Deaf Association suggest that on any day, up to 250,000 people use some BSL during conversation.

2. What is the first number in ASL that requires two hands?

From Quiz Sign Me Up: American Sign Language

Answer: 1,000

For '1,000' or larger numbers, the dominant hand taps the palm of the non-dominant hand once for each comma. For example, for '2,000,000', sign '2', then tap twice. Hundreds are indicated by following the number with the 'C' handshape.

3. In what language was Braille first written?

From Quiz A Touch of Class: A Little Lesson in Braille

Answer: French

Louis Braille was born in Coupvray, France, in 1809. He was blinded at age three, in an accident in his father's workshop. He eventually attended the only school for the blind in France, where he developed the Braille code. Not only was it less cumbersome than the embossed print letters used in the books in those days, but he and his fellow students were able to write. In the truest sense, Braille made blind people literate.

4. Every letter of the English alphabet is represented in Braille. However, when Louis Braille first developed this system, one letter was not included. Which letter was that?

From Quiz Can You Feel Me Now?

Answer: w

The French alphabet in Louis Braille's time did not included the letter w.

5. What is Gloss in relation to American Sign Language?

From Quiz Hands Down! American Sign Language

Answer: Written form of ASL

ASL has no true written form BUT Gloss is used for things such as court hearings, teaching ASL, etc.

6. British Sign Language and American Sign Language are:

From Quiz Sign Languages

Answer: very different

Although Britain and the US share a spoken language, their sign languages have grown up separately. American Sign Language (ASL), also used in much of Canada, is heavily influenced by French Sign Language. British Sign Language (BSL) is similar to Australian Sign Language (AusLan).

7. Who is said to have brought sign language to the United States, founding the American school for the Deaf in 1817?

From Quiz Knowing Sign Language is Pretty "Handy"

Answer: Thomas Hopkins Gallaudet

Gallaudet was a minister in Connecticut whose neighbor Mason Fitch Cogswell had a deaf daughter named Alice. He attempted to teach her but wasn't making much headway, so he decided to go to Europe where the practice and theories of educating deaf people had taken some hold. Learning from innovative educators of the deaf such as Abbe Sicard, Jean Misseau and Laurent Clerc, Gallaudet returned to America accompanied by Clerc. They established the American School for the Deaf in Hartford, Connecticut in 1817.

8. Speechreading classes usually start off with the easiest sounds to see on the lips, and the clearest and most obvious is probably this one: The lips meet, and then part slightly. What sound are we making here?

From Quiz Read My Lips!

Answer: All three of these

While this movement is very easy to see, it can present some problems, as the three sounds are almost identical. If you watch yourself making these sounds in the mirror, and look very carefully, you might see small differences, but these differences disappear in a real-life situation where you are watching other people speak. Thus "meat", "beat", and "peat" will look the same in speech, as will "mat", "bat" and "pat". You'll need to use context to tell them apart.

9. In the early 1800s, signing was banned from schools for the Deaf, and parents were advised by well-meaning doctors to discourage their children from using this method of communication. Why was this?

From Quiz Sign of the Times

Answer: They thought it might be detrimental to their speech and lipreading skills

The signing method of communication was largely considered to be nothing more than nonsensical pantomimes and random gestures. However, in 1890, The British Deaf and Dumb Association (now The British Deaf Association) was founded, leading to sign language becoming a more credible method of communication.

10. A little more basic terminology: Print is, well, printed. What is the process to create braille?

From Quiz Braille Basics

Answer: It is brailled or embossed.

Braille is embossed. The reading surface contains raised dots which are read by running the fingertips over them. When using a personal writing device such as a slate & stylus or a brailler (a manual or electric machine analogous to a typewriter), a person is said to be brailling. The analog of printing, as with a computer peripheral or in the production of books, is embossing.

11. Bearing in mind Australia's heritage, for what does the 'B' stand in the acronym 'BANZSL'?

From Quiz Hands Up for Coffee

Answer: British

The acronym stands for 'British, Australian and New Zealand Sign Language'. All three were developed from a deaf sign language used in Britain in the 1800s. Some common elements remain in all three languages, though each now has regional variations.

12. How many dots are there in a standard Braille cell?

From Quiz A Touch of Class: A Little Lesson in Braille

Answer: 6

The six dots are arranged in a rectangle, three dots high, and two dots wide. They are numbered one, two and three, going down the left, and four, five and six, going down the right. This makes communicating with a student much easier. You can see a braille alphabet by going to: www.afb.org/braillebug/braille_print

13. Which foreign Sign Language did American Sign Language originate from?

From Quiz Hands Down! American Sign Language

Answer: French Sign Language

When Thomas Hopkins Gallaudet wanted to bring a teacher of the deaf to America, he traveled to France where he met a man named Laurent Clerc, a top educator in French Sign Language. Gallaudet brought Clerc back to America with him to help teach a little girl named Alice Cogswell, whose deafness prompted Gallaudet to help her communicate.

14. British Sign Language (BSL) was finally recognised by the British Government as being a full, independent language in what year?

From Quiz Sign of the Times

Answer: 2003

This recognition was an important victory for BSL and its Deaf users. It meant that money could be invested in the promotion of Deaf rights and training more BSL tutors and BSL-English interpreters. Another landmark came in 2009 when the UK signed the UN Convention for the Rights of Persons with Disabilities, which put sign language on a par with spoken languages.

15. The first recorded 'signer' in Australia was John Carmichael, who was a deaf immigrant from which country?

From Quiz Hands Up for Coffee

Answer: Scotland

John Carmichael was an engraver who arrived from Edinburgh and settled in Sydney in 1825. He was apparently a great story-teller, and enthralled the deaf community with his tales.

16. How is time indicated spatially?

From Quiz Sign Me Up: American Sign Language

Answer: In front of you is future; behind you is past.

Farther in front is farther in the future, and farther to the rear is farther in the past. The present is close to the body.

17. Braille is usually presented on one side of a sheet of paper. What is the name for braille which uses both sides; braille is embossed on both sides of a page?

From Quiz A Touch of Class: A Little Lesson in Braille

Answer: Interpoint Braille

Interpoint reduces the thickness of a book by half. Interpoint is done on an electronic embosser which staggers the dots on the two sides of the page so that they don't "get in the way" of each other. I will admit to having a good deal of fun teaching sighted people about braille, and using a page in interpoint braille. If you use your eyes to read it, you can't tell which side of the page the dots are on.

18. Besides the regular alphabet letters, Braille employs contractions or short cuts. Why is this necessary?

From Quiz Can You Feel Me Now?

Answer: because uncontracted Braille would cause Braille books to be very cumbersome

There are over 300 different contractions used in Braille. The use of these contractions has greatly reduced the amount of paper and space required to produce Braille material.

19. What is the difference between American Sign Language (ASL) and the sign languages of Great Britain and Germany?

From Quiz Knowing Sign Language is Pretty "Handy"

Answer: The alphabet can be signed with one hand in ASL, but the German and British sign language uses two hands for the alphabet

Fingerspelling as it is called requires only one hand to represent the letters of the alphabet in ASL. Different English-speaking countries however have different fingerspells for the same alphabet. Using two-hands for signing the alphabet is used in Australia, New Zealand Great Britain, and some other countries. Despite having the same manual alphabet as the Germans, ASL and German sign language are very different.

20. Another sound that is learned early on in speechreading classes is the F/V pair. How is this sound made?

From Quiz Read My Lips!

Answer: Front teeth touch the bottom lip

F and V are clearly visible, and while the two sounds are mostly indistinguishable on the mouth, they don't present the kind of problems that come from B, P and M. There are very few words in English where it really matters whether you saw an F or a V. It makes a big difference whether you are saying "meet" or "beat" in the sentence "I'm going to ____ my children later"! However, no one is likely to be too confused between "very" and "ferry" when you say "I'm catching the _____ to the mainland at eight".

21. Auslan was officially recognised as a LOTE language in 1981. In this context, for what does the acronym LOTE stand?

From Quiz Hands Up for Coffee

Answer: Languages Other Than English

Because Australia is one of the most multicultural countries in the world, with a vast number of languages spoken, most schools and universities run LOTE programs. Both indigenous and Auslan are considered LOTE and are available for students to learn. Many languages are also taught in community centres, and for children of immigrant families, Saturday or evening cultural classes, which include native language acquisition, are held.

22. What is the most common sentence structure in ASL?

From Quiz Sign Me Up: American Sign Language

Answer: Topic - Comment

The topic is indicated by raising the chin and eyebrows.

23. Not all deaf people can sign, contrary to what some believe. Another myth is the efficacy of lip-reading. A joke amongst the deaf community is that saying what particular phrase looks exactly like saying "I love you"?

From Quiz Knowing Sign Language is Pretty "Handy"

Answer: Elephant's shoes

Contrary to dramatic television shows with scenes showing the good guys (or bad guys) using a deaf person to lip read from across the room to obtain information, the truth is about 80% of lip reading is guess work. Come to think of it, comedies exploit this myth also now I think of it (famous deaf actress Marlee Matlin playing Laura in that 1993 episode of "Seinfeld" called "The Lip Reader")

24. Beginners usually find that, when it comes to BSL fingerspelling, learning the vowels is the easiest part. Why is this?

From Quiz Sign of the Times

Answer: A-E-I-O-U are located on the fingertips of the passive hand

When conversing, Deaf people do not usually look down at each other's hands but concentrate more on eyes and mouth shapes - in the majority of cases, signers will also mouth words as they're signing. Fingerspelling is read using peripheral vision.

25. What makes up the cell, the basic unit of braille?

From Quiz Braille Basics

Answer: Six dots in two columns: Dot 1 upper left, Dot 2 below that and Dot 3 below that. Dot 4 upper right, dot 5 below that, and dot 6 below that.

Though it sometimes doesn't seem so to a beginner, the braille code has its own logic. You can't just stick random dots on a page and call them braille. Rather, for the alphabet at least, there is a simple, elegant pattern to how the signs are formed.

26. Congratulations - your deaf cousin has a new baby! If she makes a 'thumbs-up' and drags her thumb from ear to chin, is her new child a boy or a girl?

From Quiz Sign Here

Answer: Girl

This sign comes from the days when women wore bonnets every time they left the house - the bonnet strings would run (roughly) from ear to chin. If her new bundle of joy had been a boy, your cousin would have pantomimed a baseball cap's bill.

27. In Braille, there are five major whole word signs. These signs include the words and, for, a, of, with, ____? Can you name the last word?

From Quiz Can You Feel Me Now?

Answer: the

These major whole word signs can stand for the word themselves or they can also be part of other words. For example, in the word "forget", the "for" sign can be used followed by the letters "g", "e" and "t". In the word "Wanda", you would Braille "W", then "and" sign followed by "a". These major whole word signs are also called super contractions because they are preferred over other contractions in Braille.

28. What does SEE mean in reference to Sign Language?

From Quiz Hands Down! American Sign Language

Answer: Signed Exact English

Not many deaf people use Signed Exact English anymore. SEE is a signed code for English rather than a whole language. An example of the difference between the two is this: TREE in ASL is simply repeated and stressed, to make it plural is like wiggling your hand a lot whereas in SEE, TREE is the same ASL sign BUT it uses a fingerspelled "S" to make plural instead of shaking your hand. Subtle differences but also in SEE some words such as THE, IS, AN and AM are used and in ASL they are not.

29. Some in the Deaf community use a sign language as their first language. Some educators believe that it is very important to learn a spoken language. What is this belief called?

From Quiz Sign Languages

Answer: oralism

In the middle of the 20th century, it was common for deaf and hard-of-hearing children to be taught spoken languages only. Campaigning by some Deaf people has highlighted the value of sign languages, but pressure to integrate deaf children into mainstream schooling can lead to an effectively oralist approach.

This is category 15412
Last Updated Apr 13 2024 5:48 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.