Quiz about Sign Language is Handy
Quiz about Sign Language is Handy

Sign Language is Handy Trivia Quiz


British Sign Language (BSL) uses gestures and facial expressions to communicate meaning. Can you guess the word by looking at the diagram?

A photo quiz by AcrylicInk. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Sign Languages

Author
AcrylicInk
Time
4 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
399,248
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
224
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Creedy (9/10), Guest 99 (8/10), Guest 166 (7/10).
photo quiz
1. You make a 'C' shape with one hand and tilt it towards your mouth. Which drink are you asking for in British Sign Language? Hint

Coffee
Smoothie
Tea
Water

photo quiz
2. You use both hands to draw lines across your cheeks. Which animal does this represent in BSL? Hint

Reindeer
Cat
Dog
Rabbit

photo quiz
3. You're in a classroom and you need some equipment. You straighten your index and middle fingers, then snap them together repeatedly. What are you asking for? Hint

Pencil
Ruler
Paper
Scissors

photo quiz
4. You're still at school and it's time for your next lesson. Which subject is represented by banging your fists together, one on top of the other, and then cupping your hands to draw a sphere. Hint

History
English
Science
Geography

photo quiz
5. At home, you make a 'C' shape next to your ear. Which household item are you signing? Hint

Computer
Bed
Book
Chair

photo quiz
6. You rub your hand or fist on your stomach to tell your friends how you are feeling. What does this sign show? Hint

Happy
Excited
Hungry
Tired

photo quiz
7. It's Christmas! You put your palms face up and move them forwards. Which festive item is this the sign for? Hint

Stocking
Santa
Present
Snow

photo quiz
8. You put your fists together and swing them across your body. Which sport do you want to play? Hint

Swimming
Golf
Tennis
Rugby

photo quiz
9. You're in a clothes shop to buy something new. You open one palm and slide your other hand over it. Which item are you signing? Hint

Coat
Gloves
Tie
Trousers

photo quiz
10. You take a look through the window to see the weather outside. You put your palms out and move them from side to side. What is the weather like? Hint

Rainy
Sunny
Foggy
Windy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You make a 'C' shape with one hand and tilt it towards your mouth. Which drink are you asking for in British Sign Language?

Answer: Coffee

The picture shows the BSL sign for 'coffee'. The sign for 'tea' uses both hands, with one held out like a saucer while the other tips towards your face as though you are sipping from a teacup. The sign for 'smoothie' involves moving your hands as though you are blending the fruit. If you want to say 'water', put your thumb and finger together, then point to your mouth repeatedly.
2. You use both hands to draw lines across your cheeks. Which animal does this represent in BSL?

Answer: Cat

The British Sign Language action for 'cat' is like drawing whiskers across your face. For 'dog', you use two fingers on each hand to point downwards, and for 'rabbit' you put them on top of your head like bunny ears. To say 'reindeer', the fingers on both hands are widespread and move outwards from your head like antlers.
3. You're in a classroom and you need some equipment. You straighten your index and middle fingers, then snap them together repeatedly. What are you asking for?

Answer: Scissors

To say 'scissors', you use two fingers to mime cutting. The sign for 'pencil' involves putting your thumb and forefinger together and moving your hand as though you are writing. For 'ruler', you use your thumbs and forefingers to draw a line in front of your body. If you ball your hands into fists and tap your knuckles together, then you are saying 'paper'.
4. You're still at school and it's time for your next lesson. Which subject is represented by banging your fists together, one on top of the other, and then cupping your hands to draw a sphere.

Answer: Geography

The BSL sign for 'geography' is like making a globe with your hands. To say 'science', cup your hands and alternately move them as though you are pouring liquids into containers. For 'English', extend your index fingers and rub one on top of the other. To sign 'history', use both hands and move them as though you are pushing something over your shoulder.
5. At home, you make a 'C' shape next to your ear. Which household item are you signing?

Answer: Bed

To sign 'bed' in BSL, make a 'C' shape with one hand and put it against your ear. The sign for 'computer' involves miming typing on a keyboard and the action for 'book' starts with your palms together, and then opening them out like the cover of a book. If you want to say 'chair', make two fists and push them downwards.
6. You rub your hand or fist on your stomach to tell your friends how you are feeling. What does this sign show?

Answer: Hungry

To say 'hungry' in British Sign Language, use your hand to rub your stomach. To say that you are 'excited', use your fingertips to scratch up and down your body. If you are 'tired', use either one or both hands to push down as though you are deflating something. If you're 'happy', then smile (facial expressions are important, too!) and slide one palms over the other, almost as though you're clapping.
7. It's Christmas! You put your palms face up and move them forwards. Which festive item is this the sign for?

Answer: Present

If you put your palms face up and push them forwards, you're doing the BSL sign for 'present'. There are two ways of saying 'Santa' or 'Father Christmas'. For one, use your thumb and forefinger to draw a long bushy beard down from your chin; for the other, use both hands to pretend to hold a sack over one shoulder. 'Stocking' uses your thumb and finger to draw a big sock in front of your body.

The sign for 'snow' involves fluttering your fingers like falling snow.
8. You put your fists together and swing them across your body. Which sport do you want to play?

Answer: Golf

If you put your fists together and swing them from one side of your body to the other, you're signing 'golf' - the action is like swinging a golf club. 'Tennis' is similar, but your hand swings forward as though you are hitting a ball with a tennis racket.

The BSL sign for 'swimming' uses both hands to draw circles as though you are doing breast stroke. To say 'rugby', mime holding a rugby ball and passing it to another player by pushing both hands across your body.
9. You're in a clothes shop to buy something new. You open one palm and slide your other hand over it. Which item are you signing?

Answer: Gloves

In British Sign Language, you mime putting gloves on to say the word 'gloves'. To sign 'coat', you put your fists by your shoulders and pull forwards. If you make a 'C' shape and move it up by your neck, then you're signing 'tie', and if you make a pulling motion up from the top of your legs, then you are saying 'trousers'.
10. You take a look through the window to see the weather outside. You put your palms out and move them from side to side. What is the weather like?

Answer: Foggy

You can tell someone that it's 'foggy' outside by putting your palms out and moving them from side to side in front of you. If it's 'sunny', put a closed fist beside your head and then open your fingers out. For 'windy', open your hands so that your palms are facing you and then move them towards your face.

The sign for 'rainy' involves opening your hands out so that your palms are facing downwards, then moving your hands down like falling rain.
Source: Author AcrylicInk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 31 2022 : Creedy: 9/10
Dec 22 2022 : Guest 99: 8/10
Dec 14 2022 : Guest 166: 7/10
Dec 08 2022 : MargW: 8/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Challenges and Commissions 2019:

All of these quizzes were tasks set in the Author's Lounge or were Author Challenges set by other players.

  1. Why Are Movie Credits So Long? Very Easy
  2. "Evanescence" by Evanescence Average
  3. Hide and Sikh Average
  4. Out of Order Easier
  5. Take Your Head Out of the Sand! Easier
  6. A Forgotten Paradise Average
  7. A Man for All Seasonings Easier
  8. Read Me With the Gas Lamp On Easier
  9. Kingsman: The Secret Service Average
  10. Howdy, Neighbor! Easier
  11. Hagia Sophia Easier
  12. Dark and Deep Dystopia Easier

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us