Quiz about Sign Me Up American Sign Language
Quiz about Sign Me Up American Sign Language

Sign Me Up: American Sign Language Quiz


How much do you know about American Sign Langugge (ASL)?

A multiple-choice quiz by mam711. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Sign Languages

Author
mam711
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,507
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
291
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the first number in ASL that requires two hands? Hint

10
1,000,000
100
1,000

2. The time (tense) indicator goes last in a sentence.

True
False

3. How is time indicated spatially? Hint

In front of you is future; behind you is past.
To your dominant side is future; to your non-dominant side is past.
To the right is future; to the left is past.
Up is future; down is past.

4. What is the most common sentence structure in ASL? Hint

Topic - Comment
Object - Subject - Verb
Subject - Verb - Object
Subject - Object - Verb

5. Repeating a sign can change its meaning.

True
False

6. What ASL mouthing means 'medium' or 'so-so' adverbially? Hint

fish
cs
mm
cha

7. What idiom means "have been to that place"? Hint

'touch finish'
'travel finish'
'past visit'
'been there, done that'

8. ASL is most closely related to what other sign language(s)? Hint

French Sign Language (LSF)
Martha's Vineyard Sign Language (MVSL)
British Sign Language
Native American sign languages

9. Where is the time spot? Hint

On the non-dominant wrist, where a watch face would be.
On your temple (dominant side)
On your chin
On your chest

10. How do you sign '25'? Hint

'20' then '5'
Palm forward, thumb and index straight, other fingers bent, then '5' (all fingers straight)
'2' then '5'
Palm forward, fingers straight and spread, then bend and straighten the middle finger a few times.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the first number in ASL that requires two hands?

Answer: 1,000

For '1,000' or larger numbers, the dominant hand taps the palm of the non-dominant hand once for each comma. For example, for '2,000,000', sign '2', then tap twice. Hundreds are indicated by following the number with the 'C' handshape.
2. The time (tense) indicator goes last in a sentence.

Answer: False

When the tense changes, the tense indicator comes first (e.g. '2-weeks-ago', or 'tomorrow'). No indicator is needed if the previously-stated indicator is still correct.
3. How is time indicated spatially?

Answer: In front of you is future; behind you is past.

Farther in front is farther in the future, and farther to the rear is farther in the past. The present is close to the body.
4. What is the most common sentence structure in ASL?

Answer: Topic - Comment

The topic is indicated by raising the chin and eyebrows.
5. Repeating a sign can change its meaning.

Answer: True

Often, repeating a sign changes its meaning. Commonly, noun/verb pairs differ only in movement, e.g. 'chair' has a repeated movement, while 'sit' has the same movement only once.
6. What ASL mouthing means 'medium' or 'so-so' adverbially?

Answer: mm

'Cs' means 'a small amount', e.g. modifying 'near' to mean 'very-near'. 'Cha' means 'a large amount', e.g. modifying 'far' to mean 'very-far'. 'Fish' isn't used adverbially; it's required for the sign 'finish'.
7. What idiom means "have been to that place"?

Answer: 'touch finish'

'Finish' is generally used to indicate something completed or in the past.
8. ASL is most closely related to what other sign language(s)?

Answer: French Sign Language (LSF)

One of the co-founders of the first school for the Deaf in the United States was a Deaf Frenchman named Laurent Clerc, who was invited by Thomas Gaullaudet to come from Paris. ASL is approximately 60% common with LSF. The second largest influence was probably MVSL, because of the large number of native users of that language that attended that school (now the American School for the Deaf in Hartford, CT).
9. Where is the time spot?

Answer: On the non-dominant wrist, where a watch face would be.

For example, to sign 3:00, touch the '3' handshape to the time spot, then shake your dominant hand a couple of times (to indicate the ":00"). The age spot is on your chin, and the cents spot is on your temple.
10. How do you sign '25'?

Answer: Palm forward, fingers straight and spread, then bend and straighten the middle finger a few times.

The only sign in the twenties that includes the sign for '2' is '22'.
Source: Author mam711

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us