Quiz about Hands Up for Coffee
Quiz about Hands Up for Coffee

Hands Up for Coffee Trivia Quiz


Can you ask for coffee in the sign language known as Auslan? What exactly *is* Auslan? See how much you know!

A multiple-choice quiz by VegemiteKid. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Sign Languages

Author
VegemiteKid
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,760
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
313
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Auslan, the primary sign language of Australia, uses signs from British, Irish, New Zealand and American sign language.

True
False

2. Bearing in mind Australia's heritage, for what does the 'B' stand in the acronym 'BANZSL'?
Hint

Brisbane
Better
British
Belgian

3. The first recorded 'signer' in Australia was John Carmichael, who was a deaf immigrant from which country? Hint

Paraguay
Malta
Scotland
USA

4. Auslan was officially recognised as a LOTE language in 1981. In this context, for what does the acronym LOTE stand? Hint

Living On The Edge
Language Of The East
Lesser Of Two Evils
Languages Other Than English

5. Choose the most correct statement: Auslan can be used by... Hint

Deaf people only
Both deaf and mute people
Mute people only
Anyone who learns it

6. Though there were a number of earlier preliminary works, the production of the first official Auslan Dictionary helped to standardise signs. In what year was it first published?
Hint

1989
2000
1940
1954

7. In all Australian states and territories (except New South Wales and Queensland), what drink is signified in Auslan by forming a sideways "C" shape with pointer finger and thumb, and tilting it towards the mouth?

Answer: (One Word - a drink (think of the name of the quiz))
8. In what context is the smart phone application 'Smart Auslan' NOT used? Hint

Providing museum interpretations
Intercepting signals from the Mars Rover
Self-guided cultural tour information
Viewings of special exhibits at the National Gallery of Victoria

9. There is a Christian deaf fellowship in South East Queensland (Australia) that is called 'Signs'.

True
False

10. It's possible to purchase games in AUSLAN, including a version which of those listed? Hint

Cluedo
Monopoly
Bingo
Who Am I?


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Auslan, the primary sign language of Australia, uses signs from British, Irish, New Zealand and American sign language.

Answer: True

Auslan has been around in some form for many years, though in printed form only since the mid 1940s. It has words and signs in common with the sign languages of the major English speaking countries of the world. Auslan was originally based on Irish sign language, and was one-handed.
2. Bearing in mind Australia's heritage, for what does the 'B' stand in the acronym 'BANZSL'?

Answer: British

The acronym stands for 'British, Australian and New Zealand Sign Language'. All three were developed from a deaf sign language used in Britain in the 1800s. Some common elements remain in all three languages, though each now has regional variations.
3. The first recorded 'signer' in Australia was John Carmichael, who was a deaf immigrant from which country?

Answer: Scotland

John Carmichael was an engraver who arrived from Edinburgh and settled in Sydney in 1825. He was apparently a great story-teller, and enthralled the deaf community with his tales.
4. Auslan was officially recognised as a LOTE language in 1981. In this context, for what does the acronym LOTE stand?

Answer: Languages Other Than English

Because Australia is one of the most multicultural countries in the world, with a vast number of languages spoken, most schools and universities run LOTE programs.

Both indigenous and Auslan are considered LOTE and are available for students to learn. Many languages are also taught in community centres, and for children of immigrant families, Saturday or evening cultural classes, which include native language acquisition, are held.
5. Choose the most correct statement: Auslan can be used by...

Answer: Anyone who learns it

Anyone can learn Auslan and it's a useful tool to have, the same as knowing any language other than your native tongue.

Many people who are deaf are also proficient at lip-reading, and generally use a combination of sign language and lip-reading when communicating. For this reason, it's important to form your words clearly, though not in an over-emphasised manner, and to stand where your face can be easily seen, when speaking to a deaf person.
6. Though there were a number of earlier preliminary works, the production of the first official Auslan Dictionary helped to standardise signs. In what year was it first published?

Answer: 1989

Many of the early works were excessively technical and required background knowledge of other signs. It was not until 1989 that Trevor Johnston, the primary developer and advocate for Auslan, had a complete dictionary published. There have been revised versions produced since then.
7. In all Australian states and territories (except New South Wales and Queensland), what drink is signified in Auslan by forming a sideways "C" shape with pointer finger and thumb, and tilting it towards the mouth?

Answer: Coffee

There is a separate sign for lovers of cappuccino, and another for tea drinkers. A sign exists for a can of drink too, where the action of removing the ring-pull of a can is mimicked.

Separate signs also exist for beer, lemonade and soup, while there is also a generic sign for drink.
8. In what context is the smart phone application 'Smart Auslan' NOT used?

Answer: Intercepting signals from the Mars Rover

'Smart Auslan' is a smartphone application that transforms museum, art gallery and other self-guided tour interpretations into Auslan with text captions. As the use of smartphone applications increases, is it anticipated that more uses will be found, particularly for emergency services such as bushfire warnings and extreme weather warnings at the beach.
9. There is a Christian deaf fellowship in South East Queensland (Australia) that is called 'Signs'.

Answer: True

Many deaf fellowships exist in Australia, with some denominations having deaf signing integrated into their regular services, and some conducting separate services for the deaf.
10. It's possible to purchase games in AUSLAN, including a version which of those listed?

Answer: Bingo

Deaf Australia produces a game of Bingo as a means of learning and consolidating Auslan signing skills. It focusses primarily on single letters.

The website SignPlanet also has a number of excellent online games to increase Auslan knowledge of words and phrases.
Source: Author VegemiteKid

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us