Quiz about Sign Languages
Quiz about Sign Languages

Sign Languages Trivia Quiz


There are many myths surrounding sign languages, in particular that there is only one, universal language. Discover more by taking this quiz!

A multiple-choice quiz by riotgrrl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Sign Languages

Author
riotgrrl
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,150
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2157
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 97 (10/10), anaw3430 (3/10), Guest 2 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. British Sign Language and American Sign Language are: Hint

essentially the same, but with minor differences
different, but mutually intelligible
identical
very different

2. Fingerspelling (spelling out words letter by letter) is a useful skill, but is a poor substitute for a knowledge of sign language because: Hint

it is slower to communicate letter by letter
all of these
it is very difficult to communicate emotion through fingerspelling
sign language users may not know the word being spelt

3. In American Sign Language, fingerspelling requires the use of two hands.

True
False

4. Sign language can be defined as communication using only the hands.

True
False

5. Some in the Deaf community use a sign language as their first language. Some educators believe that it is very important to learn a spoken language. What is this belief called? Hint

anti-signism
auralism
vocalism
oralism

6. Sign languages are not 'simple' and can convey complex ideas as effectively as spoken languages.

True
False

7. British Sign Language has a sign for every common word in British English, and shares the same grammar.

True
False

8. Culturally Deaf people (those who feel a part of Deaf community) would generally love to be able to hear perfectly and communicate using spoken languages.

True
False

9. Sign languages would be a useful method of communication for deaf people who also: Hint

have a minor physical disability
both of these
are of pre-school age
neither of these

10. Despite the plethora of different sign languages, an international sign language was developed. Like all 'invented' languages, it has proved unpopular. What was its name? Hint

Gestuno
Volapuk
Esperanto
Laadan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. British Sign Language and American Sign Language are:

Answer: very different

Although Britain and the US share a spoken language, their sign languages have grown up separately. American Sign Language (ASL), also used in much of Canada, is heavily influenced by French Sign Language. British Sign Language (BSL) is similar to Australian Sign Language (AusLan).
2. Fingerspelling (spelling out words letter by letter) is a useful skill, but is a poor substitute for a knowledge of sign language because:

Answer: all of these

Although fingerspelling is an extremely useful skill which anyone can learn in a couple of hours, it is awkward and unwieldy to use in conversation. True sign language uses a vast range of signs and grammar to communicate, and cannot be learnt fluently in a short period of time. Nevertheless, it is rewarding to study, particularly if you have Deaf friends or acquaintances to converse with.
3. In American Sign Language, fingerspelling requires the use of two hands.

Answer: False

In ASL, fingerspelling requires only one hand. In BSL, letters are formed using both hands (with the exception of 'C'). Both systems have advantages, BSL letters being easier to learn as they are more systematic and many resemble their written counterparts.
4. Sign language can be defined as communication using only the hands.

Answer: False

Sign languages convey meaning through the positioning and expression of various parts of the body, including facial expressions, lip patterns and upper body and head movement.
5. Some in the Deaf community use a sign language as their first language. Some educators believe that it is very important to learn a spoken language. What is this belief called?

Answer: oralism

In the middle of the 20th century, it was common for deaf and hard-of-hearing children to be taught spoken languages only. Campaigning by some Deaf people has highlighted the value of sign languages, but pressure to integrate deaf children into mainstream schooling can lead to an effectively oralist approach.
6. Sign languages are not 'simple' and can convey complex ideas as effectively as spoken languages.

Answer: True

Sign languages can convey ideas on any subject. Poetry is written in sign languages, and jokes are told all the time! Despite their complexity, they can be easier to learn than spoken languages, as signs often bear a closer resemblance to the ideas they signify than words can.
7. British Sign Language has a sign for every common word in British English, and shares the same grammar.

Answer: False

The grammar of BSL (and also of ASL) are very different to those of spoken English. Word (sign) order is altered, some words such as 'the' are not used, and others such as orange (the fruit) and orange (the colour) have distinct signs. Signed English is a system which applies ASL or BSL signs to the grammar of spoken English.
8. Culturally Deaf people (those who feel a part of Deaf community) would generally love to be able to hear perfectly and communicate using spoken languages.

Answer: False

Hearing-impaired people may not like to call themselves 'deaf', and would often like to recover their hearing, but the term 'Deaf' (with a capital 'D') is applied to people who are proud of their culture and languages. They may well have been deaf since birth and gone to a school for deaf children.

Some people would include groups such as hearing children of deaf parents under the term Deaf.
9. Sign languages would be a useful method of communication for deaf people who also:

Answer: both of these

Sign languages can and are learnt by people of all ages, including pre-school children. If someone has a physical disability which makes it difficult for them to sign conventionally, it is usually easy for them to adapt the language as necessary. Sign languages can be adapted in many ways and are even be used by deaf-blind people in addition to the deaf-blind manual, a system of letters traced on a hand.
10. Despite the plethora of different sign languages, an international sign language was developed. Like all 'invented' languages, it has proved unpopular. What was its name?

Answer: Gestuno

Sign languages are vital, living languages, because like spoken languages they have been developed by their users. As there is little broadcasting in sign languages, regional 'accents' tend to be strong, and an international sign language (though useful) will never gain mass acceptance.
Source: Author riotgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 97: 10/10
Jan 19 2023 : anaw3430: 3/10
Jan 19 2023 : Guest 2: 8/10
Jan 13 2023 : Guest 196: 6/10
Jan 12 2023 : Guest 78: 7/10
Jan 09 2023 : Guest 180: 5/10
Jan 09 2023 : Guest 183: 1/10
Jan 04 2023 : Guest 78: 7/10
Jan 02 2023 : Guest 47: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Signers, Singers and Sinners:

A group of quizzes on some people from history and the world of entertainment.

  1. Saints And Sinners Average
  2. Signers of the Declaration of Independence Average
  3. Sign Languages Average
  4. Warning Sign Easier
  5. Seven Deadly Sins Average
  6. A Song About a Woman Very Easy
  7. Country Singers in Country Songs Average
  8. Johnny Cash Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us