Quiz about The Morse Code Alphabet
Quiz about The Morse Code Alphabet

The Morse Code Alphabet Trivia Quiz


I'll show you some dots and dashes and you tell me what letter they represent in Morse code. Enjoy!

A photo quiz by zebra101. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Sign Languages

Author
zebra101
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
363,478
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
681
Last 3 plays: Guest 162 (5/10), Guest 190 (10/10), Guest 122 (10/10).
photo quiz
1. What letter is represented by four dots? Hint

H
K
J
G

photo quiz
2. What letter is this? Hint

D
E
B
C

photo quiz
3. Which of the following letters is seen here? Hint

Z
Y
X
W

photo quiz
4. Which letter is this? Hint

N
P
O
Q

photo quiz
5. What letter is made by two dots? Hint

I
J
G
K

photo quiz
6. What letter is made by three dots? Hint

S
T
R
U

photo quiz
7. What letter is made with one dash? Hint

U
S
V
T

photo quiz
8. Which of the following letters is seen here? Hint

U
W
V
X

photo quiz
9. What is this letter? Hint

A
C
B
D

photo quiz
10. What letter is represented by two dashes? Hint

N
L
O
M


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What letter is represented by four dots?

Answer: H

The Morse code was invented in 1836 by Samuel F. B. Morse. He lived from 1791 to 1872. Along with creating the Morse code, he was also a painter.
2. What letter is this?

Answer: D

Morse code is most often sent with a telegraph. Samuel Morse invented an electric telegraph in 1837 that could be used to send Morse code messages. Morse code can also be sent by flashes of light or sound.
3. Which of the following letters is seen here?

Answer: Z

The first Morse code message was sent in 1844 from Washington D.C. to Baltimore, Maryland. The message was "What hath God wrought". Morse sent it as a demonstration for the U.S. Congress.
4. Which letter is this?

Answer: P

Dots and dashes are also known as dits and dahs. A dot is one unit of time, a dash is three units of time, the pause between letters is three units of time, and the pause between words is seven units of time.
5. What letter is made by two dots?

Answer: I

Along with letters, numbers and punctuation can be used in Morse code. Some of the punctuation includes a dollar sign, ampersand, and plus sign. An at sign (@) is made by putting together the letters A and C.
6. What letter is made by three dots?

Answer: S

The letter S is used in the message "SOS", which is one of the most common and well-known uses of the Morse code. The letter O is made with three dashes. Although SOS is often said to stand for "Save Our Ship" or "Save Our Souls", it actually doesn't stand for anything.
7. What letter is made with one dash?

Answer: T

The International Morse code was created in 1851. It is a modified version of the original code.
8. Which of the following letters is seen here?

Answer: W

Morse code has some prosigns, or letter combinations that stand for something. Some examples include BK, which means "break" or SN, which means "understood". SOS is also one.
9. What is this letter?

Answer: A

There have been extensions made to the Morse code for non-English languages. These include letters with accents.
10. What letter is represented by two dashes?

Answer: M

When Morse code was first invented, it was one of the only ways to send electronic messages. It was also used in wars as a message system. Today, it isn't used as often but is still used with CW radios and as navigation signals. Physically disabled people who cannot talk or use computers, can use it to blink or tap messages.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 162: 5/10
Feb 04 2023 : Guest 190: 10/10
Feb 04 2023 : Guest 122: 10/10
Feb 04 2023 : Guest 5: 10/10
Feb 03 2023 : Guest 68: 5/10
Feb 03 2023 : Guest 80: 8/10
Feb 03 2023 : Guest 216: 9/10
Feb 03 2023 : Guest 158: 10/10
Feb 02 2023 : Guest 204: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us