FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 US Congress Quizzes, Trivia and Puzzles
 US Congress Quizzes, Trivia

U.S. Congress Trivia

U.S. Congress Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government

Fun Trivia
23 U.S. Congress quizzes and 295 U.S. Congress trivia questions.
1.
  U.S. Senators: Who Did They Beat?    
Match Quiz
 10 Qns
Many U.S. senators have remained relatively obscure, while others have become nationally known figures or have had interesting elections. Can you match these 10 U.S. Senators to the candidates they defeated to win the office?
Average, 10 Qns, Joepetz, May 10 21
Average
Joepetz gold member
May 10 21
322 plays
2.
  The Fate of Impeachment Republicans    
Classification Quiz
 10 Qns
The 2022 US primaries revealed the fate of the Republicans who voted to impeach Donald Trump. Can you sort out who finished where?
Average, 10 Qns, parrotman2006, Nov 22 22
Average
parrotman2006 gold member
Nov 22 22
177 plays
3.
  Senator Ted Kennedy - "The Lion of the Senate"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Senator Ted Kennedy's life was filled with tragedy, scandal and achievement. He died on August 25, 2009. His death marks the end of an American dynasty.
Average, 10 Qns, robbieh, Jan 27 20
Average
robbieh
Jan 27 20
599 plays
4.
  Distinguished United States Senators   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Outstanding senators come from a broad spectrum of political philosophies. Here are a few of those leaders.
Average, 10 Qns, Rehaberpro, Aug 30 12
Average
Rehaberpro
487 plays
5.
  The U.S. Congress   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The U.S. Congress is a vital institution not only in the lives of Americans but has influence around the world. How well do you understand this body?
Average, 10 Qns, skipp1, Mar 07 09
Average
skipp1
936 plays
6.
  Famous United States Senators    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are descriptions of ten senators who have served with distinction in the United States Senate.
Average, 10 Qns, chessart, Jun 12 11
Average
chessart gold member
2095 plays
7.
  Who'd Have Thunk It?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Elections are coming (aren't they ALWAYS?). We know our Congresspersons get incredible perks in the job, but "who'd have thunk" what they really get? Take this quiz, review some basics, and separate a few facts from fiction. WARNING - US ORIENTED.
Tough, 10 Qns, goatlockerjoe, Jan 12 16
Tough
goatlockerjoe
361 plays
8.
  The Powers of the U.S. Congress    
Multiple Choice
 10 Qns
"WE THE PEOPLE" are the first three words of the U.S. Constitution. The founders spent the most time arguing and reaching compromises over what was to become the first article of the new Constitution, the legislative branch and its powers.
Average, 10 Qns, ncterp, Nov 06 22
Average
ncterp gold member
Nov 06 22
151 plays
9.
  U.S. Senate Members of the 109th Congress, Jan 200   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the people who were making decisions for Americans during the 109th Congress, which ran from Jan 2005- Jan 2007?
Easier, 10 Qns, boogerdog, Sep 23 19
Easier
boogerdog
Sep 23 19
807 plays
10.
  US Senators of the 113th Congress - Part 1    
Multiple Choice
 20 Qns
This is part one of a series. This quiz covers the careers of senators from states Alabama alphabetically through Georgia. There is one question for each senator.
Average, 20 Qns, Joepetz, May 10 21
Average
Joepetz gold member
May 10 21
258 plays
trivia question Quick Question
Who won the Arkansas Senate race?

From Quiz "U.S. Midterm Elections 2002"




11.
  U.S. Senators of the 113th Congress: Part 5    
Multiple Choice
 20 Qns
The final part of the series. This quiz asks one question for each senator from South Dakota alphabetically through Wyoming.
Average, 20 Qns, Joepetz, May 10 21
Average
Joepetz gold member
May 10 21
343 plays
12.
  US Senators of the 113th Congress: Part 3    
Multiple Choice
 20 Qns
Part 3 of 5. This quiz has one question for each senator from states Massachusetts alphabetically through New Jersey.
Average, 20 Qns, Joepetz, May 10 21
Average
Joepetz gold member
May 10 21
198 plays
13.
  US Senators of the 113th Congress: Part 4    
Multiple Choice
 20 Qns
Part 4 of 5. This quiz has twenty questions, one for each senator representing US states New Mexico alphabetically through South Carolina.
Average, 20 Qns, Joepetz, May 10 21
Average
Joepetz gold member
May 10 21
238 plays
14.
  US Senators of the 113th Congress: Part 2    
Multiple Choice
 20 Qns
Part 2 in a series. This quiz deals with the senators from Hawaii alphabetically through Maryland.
Average, 20 Qns, Joepetz, May 10 21
Average
Joepetz gold member
May 10 21
187 plays
15.
  Ted Kennedy and Boston    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is to help us remember the life and work of the last Kennedy brother.
Average, 10 Qns, teacher60, Apr 25 13
Average
teacher60
454 plays
16.
  U.S. Midterm Elections 2002    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz tests your knowledge of the closely watched Senate and Gubernatorial races of Decision 2002.
Average, 15 Qns, nicole13, Jan 03 19
Average
nicole13 gold member
Jan 03 19
907 plays
17.
  2nd in Line: Speakers of the House    
Multiple Choice
 10 Qns
Interesting and straightforward trivia about notable Speakers of the House and their accomplishments.
Tough, 10 Qns, RooseveltRules, Jul 06 11
Tough
RooseveltRules
323 plays
18.
  Congressional Elections of 2020    
Multiple Choice
 10 Qns
As well as electing its President, Americans voted for the 117th Congress in 2020. How closely did you follow the House and Senate races?
Tough, 10 Qns, parrotman2006, Dec 03 20
Tough
parrotman2006 gold member
Dec 03 20
142 plays
19.
  Congressional Lingo    
Multiple Choice
 10 Qns
If you want to sound like a political insider you have to learn the lingo.
Average, 10 Qns, operafan, Jun 16 15
Average
operafan
2167 plays
20.
  Odd U.S. Senate    
Multiple Choice
 10 Qns
Odd facts about the United States Senate and events surrounding it during its history.
Difficult, 10 Qns, Blakey, Mar 07 09
Difficult
Blakey
752 plays
21.
  Diversity in Congress    
Multiple Choice
 10 Qns
For most of its history, the U.S. congress has been a largely white male affair. As diversity creeps in, test your wits about those who broke ground.
Tough, 10 Qns, sku, Aug 04 21
Tough
sku
Aug 04 21
405 plays
22.
  The House, the Senate, and the Governors, Too    
Multiple Choice
 20 Qns
Quiz on facts about our state executives and national legislators. Range from the general and easy to the obscure. Political afficianados should find it interesting. Enjoy!
Tough, 20 Qns, enolam, Apr 23 23
Tough
enolam
Apr 23 23
766 plays
23.
  108th Congress    
Multiple Choice
 10 Qns
Just some interesting facts about the 108th Congress, its personalities and its districts
Difficult, 10 Qns, sdpugluv, Apr 25 09
Difficult
sdpugluv
592 plays

U.S. Congress Trivia Questions

1. In December 2006, where was South Dakota Democratic Sen. Tim Johnson when he started bleeding from his brain, causing him to became paralyzed and damaging his speaking abilities?

From Quiz
U.S. Senators of the 113th Congress: Part 5

Answer: On a radio show

Johnson was being interviewed on a Yankton, South Dakota radio show when he suffered the attack which was caused by having tangled blood vessels in his brain. Johnson later returned to the Senate two months later with improved speech but used a motorized scooter to travel.

2. In July 2014, Democratic Senator Tom Udall of New Mexico introduced a constitutional amendment that, if it became law, would have overturned what Supreme Court case?

From Quiz US Senators of the 113th Congress: Part 4

Answer: Citizens United v. Federal Election Commission

Udall's amendment would have limited the amount of outside money a corporation of union could donate to a political campaign. The amendment passed the Senate Judiciary Committee but failed to receive the necessary 2/3 support of the full Senate.

3. Sen. Elizabeth Warren, a Massachusetts Democrat, has reputation for aggressively fighting banks and other large financial institutions. Prior to becoming a senator, Warren was influential in the creation of what agency?

From Quiz US Senators of the 113th Congress: Part 3

Answer: Consumer Financial Protection Bureau

Warren suggested the creation of the CFPB as part of the Dodd-Frank Wall Street Reform. It was speculated that President Obama would have nominated her to lead the bureau but believed she was too polarizing a figure to be confirmed by the Senate. Obama nominated Richard Cordray instead.

4. Who were Teddy's famous older brothers?

From Quiz Ted Kennedy and Boston

Answer: John and Robert

Both brothers were sadly assassinated, one, John, as President of the USA and the second, Robert, a potential president.

5. The Committee in the House of Representatives that is responsible for issues such as taxes and international trade is called the Committee on what?

From Quiz The U.S. Congress

Answer: Ways and Means

Presumably the name came about as a description by which the "ways and means" of revenues were collected! Members cannot serve on any other Committee although technically they can apply for a waiver. Three former Presidents served as Chairman of the Committee: Polk, Fillmore and McKinley.

6. Which Speaker's presidential aspirations were cut short by a close defeat to Grover Cleveland?

From Quiz 2nd in Line: Speakers of the House

Answer: James G Blaine

The election came down to the state of New York. Prior to the election, a Blaine supporter made a speech accusing the Democrats of representing "rum, Romanism, and rebellion." Chastising an opponent for representing drinking, Catholicism, and the Confederacy was not the wisest move in New York and Blaine lost the election.

7. What Vietnam POW was first elected in 1986 to represent Arizona in the United States Senate?

From Quiz U.S. Senate Members of the 109th Congress, Jan 200

Answer: John McCain

Senator McCain was held for over five years in a North Vietnamese prison camp. His unsuccessful attempt to get the Republican nomination in the 2000 presidential election brought him to national prominence.

8. Who was the first Asian-American in congress? (All questions about congress refer to voting members only, not non-voting delegates).

From Quiz Diversity in Congress

Answer: Dalip Singh Saund

Saund, an Indian born Democrat from California, served three terms in the House (1957-1962). Hiram Fong (R-HI) was the first Asian-American in the U.S. senate, Daniel Inouye (D-HI) was the first Japanese-American in congress, and S.I. Hayakawa (R-CA) was the first Asian-American to be elected to the senate from the mainland U.S. Interestingly, after Saund, no South Asian was elected to the congress until Bobby Jindal (R-LA) in 2004.

9. James Shield, from Maine, holds a senatorial record that might never be broken, what is it?

From Quiz Odd U.S. Senate

Answer: He represented three states

In 1849 he represented Illinois then moved to Minnesota and represented them in 1858 and later moved to Missouri where he represented them in 1879.

10. In the 108th Congress, which religion has the highest number of members?

From Quiz 108th Congress

Answer: Roman Catholic

149 members identified themselves as Roman Catholic, 71 as Baptist.

11. Who won the Minnesota Senate race in 2002?

From Quiz U.S. Midterm Elections 2002

Answer: Norm Coleman

Probably one of the most closely watched races in the country because of the plane crash that killed Senator Paul Wellstone (D) and his replacement by former Vice President Walter Mondale. Norm Coleman (R) is the former mayor of St. Paul. Jim Moore was the Independence Party candidate.

12. To limit debate and the number of allowable amendments to a particular piece of legislation in the U.S. Senate, the members may enter into what kind of an agreement?

From Quiz Congressional Lingo

Answer: unanimous consent agreement

If you really want to sound cool call it a "UC." :-)

13. What race for the House of Representatives was closest, with a margin in the single digits?

From Quiz Congressional Elections of 2020

Answer: Iowa 2

Iowa's Second District was open due to the retirement of Democrat Dave Loebsack. Iowa Democrats were optimistic about holding on to the seat following their successes in the 2018 elections. Former State Senator Rita Hart (Dem) faced off against current State Senator Mariannette Miller-Meeks (Rep), and Miller-Meeks was certified the winner with a margin of six (6) votes out of almost 414,000 cast. California 25 covers Los Angeles and Ventura Counties. Incumbent Republican Mike Garcia, who won a special election in May 2020, was facing off against State Representative Christy Smith. Garcia held on to his seat by a 333 vote margin, with both candidates getting just over 169,000 votes in a race that cost $13.6 million. In Illinois 14, freshman Lauren Underwood held onto her seat against millionaire James Oberweis, winning by around 5000 votes, 50.6 to 49.4. In Arizona 1, incumbent Democrat Tom O'Halleran defeated Tiffany Shedd 51 to 48, winning by about 12,000 votes.

14. Which Democratic leader did Republican Sen. John Thune of South Dakota defeat in 2004 to earn his first term?

From Quiz U.S. Senators of the 113th Congress: Part 5

Answer: Tom Daschle

There was an unspoken rule that one party would not go after the other party's leader. That was broken in 2004 when Thune defeated Daschle. President George W. Bush was popular in the state at the time and Daschle was seen as standing in the way of Bush's agenda. Thune narrowly won 51%-49%. This started a trend of targeting the other party's leaders with Mitch McConnell and Harry Reid, the Republican and Democratic leaders respectively, being target in subsequent elections. Thune had initially ran against and lost to Sen. Tim Johnson in 2002 by 524 votes. Daschle had been essential in securing Johnson's reelection. It was noted by commentators that had Daschle not helped Johnson in 2002 and Thune won, he would have won in 2004 since there would be no strong Republican opposition.

15. Who did New Mexico Democratic Senator Martin Heinrich defeat to win his seat in 2012? It is the same person he succeeded for his House seat in 2008.

From Quiz US Senators of the 113th Congress: Part 4

Answer: Heather Wilson

Heinrich represented New Mexico's first district in the House from 2009-2013. Wilson held that seat before him until she retired to unsuccessfully run for the Senate in 2008. She ran for the Senate again in 2012, but Heinrich defeated her by receiving 51% of the vote.

16. What position did Republican Sen. Jeff Sessions of Alabama hold prior to becoming a U.S. Senator?

From Quiz US Senators of the 113th Congress - Part 1

Answer: Alabama Attorney General

Sessions was first elected to the Senate in 1996 after Democrat Howell Heflin retired. He was re-elected by increasingly wider margins in 2002 and 2008.

17. What was the name of Teddy's wife at the time of his death?

From Quiz Ted Kennedy and Boston

Answer: Vicki

Vicki had a daughter, Caroline, before she married Teddy, thus bringing another Caroline into his close family circle.

18. Which Speaker of the House underwent a painful operation to remove urinary stones (which left him sterile) and later became president?

From Quiz 2nd in Line: Speakers of the House

Answer: James K. Polk

Our 11th President, James K Polk served as Speaker of the House prior to becoming President. Polk is regarded as the first "Dark Horse" President despite his term as Speaker.

19. Barbara Boxer and Diane Feinstein were both elected to the United States Senate from one of three states with two female senators in 2005. Which state was it?

From Quiz U.S. Senate Members of the 109th Congress, Jan 200

Answer: California

Maine and Washington were the other two states that had two female senators representing them at the 109th Congress. Senators Boxer and Feinstein were the first women to be elected from the same state in the same election.

20. Senator Blanche K. Bruce presided over the senate in 1879 but there was something special about him, what was it?

From Quiz Odd U.S. Senate

Answer: He was a former slave

He was the second African American to serve in the senate and the first African American to preside over it.

21. Which Congressional district contains the highest level (percentage) of Hispanics? (Hispanics may be of any race).

From Quiz 108th Congress

Answer: Texas 15

Congressman Hinojosa represents Texas' 15th Congressional District where 78.3% identify as Hispanic.

22. Which U.S. representative's father is South African?

From Quiz The House, the Senate, and the Governors, Too

Answer: Mark Green (R-Wisconsin)

Rep. Green's mother is British, as well.

23. Who won the New Jersey Senate race?

From Quiz U.S. Midterm Elections 2002

Answer: Frank Lautenberg

Scandal-plagued Robert Torricelli (D) withdrew from the New Jersey Senate race and was replaced by former New Jersey Senator Frank Lautenberg shortly before the election. Doug Forrester (R) would have probably won if not for the replacement. Ted Glick was the Green Party candidate.

24. When the House and Senate pass different versions of the same bill (usually because of amendments) the bill has to then go through a special committee called?

From Quiz Congressional Lingo

Answer: The Conference Committee

Or just say, "The bill is in conference right now."

25. What two clauses contained in the Constitution deal with one of the freedoms found in the First Amendment?

From Quiz The Powers of the U.S. Congress

Answer: The Establishment Clause and the Free Exercise Clause

Freedom of Religion. The Establishment Clause states that Congress is prohibited from establishing any religion. The Free Exercise Clause states that Congress may not pass any law that interferes with the free exercise of religion.

26. What Cabinet department did Tennessee Republican Sen. Lamar Alexander lead during the administration of President George H.W. Bush?

From Quiz U.S. Senators of the 113th Congress: Part 5

Answer: Education

Alexander had been President of the University of Tennessee after his governorship, which led to his appointment to head the Education Department. He was criticized when he approved the accreditation of the Transnational Association of Christian Colleges and Schools, despite his entire panel advising against it.

27. Which longtime senator did Democrat Senator Chuck Schumer of New York defeat to win his first term in 1998?

From Quiz US Senators of the 113th Congress: Part 4

Answer: Al D'Amato

D'Amato had already served three terms as senator and was still popular. However, New York is a Democratic state and Schumer was able to rely on the popularity of President Clinton and the First Lady to win with 55%. D'Amato was hurt by Republican attempts to remove Clinton from office, which was largely seen as a political stunt by the general public.

28. Michigan Democratic Sen. Carl Levin served on what city's council prior to becoming a senator?

From Quiz US Senators of the 113th Congress: Part 3

Answer: Detroit

While on the council, Levin was noted for having a close relationship with Coleman Young, Detroit's first African-American mayor. Levin served for four years as the President of the Detroit City Council.

29. Republican Sen. Mike Crapo of Idaho is seen as a highly regarded family values politician of the Mormon faith, which makes his January 2013 conviction for what crime shocking?

From Quiz US Senators of the 113th Congress: Part 2

Answer: Drunk driving

Those who practice the Mormon religion are supposed to abstain from drinking alcoholic beverages. Crapo, who once said he never drank, was arrested for DUI on December 23, 2012. The next month he was sentenced to pay a $250 fine and his license was suspended for one year.

30. Republican Senator Lisa Murkowski of Alaska was the second person to win a Senate seat via a write-in campaign (Strom Thurmond was the first). Her write-in campaign came about when she lost the 2010 Republican primary election to whom?

From Quiz US Senators of the 113th Congress - Part 1

Answer: Joe Miller

Lisa Murkowski was seen as a moderate Republican who often broke ranks with her party, mostly by supporting various nominees appointed by President Obama. This caused her to face a more conservative challenge from magistrate judge Joe Miller in the primary. She lost to him by the close margin of 50.9%-49.1%. However, she came back strongly in the general election by defeating him 39%-35% with Democrat Scott McAdams receiving 23% of the vote.

This is category 18807
Last Updated Apr 20 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.