Quiz about The Powers of the US Congress
Quiz about The Powers of the US Congress

The Powers of the U.S. Congress Quiz


"WE THE PEOPLE" are the first three words of the U.S. Constitution. The founders spent the most time arguing and reaching compromises over what was to become the first article of the new Constitution, the legislative branch and its powers.

A multiple-choice quiz by ncterp. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Government
  8. »
  9. U.S. Congress

Author
ncterp
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,783
Updated
Nov 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
106
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 199 (1/10), Guest 98 (4/10), Shawn519 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Constitution grants Congress different types of power. Which one of the following is NOT a type of power granted to Congress by the Constitution? Hint

implied
inherent
enumerated
allocated

2. The Commerce Clause of the Constitution gives Congress the power to regulate commerce between the states.

True
False

3. What two clauses contained in the Constitution deal with one of the freedoms found in the First Amendment? Hint

The Establishment Clause and the Free Exercise Clause
The Supremacy Clause and the Free Exercise Clause
The Emoluments Clause and the Establishment Clause
The Necessary and Proper Clause and the Due Process Clause

4. Which House of Congress is responsible for the ratification of treaties? Hint

The House (with 2/3rds vote)
The House (with 3/4ths vote)
The Senate (with 2/3rds vote)
The Senate (with 3/4ths vote)

5. The very first enumerated power granted to Congress by The Constitution is the power to tax and spend, thereby creating a fiscal policy. There are two basic theories for maintaining a fiscal policy, the Keynesian theory and the Supply-side theory. Which of these theories advocates for strong government intervention in the economy?

Keynesian theory or Keynesian
Supply-side or trickle down theory

6. Congress is granted numerous powers by the Constitution, but it also denies Congress the power to do which of the following? Hint

regulate commerce with Indian tribes
pass bills relating to bankruptcy
regulate the value of currency
pass bills of attainder

7. A federalist system of government shares power between all levels of government (federal, state, and local).

True
False

8. What position yields the most power in the Senate? Hint

Majority whip
President of the Senate
Senate majority leader
President pro temp

9. What is the federal deficit? Hint

the difference between the amount received and the amount spent by the government annually
the amount of mandatory spending increases each year
the total amount owed by the government
the rise in discretionary spending

10. Article I Section 8 of The Constitution grants Congress the power to declare war. In the mid-1930s, a constitutional amendment was proposed by a congressman from Indiana which would require a national referendum before such a declaration was passed. What name was given to this proposed amendment? Hint

The Ludlow Amendment
The Panay Amendment
The Vandenberg Amendment
The Roger Nash Baldwin Amendment


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Constitution grants Congress different types of power. Which one of the following is NOT a type of power granted to Congress by the Constitution?

Answer: allocated

Enumerated powers are those powers specifically granted to Congress by the Constitution. Implied powers are those powers considered necessary and proper for implementing the enumerated powers. Inherent powers are those powers considered natural for any sovereign country.
2. The Commerce Clause of the Constitution gives Congress the power to regulate commerce between the states.

Answer: True

The Commerce Clause does give Congress the power to regulate inter-state commerce, but the power to regulate intra-state commerce rests only with the states.
3. What two clauses contained in the Constitution deal with one of the freedoms found in the First Amendment?

Answer: The Establishment Clause and the Free Exercise Clause

Freedom of Religion. The Establishment Clause states that Congress is prohibited from establishing any religion. The Free Exercise Clause states that Congress may not pass any law that interferes with the free exercise of religion.
4. Which House of Congress is responsible for the ratification of treaties?

Answer: The Senate (with 2/3rds vote)

To be precise the Senate gives its advice and consent to treaties made by the executive. A 2/3rds vote is still required. Many of the government's early treaties were with France (His Most Christian Majesty).
5. The very first enumerated power granted to Congress by The Constitution is the power to tax and spend, thereby creating a fiscal policy. There are two basic theories for maintaining a fiscal policy, the Keynesian theory and the Supply-side theory. Which of these theories advocates for strong government intervention in the economy?

Answer: Keynesian theory or Keynesian

The Keynesian theory developed by John Maynard Keynes advocates that strong government action is necessary to stimulate the economy. The New Deal was formed on this economic theory. The supply-side theory, or "trickle down" theory supposes that the wealthy will invest money in the economy which will then "trickle down" to the masses.
6. Congress is granted numerous powers by the Constitution, but it also denies Congress the power to do which of the following?

Answer: pass bills of attainder

A bill of attainder is the punishment and conviction of a person of a crime without a trial. It means the nullification of a person's civil rights.
7. A federalist system of government shares power between all levels of government (federal, state, and local).

Answer: True

There are two types of federalism, dual federalism and cooperative federalism. Dual federalism is when each level exercises its specific powers. Cooperative federalism is when these powers overlap.
8. What position yields the most power in the Senate?

Answer: Senate majority leader

The president of the Senate is the vice president of the U.S. The president pro temp presides over the Senate.
9. What is the federal deficit?

Answer: the difference between the amount received and the amount spent by the government annually

The national debt is the total owed by the government. Mandatory spending is for programs like Social Security, VA benefits, Medicare, etc.
10. Article I Section 8 of The Constitution grants Congress the power to declare war. In the mid-1930s, a constitutional amendment was proposed by a congressman from Indiana which would require a national referendum before such a declaration was passed. What name was given to this proposed amendment?

Answer: The Ludlow Amendment

Introduced by Louis Ludlow, the proposed amendment did not gain much traction until 1937 when Japanese warplanes bombed and sunk the USS Panay, a gunboat anchored near Nanking, China. Still, even with that provocation, the mood of the country was one of isolationism. The amendment failed to receive the necessary 2/3rds vote of each house.
Source: Author ncterp

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 199: 1/10
Nov 27 2022 : Guest 98: 4/10
Nov 26 2022 : Shawn519: 5/10
Nov 23 2022 : jwwells: 6/10
Nov 23 2022 : MariaVerde: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 213: 5/10
Nov 21 2022 : donna399: 4/10
Nov 20 2022 : Anniegal: 4/10
Nov 18 2022 : Guest 174: 7/10

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us