Quiz about Melodies and Motifs BanjoKazooie
Quiz about Melodies and Motifs BanjoKazooie

Melodies and Motifs: "Banjo-Kazooie" Quiz


Can you identify these ten sheet music snippets from "Banjo-Kazooie" for the N64? Note that bass and rhythm lines are not used, and the focus is on melodies instead of intros. The music was written by Grant Kirkhope.

A photo quiz by qrayx. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music from TV and Movies
  8. »
  9. Specific Soundtracks

Author
qrayx
Time
2 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
410,426
Updated
Oct 11 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
63
1. Which level is this from? Hint

Treasure Trove Cove
Clanker's Cavern
Mumbo's Mountain
Grunty's Lair

photo quiz
2. Which level is this from? Hint

Bubblegloop Swamp
Mad Monster Mansion
Grunty's Lair
Gobi's Valley

photo quiz
3. Which level is this from? Hint

Click Clock Wood
Mumbo's Mountain
Clanker's Cavern
Freezeezy Peak

photo quiz
4. Which level is this from? Hint

Mumbo's Mountain
Freezeezy Peak
Bubblegloop Swamp
Treasure Trove Cove

photo quiz
5. Which level is this from? Hint

Gobi's Valley
Rusty Bucket Bay
Click Clock Wood
Mad Monster Mansion

photo quiz
6. Which level is this from? Hint

Clanker's Cavern
Freezeezy Peak
Bubblegloop Swamp
Grunty's Lair

photo quiz
7. Which level is this from? Hint

Mad Monster Mansion
Click Clock Wood
Rusty Bucket Bay
Mumbo's Mountain

photo quiz
8. Which level is this from? Hint

Gobi's Valley
Freezeezy Peak
Treasure Trove Cove
Rusty Bucket Bay

photo quiz
9. Which level is this from? Hint

Clanker's Cavern
Bubblegloop Swamp
Grunty's Lair
Gobi's Valley

photo quiz
10. Which level is this from? Hint

Treasure Trove Cove
Click Clock Wood
Mad Monster Mansion
Rusty Bucket Bay

photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which level is this from?

Answer: Treasure Trove Cove

This song is played on steel drums, which are from the Caribbean and often associated with beaches and the tropics. The music fades into a "Jaws"-like song when the player is chased by Snacker (the shark) in the water, and it fades out entirely when the player flies up high.
2. Which level is this from?

Answer: Grunty's Lair

"Grunty's Lair" is the hub world from which players access all the other levels. It is based on the children's song "Teddy Bear's Picnic" (which is also in 6/8). There are many versions of this song played on different instruments, which will fade in and out when the player is near the entrance or a jigsaw for a world.

For example, when approaching the Treasure Trove Cove entrance, it plays on accordions to evoke a pirate feel.
3. Which level is this from?

Answer: Click Clock Wood

Just like the "Grunty's Lair" song, there are different versions of this song. There is one for each season, as well as the hub world (and a few more for some interior spaces). In the Summer version, it's turned into a waltz, moving into a 3/4 time signature.
4. Which level is this from?

Answer: Mumbo's Mountain

Every level in "Banjo-Kazooie" with water has a version of its music played on the marimba (wooden xylophone). The marimba has a muted quality that evokes the feeling of hearing underwater. This usually stands in contrast to the sharper attacks of wind instruments heard above the water.
5. Which level is this from?

Answer: Gobi's Valley

Gobi's Valley is an Egyptian-themed world with pyramids and a sphinx (even though the real-life Gobi Desert is in China and Mongolia). To evoke this feeling, Egyptian instruments are used, with a particular focus on reed instruments.
6. Which level is this from?

Answer: Bubblegloop Swamp

In addition to conventional instruments, this track uses tuned frog croaks and other swamp sounds to evoke the feel of this level. Like all levels, this track has many different versions that play in different contexts (like being indoors), but a wholly new track is played when competing against Mr. Vile.
7. Which level is this from?

Answer: Mad Monster Mansion

"Banjo-Kazooie" relied heavily on wind instruments (reeds and horns in particular) compared to other soundtracks. These usually have lighter or goofier connotations than the more emotional strings or pianos. This is why even the "scary" level still sounds lighthearted.
8. Which level is this from?

Answer: Freezeezy Peak

Like many winter-themed moments in media (games, movies, TV), "Freezeezy Peak" uses jingle bells to evoke a Christmas feel. It also makes use of a horn section for good portions of the melody, sounding a bit like a brass quartet that one might hear at a Christmas market. This song has a sad minor-keyed version when visiting Boggy's children before they have any presents.
9. Which level is this from?

Answer: Clanker's Cavern

This song, like "Grunty's Lair," is in 6/8. 3/4 and 6/8 might logically look the same, but they are treated differently. 3/4 is counted as three beats, sub-divided into two eighth notes each (duple time). 6/8 is counted as two, sub-divided into three eighth notes (compound time).
10. Which level is this from?

Answer: Rusty Bucket Bay

"Rusty Bucket Bay" has a few recognizable melody lines, making it hard to choose just one for this question. This snippet is of the opening chromatic scale. A chromatic scale is when every semi-tone is played, instead of playing a mixture of full tones and semi-tones heard in major and minor scales.
Source: Author qrayx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 21 2022 : wjames: 2/10
Dec 11 2022 : snhha: 10/10

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us