Quiz about The Book Of Obadiah
Quiz about The Book Of Obadiah

The Book Of Obadiah Trivia Quiz


What do you know about the biblical Book of Obadiah? Try this short quiz to find out - it may be more than you think! The King James Version of the Bible is used throughout.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author cocpreacher

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Obadiah

Author
stedman
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
51,446
Updated
Nov 17 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
57
Last 3 plays: gracemercy1 (8/10), Guest 50 (10/10), Guest 83 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What does the Hebrew name Obadiah mean? Hint

Servant of Jehovah
Bringer of Light
Lover of Cheese
Lord of Vengeance

2. Which of the following is a true fact about the Book of Obadiah? Hint

Longest book in the Bible
Only added to the Bible in the twentieth century
Last book in the Old Testament
Shortest book in the Bible

3. Obadiah himself falls into which category of biblical figure? Hint

King
Major Prophet
Minor Prophet
Judge

4. Obadiah's prophecy concerns the fate of the Edomites, or the people of Edom. Where would you have found the Biblical land of Edom? Hint

Just south of the Dead Sea
Roughly where Morocco is today
Along the eastern Mediterranean coast
It is fictional, like Atlantis

5. According to the Bible, from whom were the Edomites believed to have been descended? He was one of the twin sons of Isaac and Rebecca.
Hint

Joseph
Benjamin
Reuban
Esau

6. According to Obadiah, for what somewhat egotistical sin does God particularly criticise the Edomites? Hint

Jealousy
Anger
Greed
Pride

7. In Verse 4 of the Book of Obadiah, to what high-living bird are the Edomites accused of comparing themselves? Hint

Quail
Peacock
Chicken
Eagle

8. Paraphrasing verses 11-14, of what ungrateful act are the Edomites accused? Hint

Converting God's temple to a marketplace
Worshipping false gods
Not coming to the aid of Israel and its people
Lustfulness and fornication

9. In the words of the King James Bible, verse 9 of Obadiah says that "the house of Jacob shall be a fire, and the house of Joseph a flame." But what will the house of Esau be? Hint: the word usually refers to what is left after a field of grain has been harvested. Hint

Water
Pebbles
Dust
Stubble

10. The final verse of Obadiah states that "saviours will come up on Mount..." what? As well as a specific hill just outside Jerusalem, the word is sometimes used to stand for both Jerusalem and the whole Jewish nation.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does the Hebrew name Obadiah mean?

Answer: Servant of Jehovah

Many of the Biblical prophets had names that reflected their relationship with Jehovah, the Hebrew God. Other examples include Isaiah (Jehovah is salvation), Jeremiah (Jehovah will exalt) and Zechariah (Jehovah remembers).
2. Which of the following is a true fact about the Book of Obadiah?

Answer: Shortest book in the Bible

The Book of Obadiah consists of a single chapter, with a mere 21 verses. By contrast, the longest book of the Bible, Psalms, has 150 chapters comprising a total of 2,526 verses.
3. Obadiah himself falls into which category of biblical figure?

Answer: Minor Prophet

The Christian Bible includes books credited to twelve so-called "minor prophets": Hosea, Joel, Amos, Obadiah, Jonah, Micah, Nahum, Habakkuk, Zephaniah, Haggai, Zechariah, and Malachi. Their books tend to be shorter than those of the four "major prophets", who are Isaiah, Jeremiah, Ezekiel, and Daniel.
4. Obadiah's prophecy concerns the fate of the Edomites, or the people of Edom. Where would you have found the Biblical land of Edom?

Answer: Just south of the Dead Sea

Obadiah Verse 1 (King James Version) includes the words "Thus saith the Lord GOD concerning Edom."

Historically, Edom was a kingdom located just south of the Dead Sea, in what is now parts of Israel and Jordan. It did not reach as far as the eastern Mediterranean coast, which was inhabited by the Philistines and Israelis. In historical terms, it is believed to have existed between around 13BC and 6BC, when it was destroyed by the Babylonians.
5. According to the Bible, from whom were the Edomites believed to have been descended? He was one of the twin sons of Isaac and Rebecca.

Answer: Esau

The Book of Genesis explains that Jacob and Esau were the twin sons of Isaac and Rebecca, although Esau was the elder of the two by a matter of seconds and thus should have been his father's heir. However, Esau famously gave away his "birthright" (i.e. the right to be recognised as Isaac's heir) to his younger brother in exchange for a bowl of soup when he was hungry. Jacob then cheated Isaac into giving him his blessing.

The Biblical take on this story (perhaps surprisingly) makes Jacob the hero, Esau being seen as feckless for giving away his birthright so readily. The descendants of Esau eventually settled in the land known as Edom, and became the enemies of the Israelites, who were descended from Jacob.
6. According to Obadiah, for what somewhat egotistical sin does God particularly criticise the Edomites?

Answer: Pride

Verse 3 of Obadiah (King James Version) begins with the words "The pride of thine heart hath deceived thee". Other Biblical references to the Edomites suggest that they had quite a high opinion of themselves.
7. In Verse 4 of the Book of Obadiah, to what high-living bird are the Edomites accused of comparing themselves?

Answer: Eagle

In the words of the King James Version, verse 4 of Obadiah states "Though thou exalt thyself as the eagle, and though thou set thy nest among the stars, thence will I bring thee down, saith the Lord". This can be compared to another Biblical verse, Proverbs 16:18, which declares: "Pride goes before destruction, a haughty spirit before a fall".
8. Paraphrasing verses 11-14, of what ungrateful act are the Edomites accused?

Answer: Not coming to the aid of Israel and its people

The specific accusation which Obadiah directs at the Edomites is that they failed to come to the aid of Israel when it was being attacked by its enemies. This is believed to refer to the sacking of Jerusalem by the Babylonians in 586 BC, as described elsewhere in the Second Book of Kings, although other similar attacks are also possible. What is not in doubt is the fact that God intends to punish the Edomites for not helping out the Israelites - especially since they both trace their ancestry back to Isaac.
9. In the words of the King James Bible, verse 9 of Obadiah says that "the house of Jacob shall be a fire, and the house of Joseph a flame." But what will the house of Esau be? Hint: the word usually refers to what is left after a field of grain has been harvested.

Answer: Stubble

The metaphor seems to imply that the Lord will ensure that the flames of the house of Jacob and Joseph will burn that of Esau to the ground, leaving nothing but bare stubble behind. The House of Jacob (and those of his 12 sons, including Joseph) were blessed by God, and formed the basis of the historic Kingdom of Israel.
10. The final verse of Obadiah states that "saviours will come up on Mount..." what? As well as a specific hill just outside Jerusalem, the word is sometimes used to stand for both Jerusalem and the whole Jewish nation.

Answer: zion

The final words of Obadiah in the King James Version are "And the kingdom shall be the Lord's", making clear Obadiah's prophecy that lesser kingdoms like that of the Edomites will all be vanquished in the end. While the Book of Obadiah is mostly directed at the fate of Edom, for failing to come to the aid of God's chosen people of Israel, commentators usually interpret the concluding verses as referring to the other non-Israeli nations as well.
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 04 2022 : gracemercy1: 8/10
Dec 01 2022 : Guest 50: 10/10
Nov 27 2022 : Guest 83: 3/10
Nov 25 2022 : Guest 213: 6/10
Nov 21 2022 : workisboring: 2/10
Nov 21 2022 : Guest 67: 6/10
Nov 21 2022 : GoodVibe: 5/10
Nov 20 2022 : Guest 73: 8/10
Nov 20 2022 : Strike121: 5/10

12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us