FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ovarian Cancer  Raising Awareness
Quiz about Ovarian Cancer  Raising Awareness

Ovarian Cancer - Raising Awareness Quiz


I decided to create this quiz, knowing that ovarian cancer often takes too long to diagnose. I have personally seen people suffer and so I want to help raise awareness for the disease.

A multiple-choice quiz by kufan888. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Author
kufan888
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,094
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
570
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Why does ovarian cancer usually take so long to diagnose? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is not a symptom of ovarian cancer? Hint


Question 3 of 10
3. Which group of people is most at risk for developing ovarian cancer? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is not a major risk factor for developing ovarian cancer? Hint


Question 5 of 10
5. Which type of ovarian tumor is most common? Hint


Question 6 of 10
6. Treatment for ovarian cancer usually includes which of the following? Hint


Question 7 of 10
7. A total hysterectomy is commonly used for reducing the risk of recurrence in cancer patients. What does this procedure remove? Hint


Question 8 of 10
8. The use of birth control pills can increase the risk of developing ovarian cancer.


Question 9 of 10
9. Why is it that germ cell tumors often give the patient a better prognosis than the other types? Hint


Question 10 of 10
10. If caught before the cancer has spread beyond the ovary, 5 year survival rates can be as high as 90%.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why does ovarian cancer usually take so long to diagnose?

Answer: All of these

Ovarian cancer is the most deadly cancer of the female reproductive system because the symptoms are so vague that doctors often blame them on more common conditions. Thus, only an estimated 24% of patients with ovarian cancer are diagnosed at an early, more treatable stage.
2. Which of the following is not a symptom of ovarian cancer?

Answer: Increased appetite

Ovarian cancer actually causes you to lose your appetite and feel full more quickly. Other symptoms can include feelings of pressure in the lower abdomen, changes in bowel habits, and irregular menstruation. Again, these symptoms are vague and it is important to see a doctor regarding any concerns to rule out more common conditions.
3. Which group of people is most at risk for developing ovarian cancer?

Answer: Women who have already gone through menopause

Ovarian cancer is most common in older women, but it can be seen in other age groups. This includes teens and young adults. However, the more children a woman has had, the more her risk decreases.
4. Which of the following is not a major risk factor for developing ovarian cancer?

Answer: Unprotected Sex

A family history of ovarian, breast, or colon cancer is one of the biggest risk factors, but infertility and obesity have also been linked to higher rates of occurrence. However, your risk is not related to unprotected sex.
5. Which type of ovarian tumor is most common?

Answer: Epithelial

According to the American Cancer Society, 85 to 90% of all ovarian tumors develop in the epithelium. This is the thin layer of tissue covering the ovaries.
6. Treatment for ovarian cancer usually includes which of the following?

Answer: Surgery and chemotherapy

Radiation is rarely used in ovarian cancer because it has been proven ineffective, but some doctors may recommend external beam radiation to help with symptoms in the advanced stages of the disease. Most cases are treated with surgery followed by chemotherapy.
7. A total hysterectomy is commonly used for reducing the risk of recurrence in cancer patients. What does this procedure remove?

Answer: The uterus and cervix

This procedure can help stage and treat more advanced cases of ovarian cancer and virtually eliminate the risk of recurrence. However, it is avoided when possible in younger women because they will not be able to have any children once the uterus is removed.
8. The use of birth control pills can increase the risk of developing ovarian cancer.

Answer: False

If you compare rates of ovarian cancer rates with people who have used oral contraceptives with those who have not, the results are astounding! Taking birth control pills can reduce your risk by up to 50%.
9. Why is it that germ cell tumors often give the patient a better prognosis than the other types?

Answer: They are bigger and grow faster

While many may think a smaller tumor would be better, the opposite is actually true. Because germ cell tumors grow so fast and become so big, they are detected earlier, and therefore the survival rates increase.
10. If caught before the cancer has spread beyond the ovary, 5 year survival rates can be as high as 90%.

Answer: True

Ovarian cancer awareness is extremely important. Women need to know the warning signs. The average 5 year survival rate for ovarian cancer overall drops to 45% because more than 60% of cases are caught when it is already too late.
Source: Author kufan888

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us