FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Skin Cancer Is it a Real Danger
Quiz about Skin Cancer Is it a Real Danger

Skin Cancer: Is it a Real Danger? Quiz


The skin is the largest organ of the body being around 20 square feet in area. How much do you know about the dangers of sun exposure to this vital organ?

A multiple-choice quiz by golfer46. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Author
golfer46
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,104
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
303
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In the early twenty-first century, according to the Skin Cancer Foundation, what percentage of US skin cancers are related to sun exposure? Hint


Question 2 of 10
2. It is recommended that sunscreen be applied how long before going outdoors? Hint


Question 3 of 10
3. What pre-cancer skin condition can be reduced by the proper use of sunscreen? Hint


Question 4 of 10
4. In the early twenty-first century, what is the most common skin cancer diagnosed in the US? Hint


Question 5 of 10
5. Squamous cell carcinoma is more aggressive than basal cell carcinoma. Which of these treatment options is the most successful in preserving the greatest amount of healthy tissue? Hint


Question 6 of 10
6. Rumors have circulated that sunscreen promotes skin cancer rather than being protective. An Australian study in 2014 reported their findings of over 1600 participants of users of sunscreen. What were their findings in this controlled study of sunscreen users and skin cancer risk? Hint


Question 7 of 10
7. Sunscreens are labeled with SPF ratings. What does SPF mean? Hint


Question 8 of 10
8. The epidermis layer of the skin is made of five layers. What is the outermost layer called? Hint


Question 9 of 10
9. Sunscreen is made up of a myriad of ingredients with specific actions. Which of the following acts as a dual UVA and UVB blocker? Hint


Question 10 of 10
10. What is the process that makes zinc oxide's pasty opacity appear more natural when applied to the skin? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the early twenty-first century, according to the Skin Cancer Foundation, what percentage of US skin cancers are related to sun exposure?

Answer: 90%

Skin cancer is more common in men due to their tendency to participate in more outdoor activities. Avoid 10 AM to 4 PM sun exposure and tanning beds. Use a sunscreen of at least 30 SPF and apply every two hours.

The UK produces similar statistics, with sun exposure being by far the biggest risk factor.
2. It is recommended that sunscreen be applied how long before going outdoors?

Answer: 30 minutes before

Sunscreen should be applied every two hours and immediately after swimming. Use an ounce (about the size of a golf ball) to all exposed skin areas; most people do not apply enough sunscreen.
3. What pre-cancer skin condition can be reduced by the proper use of sunscreen?

Answer: Actinic keratosis (AK)

AK, also called solar keratosis, produces scaly, crusty growths caused by UV rays. Untreated, 10% of these lesions progress to squamous carcinoma.

AF is an acne like condition treated with isotretinoin. Dermatomyositis is a skin condition that weakens the muscles and is associated with a skin rash. AP is a skin disorder characterized by tiny, itchy red dots, resembling eczema, after exposure to the sun. Sunscreen is of no help and avoiding the sun is the only preventative treatment for AP.
4. In the early twenty-first century, what is the most common skin cancer diagnosed in the US?

Answer: Basal cell carcinoma

Basal cell cancer is most commonly found on the lower lids and needs excision.
Squamous cell is more aggressive and is responsible for 700,000 cases of cancer in the US per year. Melanoma is the most dangerous due to the high probability of spreading by mestastasizing.

The Nevus of Ota is hyperpigmentation of one eye and its eyelids and is associated with the risk of melanoma.
5. Squamous cell carcinoma is more aggressive than basal cell carcinoma. Which of these treatment options is the most successful in preserving the greatest amount of healthy tissue?

Answer: Mohs Microscopic surgery

Dr.Frederick Mohs (1930) developed the removal of skin cancers by progressive frozen section guided sectioning until clear margins are achieved, thus maximizing retention of normal tissue. This technique has a 98% cure rate. Squamous cell carcinoma is the second most common skin cancer in the US with over 700,000 cases reported each year at the time of writing.
6. Rumors have circulated that sunscreen promotes skin cancer rather than being protective. An Australian study in 2014 reported their findings of over 1600 participants of users of sunscreen. What were their findings in this controlled study of sunscreen users and skin cancer risk?

Answer: More than 50% decrease

20% of Americans will develop some form of skin cancer in their lifetime. The Skin Cancer Foundation recommends wearing broad brimmed hats and using a sunscreen with a 30 SPF for prolonged exposure to the sun.
7. Sunscreens are labeled with SPF ratings. What does SPF mean?

Answer: Sun Protection Factor

SPF is a measure of only UVB ray protection and not UVA ray protection. UVA rays penetrate the deeper layers of the skin and are thus responsible for the aging appearance. UVB rays only affect the upper surface of the skin and therefore are the cause of a sunburn. The Skin Cancer Foundation recommends, in most cases, that factors higher than 50 SPF are not necessary.
8. The epidermis layer of the skin is made of five layers. What is the outermost layer called?

Answer: Stratum corneum

The stratum corneum is made of dead flat skin and sheds every two weeks. The stratum basale is the bottom layer and the other two are in between layers.
9. Sunscreen is made up of a myriad of ingredients with specific actions. Which of the following acts as a dual UVA and UVB blocker?

Answer: Titanium dioxide

Titanium oxide, like zinc oxide, is a physical blocker of both UV types. Avobenzone only blocks UVA1, while PABA and homosalate only block UVB radiation.
10. What is the process that makes zinc oxide's pasty opacity appear more natural when applied to the skin?

Answer: micronizing

Micronizing reduces the thick, white paste of zinc oxide into nanoparticles (1 nanometer is equal to 1 billionth of a meter) thus achieving a more appealing cosmetic appearance.
Source: Author golfer46

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us