FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cancer Facts
Quiz about Cancer Facts

Cancer Facts Trivia Quiz


Cancer will affect one in three individuals. The more we know, the better chance we have of avoiding and surviving it.

A multiple-choice quiz by jstagamtome. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Author
jstagamtome
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
136,651
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2445
Last 3 plays: Guest 132 (9/10), helen295 (9/10), Guest 184 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following cancers is/are associated with smoking? Hint


Question 2 of 10
2. Cancer was the leading cause of death in the USA in the early twenty-first century. This was also the case in the early twentieth century.


Question 3 of 10
3. In the early years of the twenty-first century, which of these regions has the lowest rate of lung cancer? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is NOT carcinogenic? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following celebrities did not die of cancer? Hint


Question 6 of 10
6. Lymphoma is a cancer of which of these? Hint


Question 7 of 10
7. Malignant melanomas normally begin in which part of the body? Hint


Question 8 of 10
8. Which was the first national screening program introduced in the USA? Hint


Question 9 of 10
9. Giving up smoking is the best way to reduce your risk of cancer.


Question 10 of 10
10. Which of these cancers is associated with the brain? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Guest 132: 9/10
May 23 2024 : helen295: 9/10
Apr 27 2024 : Guest 184: 7/10
Apr 16 2024 : sabbaticalfire: 5/10
Apr 15 2024 : Guest 184: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following cancers is/are associated with smoking?

Answer: they all are

Smokers are eleven times more likely to develop lung cancer than nonsmokers.
2. Cancer was the leading cause of death in the USA in the early twenty-first century. This was also the case in the early twentieth century.

Answer: False

Infectious diseases were the leading killer a century ago, but antibiotics and other medical advances have reduced death rates considerably.
3. In the early years of the twenty-first century, which of these regions has the lowest rate of lung cancer?

Answer: West Africa

Rates are as low as 1.7 per 100,000. Eastern European countries have the worst rates, with Hungary having rates of over 50 per 100,000.
4. Which of the following is NOT carcinogenic?

Answer: retinoids

Retinoids are used to prevent cancers.
5. Which of the following celebrities did not die of cancer?

Answer: Peter Sellers

Peter Sellers died of a heart attack. The illnesses leading to the other deaths might also have been avoided by lifestyle changes.
6. Lymphoma is a cancer of which of these?

Answer: white blood cells

Hodgkin's lymphoma and non-Hodgkin's lymphoma are frequently cured with chemotherapy and/or radiation therapy.
7. Malignant melanomas normally begin in which part of the body?

Answer: skin

The usual first sign is a change in a mole and the cause is over exposure to ultraviolet light.
8. Which was the first national screening program introduced in the USA?

Answer: Pap test

The Pap test, which is often referred to as a 'smear test', is named for George Papanicolaou and examines cells from the cervix for abnormalities. It was introduced in the 1960s in the USA.
9. Giving up smoking is the best way to reduce your risk of cancer.

Answer: true

The risk reduces as soon as you stop and continues to drop as times goes by. It will never be as low as that of a lifelong non smoker, though.
10. Which of these cancers is associated with the brain?

Answer: Glioblastoma

Glioblastomas are among the most aggressive cancers, with poor survival rates. Osteosarcoma is a bone cancer, renal cell carcinoma affects the kidney and neuroblastomas affects the nerves.
Source: Author jstagamtome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us