FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Carcinogens factors which cause cancer
Quiz about Carcinogens factors which cause cancer

Carcinogens: factors which cause cancer Quiz


Almost everyone knows smoking causes lung cancer, but what about other known carcinogens?

A multiple-choice quiz by alg8r. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Author
alg8r
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
142,229
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1164
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is a cause of bladder cancer? Hint


Question 2 of 10
2. Aspergillus flavus, which grows in improperly stored grains and peanuts, produces aflatoxin B. This carcinogen is associated with which cancer? Hint


Question 3 of 10
3. Human papilloma virus (HPV) causes all of the following EXCEPT: Hint


Question 4 of 10
4. Which of these hepatitis viruses cause hepatocellular carcinoma of the liver? Hint


Question 5 of 10
5. In the 18th century, chimney sweeps were found to have an increased incidence of this cancer due to exposure to soot: Hint


Question 6 of 10
6. Helicobacter pylori is associated with an increased incidence of: Hint


Question 7 of 10
7. Agent Orange, a defoliant used during the Viet Nam War, has possibly been associated with this tumor: Hint


Question 8 of 10
8. HTLV-I (Human T cell Lymphotropic Virus, type I) causes adult T cell leukemia-lymphoma. This virus is endemic to which of the following areas? Hint


Question 9 of 10
9. Epstein-Barr virus is associated with this tumor: Hint


Question 10 of 10
10. Hemangiosarcoma of the liver is a rare cancer associated with which of the following? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 73: 5/10
Apr 27 2024 : Guest 184: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is a cause of bladder cancer?

Answer: Schistosoma hemotobium

In Egypt where this parasite is endemic, bladder cancer is the most common cancer in males.
2. Aspergillus flavus, which grows in improperly stored grains and peanuts, produces aflatoxin B. This carcinogen is associated with which cancer?

Answer: hepatocellular carcinoma of the liver

This carcinogen is found in some parts of Africa and the Far East.
3. Human papilloma virus (HPV) causes all of the following EXCEPT:

Answer: colon polyps (tubular adenomas)

HPV affects parts of the body lined by squamous epithelium.
4. Which of these hepatitis viruses cause hepatocellular carcinoma of the liver?

Answer: Hepatitis B and C

Hepatitis B and C cause chronic liver disease and cirrhosis. Hepatitis A only causes liver disease for a short time. It is the long-term continuing damage to the liver that leads to cancer.
5. In the 18th century, chimney sweeps were found to have an increased incidence of this cancer due to exposure to soot:

Answer: squamous cell carcinoma of the scrotum

The chemical in soot was later found to be 3'4'-benzpyrene.
6. Helicobacter pylori is associated with an increased incidence of:

Answer: lymphoma of the stomach

This bacteria was identified as a major cause of gastritis and ulcers in the early 1980s. The link to lymphoma was discovered more recently.
7. Agent Orange, a defoliant used during the Viet Nam War, has possibly been associated with this tumor:

Answer: soft tissue sarcoma

Not all studies have found an association.
8. HTLV-I (Human T cell Lymphotropic Virus, type I) causes adult T cell leukemia-lymphoma. This virus is endemic to which of the following areas?

Answer: Japan

It is also prevalent in Brazil, sub-Saharan Africa and some Caribbean islands.
9. Epstein-Barr virus is associated with this tumor:

Answer: Burkitt's lymphoma

This cancer is mostly seen in Africa. In the United States this virus causes infectious mononucleosis.
10. Hemangiosarcoma of the liver is a rare cancer associated with which of the following?

Answer: vinyl chloride

This chemical is used to make PVC pipe and linoleum flooring.
Source: Author alg8r

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us