FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pediatric Cancer with a Focus on Neuroblastoma
Quiz about Pediatric Cancer with a Focus on Neuroblastoma

Pediatric Cancer with a Focus on Neuroblastoma. Quiz


This quiz covers some basic pediatric oncology questions along with a focus on neuroblastoma.

A multiple-choice quiz by Poto66. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Cancer

Author
Poto66
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
288,426
Updated
Feb 01 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
651
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Neuroblastoma is one of the most common of the solid tumor cancers found in children.


Question 2 of 10
2. Most children diagnosed with neuroblastoma are found to be in the earlier stages of the illness.


Question 3 of 10
3. Which of the following are commonly used to treat high-risk neuroblastoma? Hint


Question 4 of 10
4. One of the blood levels that doctors follow after chemotherapy is the ANC. What does ANC stand for? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following scans is the most reliable for determining level of disease with neuroblastoma? Hint


Question 6 of 10
6. Unlike other childhood cancers, neuroblastoma patients usually have stem cell bone marrow transplants where they use their own cells, as opposed to a donor transplant.


Question 7 of 10
7. After chemotherapy, patients often require blood transfusions because of low counts. Some children can have adverse reactions to blood products. When that happens, what drugs are commonly used to prevent reactions or reverse them if they have already occurred? Hint


Question 8 of 10
8. Because of their weakened immune systems, children with cancer sometimes catch viral or bacterial infections that can be difficult to diagnose. When this happens, which kind of specialist is usually brought in to help make a diagnosis?
Hint


Question 9 of 10
9. Because of the long term treatments that require multiple I.V. infusions, children with this illness usually have a port implanted to save the patient's veins from overuse.


Question 10 of 10
10. Bone marrow aspirations and bone biopsies are performed to evaluate whether the disease is in the bone marrow. What part of the body is most commonly used for gathering those samples? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Neuroblastoma is one of the most common of the solid tumor cancers found in children.

Answer: True

Approximately 550 children are diagnosed each year in the United States with this illness.
2. Most children diagnosed with neuroblastoma are found to be in the earlier stages of the illness.

Answer: False

Because of the sometimes subtle symptoms, most of the children diagnosed with this cancer are found in stage IV, the most advanced stage.
3. Which of the following are commonly used to treat high-risk neuroblastoma?

Answer: all of these

Because of its history as a cancer that "learns" to circumnavigate medicinal therapies, a variety of different treatments are often required to eliminate this disease.
4. One of the blood levels that doctors follow after chemotherapy is the ANC. What does ANC stand for?

Answer: absolute neutrophil count

After chemotherapy, it is not uncommon for a child's ANC to reach 0. Any level below 1000 is considered low, and a level below 500 puts a child at risk for getting an infection.
5. Which of the following scans is the most reliable for determining level of disease with neuroblastoma?

Answer: MIBG scan

The MIBG (meta-iodobenzylguanidine) scan utilizes a radioactive isotope that is known to attach itself to live or "active" neuroblastoma cells. The isotope is injected, and then 24 hours later the patient is scanned. The image will show hot spots wherever there is a large accumulation of disease. CAT (computer axial tomography) scans and MRI (magnetic resonance imaging) scans are more useful when trying to define tumor size or exact location.
6. Unlike other childhood cancers, neuroblastoma patients usually have stem cell bone marrow transplants where they use their own cells, as opposed to a donor transplant.

Answer: True

Leukemia patients often are required to have bone marrow transplants after relapse. When they do, those transplants are usually donor ones, not stem cell. Stem cell transplants require a harvest of cells, usually after the patient has successfully completed chemotherapy in an effort to have "clean" cells for the harvest.
7. After chemotherapy, patients often require blood transfusions because of low counts. Some children can have adverse reactions to blood products. When that happens, what drugs are commonly used to prevent reactions or reverse them if they have already occurred?

Answer: acetaminophen & diphenhydramine

Two of the more common reactions to blood products are hives and fevers. Pre-treating with acetaminophen & diphenhydramine will usually prevent those reactions.
8. Because of their weakened immune systems, children with cancer sometimes catch viral or bacterial infections that can be difficult to diagnose. When this happens, which kind of specialist is usually brought in to help make a diagnosis?

Answer: pediatric infectious disease doctor

Infectious disease doctors have to be versed in all other specialties because of the variety of illnesses that are presented to them.
9. Because of the long term treatments that require multiple I.V. infusions, children with this illness usually have a port implanted to save the patient's veins from overuse.

Answer: True

Ports are very effective devices for protecting a patient's veins from overuse. They are usually implanted in the upper chest area and can be used thousands of times without damaging the veins.
10. Bone marrow aspirations and bone biopsies are performed to evaluate whether the disease is in the bone marrow. What part of the body is most commonly used for gathering those samples?

Answer: hips

The hips are also a known hot spot or gathering area for neuroblastoma cells. Under general anesthesia, samples can be taken in 15 - 20 minutes with little or no pain after the child wakes up.
Source: Author Poto66

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us